Kyselina listová ve stravě těhotné ženy
Rubrika: Zdravé stravováníAutor: Výživové centrum Mgr. Mariany Halmanové
Kyselina listová patří do komplexu vitamínů B, lidé si ji nedovedou sami vytvořit a musí ji proto přijímat potravou. V období těhotenství se potřeba kyseliny listová zvyšuje, neboť je nezbytnou součástí při dělení buněk, a tím i součástí růstu a vývoje plodu. Nedostatek kyseliny listové může vést k vývojovým vadám, rozštěpu neurální trubice a k potratu. Pokud ale žena neprodělala spontánní potrat, nemá v rodinné anamnéze dědičné vývojové vady a její zdravotní stav je naprosto v pořádku, tak může zdroje kyseliny listové přijímat z běžně dostupných potravin.
V opačném případě je lepší kyselinu listovou dlouhodobě suplementovat, ideálně ještě před oplodněním až do 12. týdne těhotenství, čili do konce prvního trimestru.
Těhotným ženám je ale především doporučována pestrá strava, ve které budou mít hojně zastoupeny nositele kyseliny listové. A o které potraviny se to jedná? Můžeme jmenovat například květák, růžičkovou kapustu, brokolici, hlávkový salát, červenou řepu, chřest, lískové a vlašské ořechy, kešu, slunečnicová jádra, droždí, jahody, maliny, ostružiny, datle, atd. Je důležité ale myslet na to, že kyselina listová se tepelnou úpravou znehodnocuje, proto je vhodné vybírat potraviny, které je možné konzumovat v syrovém stavu.
Vysoký obsah kyseliny listové mají i vnitřnosti, zejména pak játra. Ty se ale v době těhotenství nedoporučuje konzumovat. Zejména pak pro jejich vysoký podíl toxických látek a kovů.
Doporučená denní dávka kyseliny listové u těhotné ženy je 0,4mg denně. Pokud nepředpokládáte dostatečný příjem prostřednictvím potravin, tak je dobré zakoupit si v lékárně některý z nabízených suplementů.