Jarní pročištění (detoxikace) organismu

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Výživové centrum Mgr. Mariany Halmanové

Jarní pročištění (detoxikace) organismu
Základem jarního pročištění je regenerace jater, ledvin a střev. Jedná se o komplexní detoxikaci zažívacího ústrojí. Tyto orgány jsou základními pilíři látkové výměny, fungují jako filtr, čistí krev a vylučují nežádoucí látky z těla. Pravidelnou "údržbou" těchto orgánů přispějeme k posílení imunitního systému, pročistíme a zregenerujeme tělo, vyloučíme nebezpečné toxiny, hnilobné látky a naše tělo bude moci i nadále dobře fungovat.
Délka jarní očisty záleží na každém z nás, ideální je vydržet jeden měsíc. Pokud by Vám během detoxikace nebylo dobře, tak kůru přerušte.
Základem je vždy úprava jídelníčku. Při jarní očistné kůře je třeba omezit příjem bílkovin. Maso celkově zatěžuje trávicí trakt a ledviny. Při jaterní očistě bychom měli omezit i příjem mléčných výrobků, nebo vybírat jen nízkotučné výrobky. Během týdne si vyberte tři dny, kdy nebudete jíst maso vůbec. Bílkoviny živočišného původu můžete během kůry nahradit bílkovinami z luštěnin (např. čočka, hrách, fazole), sójou nebo tofu. Během kůry nekonzumujte alkohol, omezte sůl na minimum, snižte spotřebu cukru a bílé mouky, kvůli překyselení.
Naopak zvyšte příjem zeleniny, ovoce, luštěnin a vlákniny. Při střevních potížích pomáhá lněné semínko. Kávovou lžičku lněného semínka rozdrtíte (nebo rozkoušete), prášek spolknete a zapijete. V těle se tak utvoří sliz, který pomáhá ve střevu i v ledvinách. Velmi blahodárný účinek na všechny orgány mají kvašené potraviny, v našem prostředí ideálně kyselé zelí nebo kvašené okurky. Zvláště pro játra jsou kvašené potraviny hotovým lékem.
Jednou za čtrnáct dní držte půst, který působí na organismus jako očistná oáza. Během půstu pijte jen vodu, nebo čaj z heřmánku či ostružiníku.
Velkým pomocníkem při detoxikaci nám jsou samozřejmě i bylinky. Pampeliška (smetanka lékařská) pomáhá při sekreci žluči v játrech, zároveň působí močopudně a pomáhá při pročištění ledvin. Podobný vliv na ledviny má i kopřiva dvoudomá, která čistí krev a proplachuje ledviny. Protizánětlivě působí šalvěj a česnek medvědí, které můžeme přidávat i jako koření při vaření. Na játra má velmi účinný vliv ostropestřec mariánský. Ostropestřec rozdrtíte, čtyři minuty povaříte a budete užívat po dobu očišťovací kůry jeden hrnek denně. Bylinné čaje připravujeme vždy čerstvé.
Při pročištění nezapomínejme na pohyb, který je nesmírně důležitý pro pravidelné peristaltické pohyby a správnou průchodnost trávicího traktu. Nedostatkem pohybu se organismus zpomalí a škodlivé látky tak zůstávají v těle déle. Zároveň můžete trpět zácpami a pocitem těžkosti. Pravidelný pohyb by měl být nedílnou součástí našeho života.

Další články z rubriky Sezonní záležitost

Jarní pročištění (detoxikace) organismu

Jarní pročištění (detoxikace) organismu
Základem jarního pročištění je regenerace jater, ledvin a střev. Jedná se o komplexní detoxikaci zažívacího ústrojí. Tyto orgány jsou základními pilíři látkové výměny, fungují jako filtr, čistí krev a vylučují nežádoucí látky z těla. Pravidelnou "údržbou" těchto orgánů přispějeme k posílení imunitního systému, pročistíme a zregenerujeme tělo, vyloučíme nebezpečné toxiny, hnilobné látky a naše tělo bude moci i nadále dobře fungovat.

Alergie na slunce a další nástrahy léta

Léto přináší nejen chvíle pěkné, ale občas také nepříjemné. Také už se vám stalo, že se vám původně krásná dovolená změnila během dne ve svědivé peklo? Na těle se objevily červené fleky nebo pupínky a pálí a svědí. Nebo jste podcenili intenzitu slunečního záření a takzvaně jste se „přižehli". Bodnutí hmyzem nebo požahání medúzou také není to pravé ořechové pro klidnou dovolenou. Pokožka je totiž první obranou linií našeho těla před škodlivým působením okolního prostředí. Proto vám chci dnes povědět něco o tom, jak se před nástrahami léta chránit. A co dělat, když už nás nějaké to poškození postihne.

Jak řešit zažívací potíže po svátcích?

Zatímco se během roku  dokážeme stravovat jakž takž umírněně, o Vánočních svátcích jíme nezdravé jídlo od rána do večera. Kombinace množství cukroví, smažených jídel, chlebíčků a alkoholu  nestíhá tělo zpracovávat, z čehož vznikají nejrůznější zažívací potíže, třeba nadýmání, pálení žáhy, zácpa, průjem nebo potíže se žlučníkem. Co tedy dělat, abychom nemuseli trávit svátky a první dny nového roku v bolestech či na pohotovosti? Pokud vás začne trápit nadýmání a bolesti břicha, příčinu hledejte v náhlé změně skladby stravy a ve velkém množství sladkostí - třeba cukroví. Jakou tedy v takových případech zahájit první pomoc?


Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: