Proč jíst mořské řasy

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Zuzana Komůrková

Proč jíst mořské řasy
Nedávno jsem doma vyráběla sushi. Základem sushi jsou kromě speciální rýže, syrové zeleniny, ovoce a ryb a neopomenutelného wasabi, sójovky a nakládaného zázvoru také MOŘSKÉ ŘASY.

Mořské řasy jsou obecně velmi prospěšné našemu zdraví a patří mezi tzv. superfoods. Dodají nám spoustu minerálů a vitamínů ve velmi koncentrovaném množství. Z vitamínů obsahují především C, A a skupiny B, např. veledůležitý B12, kterou postrádají hlavně vegetariáni či vegani, a jehož nedostatek se projevuje chudokrevností, hubnutím, zhoršováním duševní výkonností, paměti, svalové koordinace, třasem či mravenčením v končetinách. Řasy jsou zdrojem důležitých minerálů a obecně jich mají mnohonásobně větší množství než běžná zelenina. Řasy jsou jedním z nejlepších zdrojů vápníku - řasy ho obsahují mnohem víc než mléko, a navíc si ho tělo z řas bere prakticky bezezbytku, zatímco u mléčných výrobků to bývá obtížnější. Řasy kromě vápníku obsahují i zinek, hořčík, železo, jód, chróm, atd. Řasy také pomáhají organismu při rozpouštění tuku a hlenu. Navíc podpoří náš metabolismus, vyčistí naše tělo, zabraňují překyselení a budete i krásnější díky vysokému obsahu zinku, který zpevní vaše nehty a vlasy.

Měli bychom je jíst pravidleně a jejich doporučená denní dávka je cca 3-4 g.

Máte s nimi zkušenost v kuchyni? Používáte je?
Doporučuji kromě NORI řasy v plátech pro přípravu sushi vyzkoušet ze začátku řasu ARAME. Je velmi jemná a můžete jí směle přidávat do salátů, pomazánek, zeleninových polévek a směsí, vařit ji společně s luštěninami, abyste snížili jejich nadýmavost. Chuťově ji v jídle moc nepoznáte, ani děti nebudou nic namítat. AGAR AGAR asi znáte a používáte jako zahušťovadlo nebo přírodní želé. No a WAKANE nebo KOMBU do miso polévky - to je nejlepší vyprošťovák, co znám :)

Zuzana, www. vyzivoukezmene.cz 

/Zdroj: vlastní zkušenosti, http://www.zdravi-vitaminy-doplnky.cz/


Další články z rubriky Zdravé stravování

Toužíš po lepší postavě? Vyhni se těmto mýtům!

Určitě si to sama slyšela - nejrůznější mýty, které ve výživě fungují.

Ale opravdu tomu tak je? S tím ti poradí výživová poradkyně Mgr. Erika Pavlíková, MBA., se kterou jsem připravila tento článek.

Tipy na nískosacharidové večeře

Při sestavování redukčního jídelníčku bychom měli myslet na hospodaření se sacharidy a jejich příjem regulovat podle výdeje energie a podle denní doby. Obecně platí, že večeře by měla obsahovat minimum sacharidů a zakládat se spíše na bílkovinném a zeleninovém základě. Je to z toho důvodu, že po večeři již většinou přecházíme do klidnějšího režimu a náš energetický výdej již není tak velký, zkonzumovanou energii bychom tak nestihli před ulehnutím spálit a uložili ji „na později", čili do tuků. Výběr vhodného složení večeře je významnou složkou redukčního jídelníčku, a proto Vám přináším několik tipů, jak jídlo poskládat. Velikost porce je vždy závislá na výšce, váze, energetickém výdeji a cílové váze klienta. Jaká je optimální porce si povíme v dalším článku.

Proč a jak jíst, pít a cvičit? 28.3.2013

...Neméně podstatným tématem, jako je množství tekutin, je i jejich rozložení v průběhu dne. Vyvarujte se nárazovému vypití půl litru tekutin a více. Popíjejte v průběhu celého dne po malých doušcích. Mějte nápoj stále na očích/po ruce, abyste se kdykoliv mohly svlažit a osvěžit.
A jaké tekutiny jsou pro nás nejlepší? Jistě se shodneme, že by bylo dobré vyvarovat se sycených- tedy perlivých nápojů, stejně jako těch slazených. A to ať již cukrem či umělými sladidly. V zimních měsících bychom se měly soustředit na popíjení teplých čajů, v teplejších částech roku...

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: