Podzim a zima - co na talíř

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Ing. Petra Vašíčková

Příchod podzimu je spojen nejen se změnou počasí, ale i s možnou změnou nálad. A tak, jak se mění počasí, mělo by se měnit i jídlo, které si vaříme. Během podzimu bychom se měli připravit na příchod zimy a posílit si organismus, aby byl odolnější.

Co zařadit do našeho jídelníčku a čeho se vyvarovat
Začíná se nám ochlazovat a je potřeba se pořádně zahřát. Dejte sbohem salátům a studené kuchyni. Podzim je čas polévek, teplých jídel a nápojů. Podle čínské medíny bychom syrovou zeleninu neměli vůbec konzumovat a měli bychom dát přednost zelenině restované či jinak tepelně upravené. Je tolik možností, kterými si můžete zpestřit svůj jídelníček. Na našem talíři by se měla objevit červená řepa, dýně, pastiňák, luštěniny, kapusta či kořenová zelenina.

ČERVENÁ ŘEPA
Také ještě trpíte traumatem ze školky a jejich červené řepy? Pokud ano, pak je ten pravý čas, zkusit toto trauma překonat. Věřte, že nebudete litovat. Taková zapečená červená řepa s kozím sýrem či salát z červené řepy chutná a hlavně zdravá laskomina. Červená řepa nejen podpoří imunitní systém a funkci jater, ale také může zabránit např. kornatění tepen.

DÝNĚ
Nejčastěji používaná a známá je asi dýně Hokaido. Dýně Hokaido obsahuje velké množství vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Pokrmy z dýně nepotěší pouze Vaše smysly, ale pomohou i Vašemu zdraví. Dýně je dobrá například při problémech se zažíváním. Doporučuji dýňovou polévku nebo třeba pečenou dýni.

LUŠTĚNINY
Na Vašem talíři by se měly začít více objevovat luštěniny. Doporučuji vařit s mořskou řasou, což zvyšuje jejich stravitelnost. Luštěniny mají velký obsah bílkovin a dalších potřebných látek. Luštěniny je vhodné kombinovat s obilovinami, abychom mohli vstřebat potřebné bílkoviny.
Jídlo může být zdravé, chutné a navíc i dobře vypadat.

Další články z rubriky Sezonní záležitost

Hody, hody, doprovody...

... dejte vejce malovaný... a dál to znáte určitě sami. Velikonoce - pro některé velice oblíbený, pro jiné ale neoblíbený svátek. Nicméně, ať už k nám přicházejí svátky jakékoli, myslím, že nejdůležitější je příjemná atmosféra, kterou do našich všedních dnů vnášejí. Rodina se schází dohromady, hoduje společně u stolu a děti se nemůžou dočkat venkovních radovánek. Ideální doba vyrazit do přírody, načerpat energii ze Sluníčka a probouzejícího se světa, kdy všechno začíná pučet.

Velikonoce se dají považovat za svátky přicházejícího jara, ovšem neměli bychom zapomínat, že se jedná i o nejvýznamnější svátky křesťanské církve. Velikonoce vznikly ze slov ´veliká noc´, kdy ukřižovaný Ježíš Kristus vstal z mrtvých.

Pojďme se na tyto svátky podívat z našeho pohledu. Tedy, jak si je užít nejen tradičně, ale i zdravě. Každý den přináší svá určitá specifika a zvyklosti.

Detoxifikační kůra, DEN 2

Zvládli jste první den, máte tedy za sebou to "nejhorší" :-)
Dnes si můžete pochutnat na studeném salátu z bulguru na marocký způsob a k večeři se zahřát zelňačkou.
Ke snídani jsem opět zvolila kaši z ovesných vloček, která obsahuje spoustu vlákniny a vitamínů skupiny B. Pokud chcete změnu, dejte si třeba pečivo s rybí pomazánkou (sardinky, kremžská hořčice, kyselá okurka, bílý jogurt). Jinak pozor na tradiční přílohy k pečivu, které si pro tentokrát musíte odpustit.
Ke svačině zbyl mrkvový salát ze včerejšího dne. Jinak lze také zvolit jakékoli ovoce či zeleninu a bílý jogurt či kysané podmáslí.
TIP Tentokrát není třeba se dívat na celkový energetický obsah. Tělo si samo řekne o množství jídla a tím, že vyloučíte všechny „nezdravé" potraviny, nemusíte se bát, že přiberete.
Celý článek včetně fotografií a receptů najdete na Facebooku (www.facebook.com/fitandfuncz)

Jarní očista na východní způsob

Jedná se o postupy, které jsou osvědčené mnoha staletími. Asijská a indická strava je lehká, výživná a pročišťující. Právě proto je tak účinná a pomáhá tělu se rychle zregenerovat.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: