Konečně napadl sníh a teplota klesla k mínus 10. Je tedy na čase přizpůsobit nejenom náš šatník, ale i naše stravování, mrazivému počasí. Zima nás nutí být více doma a tím je také svou podstatou nejklidnějším obdobím v roce. Naše tělo šetří a regeneruje své síly. Střádá a načerpává zásoby na jaro a další období roku. Určitě má tedy smysl zamyslet se nad tím, jakou stravu svému tělu dodáme, abychom ho zbytečně nezahlcovali přebytkem, kterého se pak budeme těžko zbavovat.
Proč jíst mořské řasy
Rubrika: Zdravé stravováníAutor: Zuzana Komůrková
Mořské řasy jsou obecně velmi prospěšné našemu zdraví a patří mezi tzv. superfoods. Dodají nám spoustu minerálů a vitamínů ve velmi koncentrovaném množství. Z vitamínů obsahují především C, A a skupiny B, např. veledůležitý B12, kterou postrádají hlavně vegetariáni či vegani, a jehož nedostatek se projevuje chudokrevností, hubnutím, zhoršováním duševní výkonností, paměti, svalové koordinace, třasem či mravenčením v končetinách. Řasy jsou zdrojem důležitých minerálů a obecně jich mají mnohonásobně větší množství než běžná zelenina. Řasy jsou jedním z nejlepších zdrojů vápníku - řasy ho obsahují mnohem víc než mléko, a navíc si ho tělo z řas bere prakticky bezezbytku, zatímco u mléčných výrobků to bývá obtížnější. Řasy kromě vápníku obsahují i zinek, hořčík, železo, jód, chróm, atd. Řasy také pomáhají organismu při rozpouštění tuku a hlenu. Navíc podpoří náš metabolismus, vyčistí naše tělo, zabraňují překyselení a budete i krásnější díky vysokému obsahu zinku, který zpevní vaše nehty a vlasy.
Měli bychom je jíst pravidleně a jejich doporučená denní dávka je cca 3-4 g.
Máte s nimi zkušenost v kuchyni? Používáte je?
Doporučuji kromě NORI řasy v plátech pro přípravu sushi vyzkoušet ze začátku řasu ARAME. Je velmi jemná a můžete jí směle přidávat do salátů, pomazánek, zeleninových polévek a směsí, vařit ji společně s luštěninami, abyste snížili jejich nadýmavost. Chuťově ji v jídle moc nepoznáte, ani děti nebudou nic namítat. AGAR AGAR asi znáte a používáte jako zahušťovadlo nebo přírodní želé. No a WAKANE nebo KOMBU do miso polévky - to je nejlepší vyprošťovák, co znám :)
Zuzana, www. vyzivoukezmene.cz
/Zdroj: vlastní zkušenosti, http://www.zdravi-vitaminy-doplnky.cz/
Další články z rubriky Zdravé stravování
Zima a stravování
Pitný režim
O pití vody už toho bylo napsáno mnohé, každý časopis, který otevřeme, nám poradí, že máme denně vypít 2-3l vody, v horkých dnech dokonce až 5l. Ale opravdu má 2-3l vody vypít 100kg muž i 55kg žena?
Voda, základ všeho, lidské tělo se skládá přibližně 70% z vody, celá zeměkoule je přibližně z 90% z vody, obklopuje nás, a přesto s ním máme takový problém.