Co jíst a dělat pro otěhotnění?

Rubrika: Zdravotní potíže
Autor: Mgr. Zuzana Douchová

Co jíst a dělat pro otěhotnění?
Zdravá strava, dostatek pohybu a optimální hmotnost zvyšují šanci na otěhotnění a následně zdravý průběh těhotenství a vývoj plodu! Zásady zdravého životního stylu v době před otěhotněním by měly být přirozenou součástí přípravy na miminko, stejně tak jako po zbytek těhotenství, nejlépe po celý život!
 
Optimální hmotnost
Doba před otěhotněním je ideální pro optimalizaci hmotnosti. To znamená, pokud máte nějaká ta přebytečná kila, shoďte je odlehčenou stravou a pohybem. Pokud naopak trpíte podváhou, zvyšte svou hmotnost výživnou stravou a posilováním. Pravděpodobnost otěhotnění se snižuje obezitou, ale také i podváhou. Naopak optimální hmotnost nejen zvyšuje šance na početí, ale také podporuje správný průběh těhotenství a snadnější shazování poporodních kil.
Optimální váhu si sice můžete určit podle BMI (19-25), ale více než na číslech záleží na subjektivním pocitu a zdravotním stavu. Vy sama víte nejlépe, jaká hmotnost je pro vás optimální. Ve své praxi jsem se setkala s řadou žen, které nemohly otěhotnět kvůli obezitě nebo výrazné podváze. Změnou jídelníčku a optimalizací hmotnosti se jejich tělo a často i psychika dostala do rovnováhy a podařilo se jim otěhotnět. V těhotenství pak přibraly méně, než kdyby zůstaly u svých stravovacích návyků a po porodu se jim podařilo rychleji vrátit se do své původní formy. Nečekejte tedy se zdravou výživou až na těhotenství.
 
Dostatek pohybu
Pohyb je nejen vhodný při redukci hmotnosti, ale také úžasný zdroj relaxace, snižování stresu a především posilování svalové hmoty. Ženy s vyšším podílem svalové hmoty se rychleji po porodu navrací ke své původní hmotnosti, snižují také klasické těhotenské potíže a celkově mají snadnější průběh porodu díky hlubokým svalům a naučenému pravidelnému dýchání. Doporučuji přirozené sporty nejlépe venku na čerstvém vzduchu, plavání a posilování (jóga, cvičení podle Mojžíšové, pilates).
 
Kyselina listová a další důležité vitamíny pro otěhotnění
KYSELINA LISTOVÁ
Kyselina listová patří do skupiny vitamínů B a její pravidelný příjem působí jako prevence vrozených a vývojových poruch (rozštěpy tváře, páteře, poruchy mozku a míchy). Riziko vzniku vývojových vad se konzumací kyseliny listové snižuje až o 70 %. Je doporučováno zvýšit příjem tohoto vitamínu (denně 400-800 μg) již v době, kdy se snažíte otěhotnět (alespoň 3 měsíce před plánovaným početím) a následující první trimestr těhotenství, protože právě v prvních týdnech těhotenství se utváří mozek a mícha dítěte. Největším zdrojem kyseliny listové jsou – listová zelenina, růžičková kapusta, brokolice, květák, chřest, sója, čočka, pomeranče, avokádo a ořechy. 
 
VITAMÍN E, ŽELEZO A VÁPNÍK, NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY
Vitamín E je před otěhotněním důležitý pro kvalitu pohlavních buněk a podporuje otěhotnění. Tento vitamín najdeme v oleji z pšeničných klíčků, slunečnicovém oleji, másle, mléce, sóje a mase. Železo a vápník jsou zásadní pro tvorbu krve a kostí, proto zařaďte do svého jídelníčku kvalitní bílkoviny, luštěniny, ovoce a zelenina, ořechy. Dostatečný příjem nenasycených mastných kyselin před otěhotněním zajištuje plodu správný vývoj neurovizuálních funkcí, působí preventivně předčasnému porodu a nízké porodní hmotnosti. Hlavním zdrojem jsou mořské ryby, rostlinné panenské oleje, oleje vlašské ořechy a lněné semínko. Alespoň dvakrát týdně si dopřejte čerstvé nebo chlazené mořské ryby, zeleninové saláty pokapejte olivovým olejem a denně si dejte hrst ořechů nebo semínek a máte optimální příjem omega-3 mastných kyselin zaručený!
Čočka, fazole a kořenová zelenina stimulují produkci ženského hormonu progesteronu a zvyšují tak šanci na otěhotnění. Vejce jsou také doporučována před otěhotněním, protože obsahují hormony podporující ovulaci.
 
ČEMU SE RADĚJI VYHNOUT PŘED OTĚHOTNĚNÍM
Se zařazením zdravých a čerstvých potravin do jídelníčku před plánovaným otěhotněním souvisí také omezení nezdravých a toxických látek. Patří sem tvrdý alkohol, nikotin, nadměrné užívání léků, ale i kofeinu. Dále doporučuji vyhnout se játrům a játrovým paštikám (obsahují mnoho vitamínu A, který v přílišné míře mohou plod poškodit) a tepelně neupraveným potravinám (mléko, vejce, maso). A čemu se vyhnout určitě je stres! Pracovní vytížení, nadměrná aktivita, domácí nevyřešené konflikty, potlačované emoce, to vše ovlivňuje vnitřní pocity ženy a snižuje tak možnost otěhotnět. Plánujete-li miminko, pečujte o sebe, vnímejte své potřeby a dopřejte si co nejvíce klidu a domácí pohody.
 
Pokud byste si přála speciální úpravu jídelníčku pro těhotné, neváhejte mne kontaktovat na www.zuzanadouchova.cz
 
autor článku: Mgr. Zuzana Douchová - poradce v oblasti výživy, psychologie a sportu 
 

Další články z rubriky Zdravotní potíže

Jak se to stane a jak z toho ven ?

Protože jsem zdravotní sestra a pracuji s nemocnými lidmi, jsou mými klienty převážně pacienti, kteří se potýkají s nějakým zdravotním problémem. Řeším s nimi otázku změny stravy a způsobu života hlavně kvůli již počínajícím civilizačním nemocem. A jelikož jsem v oboru dlouho, tak vím, jak stejní lidé vypadali a zdravotně na tom byli před deseti a více lety, a nyní. Jakou kdo vedl životosprávu, a kam to někteří, bohužel, až dovedli.
A tak mne to přimělo napsat pár řádků pro ty z vás, kteří se chcete dožít důchodu a v něm pak ještě ve zdraví pokračovat.

Ruční lymfodrenáž

Jemná manuální drenáž prováděná speciálními hmaty v přesně stanovené posloupnosti lehkým přítlakem. Je při ní rozpohybován tok lymfy (mízy) a celého lymfatického systému v těle. Lymfodrenáže pomáhají odstranit odpadní, toxické látky a odstranit otoky. Tím dochází k odlehčení, uvolnění a regeneraci celého imunitního systému. Při lymfodrenáži se využívá anatomických a fyziognomických poznatků o funkci lymfatických cév, mízovodů, uzlin a kolektorů. Nejsou používány oleje či emulze. Doba trvání ruční lymfodrenáže je minimálně 60min.

 

Diabetes a rizika s ním spojená

Příčinou cukrovky je nedostatek hormonu slinivky břišní - inzulínu (diabetes I. typu), nebo jeho nízká
účinnost (diabetes II. typu).

Cukrovka I. typu se projeví většinou v dětství, cukrovka II. typu naopak v dospělosti a ve velké míře k jejímu rozvoji přispívá:


1. dlouhodobý nedostatek pohybu
2. nesprávný jídelníček (obsahující nadbytek nasycených tuků a jednoduchých cukrů)
3. obezita

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: