Bezlepkový koláč s mákem, tvarohem a muchovnikem

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Zuzana Komůrková

Bezlepkový koláč s mákem, tvarohem a muchovnikem
Slovo "BEZLEPKOVÝ" mnohé odradí už předem. Většinou jsou bezlepkové koláče a buchty chuťově nic-moc, suché, až se od pusy práší a moc si na nich nepochutnáte. Ale jde to i jinak! Nebojte se péct z jiné mouky než z pšeničné. Jde to a chutná to výborně! Odlehčíte svému zažívacímu traktu od všudypřítomného lepku a vaše mlsání může být zdravější :-)

Tento koláč je z jáhelné mouky, ale můžete použít i jinou, třeba rýžovou nebo pohankovou.

Suroviny:

70 g másla nebo ghí
250 g tvarohu
2 vejce
4 lžíce Agáve sirupu
40 g třtinového cukru (nebo dle chuti)
100 g jáhelné mouky
50 g mletého máku
50 g mletých mandlí nebo oříšků
2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
1 lžička jedlé sody
Muchovníky nebo borůvky
Citrónová kůra

Postup:

V míse smícháme tekutou směs z rozpuštěného másla, tvarohu, vajec a agáve sirupu. Vmíchejte cukr, mák, mleté ořechy, jáhelnou mouku s kypřícím práškem a sodou a citrónovou kůru.

Dortovou formu nebo menší pekáč vyložíme pečícím papírem. Vlijeme těsto. Navršíme borůvky nebo muchovníky.

Pečeme cca 40 minut. Prvních 10 minut na 180 stupňů, pak už jen na 165 stupňů.

TIP: Podávej s bílým jogurtem.

Dobrou chuť přeje

Zuzana, www.vyzivoukezmene.cz 


Další články z rubriky Zdravé recepty

Zdravá Štědrovečerní večeře

Hledáte inspiraci jak si udělat letošní večeři o Štědrý den chutnou, zdravou a navíc zůstat bez výčitek z velkého množství kalorií večer? Vyzkoušejte můj tip, jak letos udělat sváteční večeři zdravě.

8 tipů na zdravé chlebíčky

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: