Pokud si chcete upéct vlastní kváskový chléb, není na tom nic složitého. Musíte jen pamatovat, že příprava - zrání kvásku není záležitost jednoho dne. I když vám stačí pouze pár základních ingrediencí jako je žitná chlebová mouka, pšeničná plnohodnotná mouka, voda, a nakonec sůl a kmín, a také forma nejlépe silikonová.
Bezlepkový koláč s mákem, tvarohem a muchovnikem
Rubrika: Zdravé receptyAutor: Zuzana Komůrková

Tento koláč je z jáhelné mouky, ale můžete použít i jinou, třeba rýžovou nebo pohankovou.
Suroviny:
70 g másla nebo ghí
250 g tvarohu
2 vejce
4 lžíce Agáve sirupu
40 g třtinového cukru (nebo dle chuti)
100 g jáhelné mouky
50 g mletého máku
50 g mletých mandlí nebo oříšků
2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
1 lžička jedlé sody
Muchovníky nebo borůvky
Citrónová kůra
Postup:
V míse smícháme tekutou směs z rozpuštěného másla, tvarohu, vajec a agáve sirupu. Vmíchejte cukr, mák, mleté ořechy, jáhelnou mouku s kypřícím práškem a sodou a citrónovou kůru.
Dortovou formu nebo menší pekáč vyložíme pečícím papírem. Vlijeme těsto. Navršíme borůvky nebo muchovníky.
Pečeme cca 40 minut. Prvních 10 minut na 180 stupňů, pak už jen na 165 stupňů.
TIP: Podávej s bílým jogurtem.
Dobrou chuť přeje
Zuzana, www.vyzivoukezmene.cz