Amasaké

Rubrika: Zdravotní potíže
Autor:

ASMASAKÉ RAW KAŠE JAHELNÁ

Ingredience pro 1 porci:

80g jáhlů + 1 lžíce startéru ( usušená a předem naklíčená pšenice, nebo Koji )

1 porce:
Energie:1211 kJ
Bílkoviny 9g
Sacharidy 58g
Tuky 3g
Vláknina 7g


Amasaké
Základní surovinou bývá nejčastěji rýže.
Ale lze použít i jáhly ( viz výše ), pohanku, oves, kroupy, a nebo i různé kombinace.

Obsahuje veliké množství enzymů, bitaminu B, vápníku a železa. Má příznivý vliv na zažívání. Enzymy amasaké totiž při procesu jejího vzniku štěpí složité cukry v obilovině, a tím usnadňují její trávení a následné využití organismem.

Amasaké vzniká přirozeným procesem fermentace po přidání tzv. Startéru.
Fermentací pak dochází ke štěpení složitých cukrů a kaše se pak stává velmi lehce stravitelnou a přirozeně sladkou. Po konzumaci nedochází ke kolísání hladiny glykemie v krvi. Díky enzymům výborně rozkládá i bílkoviny, cukry a tuky, které se efektivně vštřebávají a využívají organismem.

Startér lze vyrobit buď z bio pšenice, a nebo obzvláště u celiatiků z rýže tzv. Koji (Aspergillusoryzae)
Na 250g obilniny přidáváme cca 50g startéru (cca 2-3 lžíce)

Postup:
Jáhly dvakrát spařit horkou vodou, poté uvařit ve dvojnásobku vody až do jejího vyvaření.
Od chvíle dovaření sledujeme teplotu kaše, až klesne na 60°C vmícháme "startér", zakryjeme pokličkou a přeneseme do peřin (položíme na elektrickou vyhřívací dečku a přikryjeme peřinou). Takto udržíme po dobu cca 6 hodin teplotu kaše na 50-60°C. Po tuto dobu dochází k fermentaci - kvasnému procesu - rozkladu složitých sacharidů v obilovině, a kaše postupně řídne.
Po uplynutí cca 6 hodin kaši opět přendáme na sporák a vaříme na mírném plameni cca 15 minut, tímto se proces fermentace zastaví.
Tuto kaši můžeme následně ještě rozmixovat, nebo jíst bez další úpravy, lze teplé i studené,
a nebo dochutit libovolně - např. přidaným ovocem, nebo použít do všelikakých koktejlů a snídaňových kaší.

Výroba startéru pro Amasaké:
Použila jsem pšenici bio (DM): 1. den 100g pšenice zalít vodou, 2. den ponechat na sítku a občasně propláchnout, 3. den již pustí tři kořínky a vytvoří klíček. Klíček by měl být ideálně 0,5-1 cm. V této fázi naklíčenou pšenicci rozprostřeme na pečící papír a dáme na teplé místo přirozeně sušit. Nepoužívat sušičku ani troubu.
Po usušení 2-3 den pomeleme ( vhodný je kávomlýnek ).
Pokud máme zrno naklíčené a připravené k sušení, můžeme i část takto čerstvého ihned využít
k výrobě amasaké ( přimícháním do teplé kaše - viz výše ).


Další články z rubriky Zdravotní potíže

Pracuje pro Vás když Vy spíte

Znáte název Viagra? Asi se teď smějete a říkáte si, že tu přece zná každý!

Dobrá. A víte, že Viagra vznikla jako vedlejší produkt při výzkumu látky, která má daleko větší význam pro náš život, ačkoli není tak všeobecně známá? Slyšeli jste někdy výrazy jako „signální molekula" nebo „molekula proti stárnutí" ? A pokud ano, víte, co to je?

Možná jste někdy slyšeli o tom, že se kromě jiných látek v našem těle tvoří oxid dusnatý (NO). Tato látka se tvoří v našich svalech a pokud je jí dost, je vše v pořádku. Posiluje totiž srdce, plíce a předchází stárnutí. Při snížení jeho tvorby ale hrozí vznik cukrovky, nemocí srdce a celého kardiovaskulárního ústrojí a také potíže s dýcháním. NO uvolňuje a rozšiřuje cévy, zabraňuje tvorbě krevních sraženin, které jsou příčinou srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice, reguluje krevní tlak a hromadění plátů v cévách.

Oxid dusnatý je prostě životně důležitý!

Cestovatelská trombóza

Je tu čas prázdnin a dovolených a cestovní kanceláře se předhánějí v nabídkách. Už máte vybráno, nebo dokonce už začínáte balit? Nemůžete se dočkat? Ale pozor! S cestováním je spojen i jeden problém, který mnozí z vás podceňují.

Na dovolenou, ať už doma, nebo v zahraničí, se nejdřív musíte dostat. A pak se samozřejmě zase vrátit. A přitom vás mohou potkat nepříjemnosti, kterým se dá snadno zabránit. Je třeba je pouze nepodceňovat a dodržovat některá doporučení.

Navštivte nemocnici – to je impuls pro rozhodnutí starat se více o své tělo a mysl !

Říkáte si, co to je za titulek. Jak to souvisí s náplní profese výživového specialisty ? Naopak, velmi to souvisí. 

Mou prací je předávat lidem víru, energii a informace o tom, že prevence je nejdůležitější ! Vždyť zdraví máme jedno a tak lehce ho můžeme ztratit.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: