Dýně Hokkaido je mnohem menší, než jiné dýně ( o váze od 700-1500g)
Je to velmi zdravá nízkokalorická zelenina bohatá na betakaroteny, vitaminy B, minerály: zejména draslík. Výborná na podporu zažívání a při nemocech slinivky břišní.
Skvělá pro zpestření redukčního jídelníčku.
Rovněž skvělý prostředek při detoxikaci (dokáže na sebe vázat toxiny, rozpouštět je, a vylučovat z těla)
Tipy na jarní detox bez hladovění!
Rubrika: Sezonní záležitostAutor: Mgr. Zuzana Douchová
Detoxikačních metod je hodně, od různých hladovek, zázračných zábalů a pilulek, až po střevní klystýry. Pro někoho jsou tyto radikální změny příliš organismus zatěžující a mohou v některých případech poškodit zdraví. Někomu se z půstu a hladovky už jen při pomyšlení dělají mdloby, někomu se zase přitíží od žaludku při pomyšlení, že by měl popíjet pouze zeleninové šťávy nebo jíst týden v kuse rýži. Někomu však tyto detoxikační metody dělají dobře, má je na sobě ozkoušené a proto s chutí do toho! Každý by měl respektovat své tělesné nastavení a nepropadat trendu jarního detoxu na úkor svého zdraví.
Jarní očista by měla být především o změně! Změna ročního období by měla být přirozeně doprovázena změnou jídelníčku na lehčí, stravitelnější a méně tučnější stravu plnou čerstvé zeleniny a ovoce. Pokud máte nějaké to kilo ze zimy navíc, cítíte se unavení, zpomalení nebo trpíte-li zažívacími potížemi, častým nachlazením, zadržováním vody v těle nebo bezdůvodným smutkem a emocionálními výkyvy. Změňte svůj jídelníček a návyky alespoň na týden podle následujících doporučení na jarní očistu, která zbavuje tělo škodlivin, toxinů a odpadních látek, posilujte imunitu, obnovuje ztracenou rovnováhu a je vhodná i pro hubnutí.
Svěží jídelníček
Jarní detoxikační jídelníček by měl být plný vitamínů, antioxidantů a vlákniny. Základem každého jídla by proto měla být zelenina nebo ovoce, obiloviny a luštěniny. Jezte ke každému jídlu čerstvou zeleninu a ovoce, vařte si zeleninové polévky, různé pokrmy nejlépe s rýží, jáhly, pohankou nebo ovesnými vločkami. Z luštěnin si udělejte skvělé polévky, pomazánky, pečené karbanátky nebo zkuste různě ochucené tofu. Pečivo jezte celozrnné, nejlépe žitné. Dopřejte si kvalitní rostlinné oleje, ořechy a semena a omezte živočišné tuky. Vydržte alespoň týden bez masa a uzenin, vajec, mléčných produktů, bílého pečiva a sladkostí obsahující bílý cukr. Z masa a mléčných produktů si můžete dopřát čerstvé ryby, kefíry, čerstvé sýry a jogurty s živou kulturou. Zcela se vyhněte chemicky upravené stravě (konzervy, zavařeniny, polotovary), smaženým a příliš slaným jídlům.
Pitný režim
Dodržovat pravidelný pitný režim je základem každé detoxikace. Voda odplavuje škodlivé látky z těla ven. Pijte vodu pokojové teploty s citrónovou šťávou, zelené čaje plné antioxidantů a bylinné čaje z kopřivy, zázvoru či fenyklu. Pijte minimálně 2 litry denně. Zkuste se zcela obejít bez alkoholu, kávy a kofeinových nápojů. Kofeinovému šoku se snažte předejít tím, že alespoň tři dny před detoxem snížíte pití kávy o polovinu.
Koření podporující očistu
Pokrmy ochucujte kořením podporující detoxikaci a obsahující přirozené antioxidanty – zázvor, česnek, kurkuma, koriandr, římský kmín, černý pepř a skořice.
Odpočinek a mírné cvičení
Během očistného týdne více odpočívejte, relaxujte a místo náročného cvičení zvolte lehký pohyb na čerstvém vzduchu, jógová cvičení a uvolňující cviky. Na chvíli se zastavte z celoročního shonu a udělejte si na chvíli změnu. Zajděte si na masáž, doporučuji ajurvédskou nebo lymfomasáž. Dopřejte si voňavé koupele, používejte kvalitní oleje a krémy. Udělejte si různé čistící pleťové masky, nebo zajděte na kosmetiku.
Meditace úsměvem
Podpořte čištění organismu i mentálně a emočně. Udělejte si úklid v myšlenkách a emocích, vyhoďte ven vše nepotřebné, škodlivé, zraňující a stresující. Místo povinností si naplánujte radosti, potěšení a příjemné chvíle. Udělejte si denně čas na krátkou meditaci. Místo urputného snažení se o klidnou a vyrovnanou mysl jen chvíli seďte se zavřenýma očima a usmívejte se:)
Více o mých službách a kontaktech najdete na www.zuzanadouchova.cz
autor článku: Mgr. Zuzana Douchová - poradce v oblasti výživy, psychologie a sportu
Další články z rubriky Sezonní záležitost
Polévka HOKKAIDO
Alergie na slunce a další nástrahy léta
Léto přináší nejen chvíle pěkné, ale občas také nepříjemné. Také už se vám stalo, že se vám původně krásná dovolená změnila během dne ve svědivé peklo? Na těle se objevily červené fleky nebo pupínky a pálí a svědí. Nebo jste podcenili intenzitu slunečního záření a takzvaně jste se „přižehli". Bodnutí hmyzem nebo požahání medúzou také není to pravé ořechové pro klidnou dovolenou. Pokožka je totiž první obranou linií našeho těla před škodlivým působením okolního prostředí. Proto vám chci dnes povědět něco o tom, jak se před nástrahami léta chránit. A co dělat, když už nás nějaké to poškození postihne.
Jak přežít a užít si Vánoce
V čem jsou hlavní nástrahy Vánoc? Z mého pohledu to možná překvapivě nejsou štědrovečerní večeře a cukroví, ale celková změna životního stylu. Jedním z jeho projevů je tzv. „absolutní nepohyb". Absolutní nepohyb se projevuje tím, že z aktivních lidí se stávají gaučoví povaleči, kteří se po několik dní nacházejí výhradně v dosahu televizního ovladače a mísy s cukrovím.
Podíváme-li se na vánoční období komplexněji, nejedná se, jak by se mohlo zdát, pouze o Štědrý den a dva Svátky vánoční. Vánoce pro většinu z nás začínají počátkem prosince, pokračují Mikulášem, průběžným ochutnáváním napečeného cukroví, vánočními večírky, kde alkohol teče proudem, samotnými Vánocemi a končí až vystřízlivěním po oslavách Nového roku. Jedná se tedy o více než měsíc, kdy radikálně měníme celoroční styl života, a to se na dosažených výsledcích již může zásadně projevit.
Dalším úskalím jsou mýty o zdravém cukroví a lehké štědrovečerní večeři. Proč mýty? Protože jediné zdravé cukroví je žádné cukroví (přidání ovesných vloček opravdu nepomůže) a štědrovečerní klasika - kapr s bramborovým salátem - není o nic víc kaloričtější než polovina běžné pizzy v restauraci.
Pokud se chcete vyvarovat novoročnímu vystřízlivění a předejít nutnosti „hubnoucích" novoročních předsevzetí, mám pro vás několik tipů, jak Vánoce nejen ve zdraví přežít, ale hlavně si je užít.
Podíváme-li se na vánoční období komplexněji, nejedná se, jak by se mohlo zdát, pouze o Štědrý den a dva Svátky vánoční. Vánoce pro většinu z nás začínají počátkem prosince, pokračují Mikulášem, průběžným ochutnáváním napečeného cukroví, vánočními večírky, kde alkohol teče proudem, samotnými Vánocemi a končí až vystřízlivěním po oslavách Nového roku. Jedná se tedy o více než měsíc, kdy radikálně měníme celoroční styl života, a to se na dosažených výsledcích již může zásadně projevit.
Dalším úskalím jsou mýty o zdravém cukroví a lehké štědrovečerní večeři. Proč mýty? Protože jediné zdravé cukroví je žádné cukroví (přidání ovesných vloček opravdu nepomůže) a štědrovečerní klasika - kapr s bramborovým salátem - není o nic víc kaloričtější než polovina běžné pizzy v restauraci.
Pokud se chcete vyvarovat novoročnímu vystřízlivění a předejít nutnosti „hubnoucích" novoročních předsevzetí, mám pro vás několik tipů, jak Vánoce nejen ve zdraví přežít, ale hlavně si je užít.
Newsletter
Copyright © vyzivovi-poradci.cz 2010-2014, Vytvořil Pixman s.r.o.