Překvapivé dietní zázraky
Rubrika: Zdravé stravováníAutor: Alena Jedounková
Existují potraviny, které by člověk na první pohled za dietní možná ani nepovažoval. Přesto však mají díky svému složení nezanedbatelný vliv při hubnutí. Jsou to potraviny s nízkým glykemickým indexem a velkým podílem vlákniny, což zpomaluje vstřebávání cukrů a ukládání ve formě tělesného tuku. Obsahují množství bílkovin, protože zasytí a na jejich strávení spotřebuje tělo velké množství energie. A kvalitní rostlinné tuky, díky nimž probíhají všechny hubnoucí procesy v těle tak, jak mají. Na prvním místě jsou ovesné vločky, které obsahují neuvěřitelné množství vlákniny. Mají nízký glykemický index, pomáhají stabilizovat krevní cukr, obsahují nejvíce bílkovin ze všech obilovin. Jsou zdrojem několika důležitých minerálních látek. Nejvýživnější jsou ovesné vločky syrové, podávané v kombinaci s mlékem, ovocem a ořechy. Další obilninou je méně známý Merlík. Má velké množství vlákniny, lehce stravitelné bílkoviny a řadu minerálních látek. Neobsahuje lepek a hodí se tak i pro bezlepkovou dietu. Mandle, pouze však v přírodní neochucené formě, obsahují zdraví prospěšné tuky, bílkoviny i vlákninu. Právě tuky z nich uvolněné pomáhají odbourávat pocit hladu. Jsou vhodné pro diabetiky pro svůj obsah vysokého množství vápníku, fosforu a hořčíku. Působí preventivně proti srdečním chorobám a snižují cholesterol. Houby, především žampióny, mají v čerstvém stavu velice malé množství kalorií a zároveň pomáhají štěpit cukr v krvi a tím vedou k efektivnějšímu spalování tuku. Vejce jsou nejlepším zdrojem bílkovin. Díky tomu vydrží pocit nasycení mnohem delší dobu. Současně vyrovnávají hladinu sacharidů a brání tak výkyvům hladiny cukru v krvi. Obsahují cholesterol, z větší části však ten „dobrý“, který zabraňuje hromadění tuku v játrech a usazování právě toho špatného v těle. Ryby jsou zdrojem hodnotných bílkovin a prospěšného tuku, ten obsahuje Omega-3 kyseliny, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a čistí cévy. I při redukčním jídelníčku by měla být tučná ryba na talíři alespoň 2x týdně. Avokádo, ačkoliv v sobě skrývá až 83% tuku, je vhodné při redukci váhy. Obsažené mastné kyseliny pomáhají přeměňovat jiné tuky v těle a také snižují hladinu cholesterolu. Je zdrojem množství vitamínů, minerálů a vlákniny. Ideální je použití avokáda jako náhrady másla, do salátů nebo omáček. Poslední zázračnou potravinou je čekanka. Často se používá v dietních jídelníčcích, protože podporuje zažívání a váže na sebe vodu i tuky, pomáhá snižovat hladinu krevního cukru a má velmi nízkou kalorickou hodnotu. Současně zlepšuje pohyblivost střev, čistí je a snižuje cholesterol. Listy čekanky se hodí do salátů, mohou se vařit, dusit i zapékat.
Alena Jedounková
www.hravezdrave.cz