Jak řešit zažívací potíže po svátcích?

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Alena Jedounková

 Jak vyzrát na zažívací potíže po svátcích?

Zatímco se během roku  dokážeme stravovat jakž takž umírněně, o Vánočních svátcích jíme nezdravé jídlo od rána do večera. Kombinace množství cukroví, smažených jídel, chlebíčků a alkoholu  nestíhá tělo zpracovávat, z čehož vznikají nejrůznější zažívací potíže, třeba nadýmání, pálení žáhy, zácpa, průjem nebo potíže se žlučníkem. Nejlepší je samozřejmě myslet na  prevenci, tedy jíst a pít střídmě a nestrávit celou dobu pouze na gauči.

Co tedy dělat, abychom nemuseli trávit svátky a první dny nového roku v bolestech či na pohotovosti? Pokud vás začne trápit nadýmání a přitom jste nejedli luštěniny nebo nadýmavou zeleninu,  hledejte příčinu v náhlé změně skladby potravy a ve velkém množství sladkostí. Jde vlastně o poruchu trávicího ústrojí, ve kterém něco nehraje tak jak má. Pomocí je fyzická aktivita, stačí se jít alespoň projít nebo si zacvičit. Jíst častěji, ale jen po malých dávkách a jídlo pořádně kousat. Pokud víte, že je vám špatně po dietní chybě, což může být kachna se zelím, knedlíky, talíř cukroví, pomohou vám kapky z lékárny a krátkodobý půst na uklidnění trávicího ústrojí. Když jsou potíže dlouhodobější a spojené se zácpou je nutné pít hodně vody. Výrazně pomůže konzumace sušeného ovoce a rozpustná vláknina. Jestliže vás trápí opačný problém, pomůže opět dočasné hladovění, suchý rohlík, silný černý čaj a dostatek tekutin, nezaškodí použít tradiční živočišné uhlí. Častým problémem o svátcích bývá žlučníkový záchvat. Na vině sice bývá u každého jednotlivce konkrétní potravina, přesto se nejčastěji  jedná o mastná a kořeněná jídla. Záchvat se projevuje, kromě pocitu plnosti a nafouklého břicha, hlavně bolestí vpravo pod žebry, která trvá někdy až několik hodin. První pomocí by měl být teplý obklad v místě bolesti nebo teplá sprcha. Pochopitelně je třeba přestat jíst. Jestliže se však k bolestem připojí teplota, zvracení nebo zežloutnutí je nutné vyhledat lékařskou pomoc. Téměř běžné a  projevující se často i během roku je pálení žáhy. Příčinou potíží je unikání kyselého žaludečního obsahu volně do spodní části jícnu a zase zpět. Bývá způsobeno nepravidelným stravováním ve spěchu, nadměrnou konzumací jídla a nevhodnými potravinami. Sem patří hlavně káva, sycené nápoje, alkohol, cukr a bílá mouka, tedy např. vánoční cukroví. Rozhodně také nepřispívá horizontální poloha těla, v níž trávíme během svátků většinu dne.  První pomocí při potížích může být heřmánkový nebo meduňkový čaj, sklenice mléka, rozpustná vláknina a jako prevence jíst častěji a v malých dávkách, omezovat sladké, kofein i sycené nápoje, koření, tučná jídla a myslet na to, že pálení žáhy může způsobovat i dlouhodobý stres.                                                                                              

                                                 


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Podzim a zima - co na talíř

Příchod podzimu je spojen nejen se změnou počasí, ale i s možnou změnou nálad. A tak, jak se mění počasí, mělo by se měnit i jídlo, které si vaříme. Během podzimu bychom se měli připravit na příchod zimy a posílit si organismus, aby byl odolnější.

Co zařadit do našeho jídelníčku a čeho se vyvarovat
Začíná se nám ochlazovat a je potřeba se pořádně zahřát. Dejte sbohem salátům a studené kuchyni. Podzim je čas polévek, teplých jídel a nápojů. Podle čínské medíny bychom syrovou zeleninu neměli vůbec konzumovat a měli bychom dát přednost zelenině restované či jinak tepelně upravené. Je tolik možností, kterými si můžete zpestřit svůj jídelníček. Na našem talíři by se měla objevit červená řepa, dýně, pastiňák, luštěniny, kapusta či kořenová zelenina.

ČERVENÁ ŘEPA
Také ještě trpíte traumatem ze školky a jejich červené řepy? Pokud ano, pak je ten pravý čas, zkusit toto trauma překonat. Věřte, že nebudete litovat. Taková zapečená červená řepa s kozím sýrem či salát z červené řepy chutná a hlavně zdravá laskomina. Červená řepa nejen podpoří imunitní systém a funkci jater, ale také může zabránit např. kornatění tepen.

DÝNĚ
Nejčastěji používaná a známá je asi dýně Hokaido. Dýně Hokaido obsahuje velké množství vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Pokrmy z dýně nepotěší pouze Vaše smysly, ale pomohou i Vašemu zdraví. Dýně je dobrá například při problémech se zažíváním. Doporučuji dýňovou polévku nebo třeba pečenou dýni.

LUŠTĚNINY
Na Vašem talíři by se měly začít více objevovat luštěniny. Doporučuji vařit s mořskou řasou, což zvyšuje jejich stravitelnost. Luštěniny mají velký obsah bílkovin a dalších potřebných látek. Luštěniny je vhodné kombinovat s obilovinami, abychom mohli vstřebat potřebné bílkoviny.
Jídlo může být zdravé, chutné a navíc i dobře vypadat.

Detoxifikační kůra, DEN 3

TIP Zaměřte se na své pocity, pokud dodržujete poctivě všechna doporučení, měli byste na sobě již cítit první pozitivní účinky detoxifikace. Většina lidí se cítí lehčeji, pleť je kvalitnější a jasnější, ustupují zažívací obtíže. Zkuste se zvážit, možná máte i nějaké to povánoční kilo dole.

Jídelníček pro dnešní den a recepty najdete opět na Facebooku www.facebook.com/fitandfuncz

Odkaz: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.508586339256426.1073741836.360948957353499&type=3&uploaded=3

Leden - podpora močového měchýře

A máme tu LEDEN, moji milí! Konečně to venku vypadá trošku zimně, hurá, mrzne a sněží!

V lednu je nejzatíženějším orgánem MOČOVÝ MĚCHÝŘ. Opět pro začátek lehké opakování z biologie - močový měchýř je dutý roztažitelný orgán uložený v pánvi, který shromažďuje a vylučuje moč, tekutý odpad produkovaný ledvinami.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: