Jak řešit zažívací potíže po svátcích?
Rubrika: Sezonní záležitostAutor: Alena Jedounková
Jak vyzrát na zažívací potíže po svátcích?
Zatímco se během roku dokážeme stravovat jakž takž umírněně, o Vánočních svátcích jíme nezdravé jídlo od rána do večera. Kombinace množství cukroví, smažených jídel, chlebíčků a alkoholu nestíhá tělo zpracovávat, z čehož vznikají nejrůznější zažívací potíže, třeba nadýmání, pálení žáhy, zácpa, průjem nebo potíže se žlučníkem. Nejlepší je samozřejmě myslet na prevenci, tedy jíst a pít střídmě a nestrávit celou dobu pouze na gauči.
Co tedy dělat, abychom nemuseli trávit svátky a první dny nového roku v bolestech či na pohotovosti? Pokud vás začne trápit nadýmání a přitom jste nejedli luštěniny nebo nadýmavou zeleninu, hledejte příčinu v náhlé změně skladby potravy a ve velkém množství sladkostí. Jde vlastně o poruchu trávicího ústrojí, ve kterém něco nehraje tak jak má. Pomocí je fyzická aktivita, stačí se jít alespoň projít nebo si zacvičit. Jíst častěji, ale jen po malých dávkách a jídlo pořádně kousat. Pokud víte, že je vám špatně po dietní chybě, což může být kachna se zelím, knedlíky, talíř cukroví, pomohou vám kapky z lékárny a krátkodobý půst na uklidnění trávicího ústrojí. Když jsou potíže dlouhodobější a spojené se zácpou je nutné pít hodně vody. Výrazně pomůže konzumace sušeného ovoce a rozpustná vláknina. Jestliže vás trápí opačný problém, pomůže opět dočasné hladovění, suchý rohlík, silný černý čaj a dostatek tekutin, nezaškodí použít tradiční živočišné uhlí. Častým problémem o svátcích bývá žlučníkový záchvat. Na vině sice bývá u každého jednotlivce konkrétní potravina, přesto se nejčastěji jedná o mastná a kořeněná jídla. Záchvat se projevuje, kromě pocitu plnosti a nafouklého břicha, hlavně bolestí vpravo pod žebry, která trvá někdy až několik hodin. První pomocí by měl být teplý obklad v místě bolesti nebo teplá sprcha. Pochopitelně je třeba přestat jíst. Jestliže se však k bolestem připojí teplota, zvracení nebo zežloutnutí je nutné vyhledat lékařskou pomoc. Téměř běžné a projevující se často i během roku je pálení žáhy. Příčinou potíží je unikání kyselého žaludečního obsahu volně do spodní části jícnu a zase zpět. Bývá způsobeno nepravidelným stravováním ve spěchu, nadměrnou konzumací jídla a nevhodnými potravinami. Sem patří hlavně káva, sycené nápoje, alkohol, cukr a bílá mouka, tedy např. vánoční cukroví. Rozhodně také nepřispívá horizontální poloha těla, v níž trávíme během svátků většinu dne. První pomocí při potížích může být heřmánkový nebo meduňkový čaj, sklenice mléka, rozpustná vláknina a jako prevence jíst častěji a v malých dávkách, omezovat sladké, kofein i sycené nápoje, koření, tučná jídla a myslet na to, že pálení žáhy může způsobovat i dlouhodobý stres.
Další články z rubriky Sezonní záležitost
Začněte nový rok s pořádným detoxem střeva!
Leden - podpora močového měchýře
V lednu je nejzatíženějším orgánem MOČOVÝ MĚCHÝŘ. Opět pro začátek lehké opakování z biologie - močový měchýř je dutý roztažitelný orgán uložený v pánvi, který shromažďuje a vylučuje moč, tekutý odpad produkovaný ledvinami.
Cukety všude, kam se podíváš!
Čím je tedy CUKETA prospěšná?