Aby stravování nebylo nudné
Rubrika: Zdravé stravováníAutor: SANVITA- Ing. Eva Skubidová
Úspěšnost procesu hubnutí a stravování podle výživového plánu závisí mimo jiné také na tom, jak pestrý plán je a jaké možnosti přípravy jídel nabízí. Pokud se už podesáté podíváte na kombinaci kuře a rýže či ryba a brambory a celkem vás přechází chuť k jídlu, protože výběr potravin v redukčním jídelníčku je omezený, nezoufejte. I z obyčejného kousku tresky, kuřete, zeleniny a bylinek se dají vykouzlit velice zajímavé a chutné recepty. Nechte se inspirovat:
Zimní salát
Salát vhodný pro zimní období, kdy tradiční letní zelenina (rajčata, okurky ...) není příliš chutná. Hodí se jako přílohový salát k hlavnímu jídlu nebo i jako chutná náplň sendviče (např. s čerstvým pikantním sýrem). V lednici vám vydrží poměrně dlouho a máte vždy po ruce svou denní dávku zeleniny.
Suroviny:
1/2 čínského zelí
1 mrkev
1 malá plechovka kukuřice
1 červená paprika
pórek, petrželka, chilli paprička, sůl, pepř, citrón (nebo limetka), olivový olej
Příprava: nakrájejte čínské zelí a papriku na tenké malé proužky, mrkev nastrouhejte nahrubo, smíchejte s kukuřicí a přidejte asi 10 cm nakrájeného pórku, nasekanou petrželku a polovinu chilli papričky. Dochuťte solí, pepřem, šťávou z poloviny citrónu a 4-5 lžícemi olivového oleje. Nechte odležet.
Treska s bylinkovou krustou
Skvělá a rychlá úprava ryby. Sami budete překvapeni, jak výborně může chutnat i obyčejná treska.
Suroviny:
4 filety z ryby (treska, losos apod.)
2 tmavé (celozrnné) toastové chleby
hrst bylinek (petržel, oregano, bazalka, tymián, rozmarýn apod.)
kousek tvrdého sýru, chilli paprička, hořčice, česnek, sůl, pepř, olivový olej
Příprava: v mixéru rozmixujeme bylinky s toastovým chlebem, česnekem, chilli a kouskem tvrdého sýru. Směs trochu osolíme, opepříme a přídáme do ní cca 1-2 lžíce oleje. Ryby osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem, potřeme hořčicí nebo chilli omáčkou. Směs rovnoměrně rozdělíme a přitiskneme na všechny ryby. Pečeme na pečícím papíru v troubě rozehřáté na 180 st. asi 20 min. Podáváme s brambory a fazolkami (orestovanými nebo dušenými v páře).
Kuřecí prsa na zeleném kari
Lahodná light verze Jamieho zeleného kari ze zázvoru a bylinek, která se skvěle hodí k rýži.
Suroviny:
4 kuřecí prsa (nebo stehenní steaky, kdo neredukuje tak i s kůží)
svazek jarní cibulky, hrst koriandru, 1 chilli paprička, 2 lžíce citrónové šťávy,
kousek (cca 5cm) zázvoru, 5 stroužků česneku, citrónová tráva (1 ks),
2 lžíce sójové omáčky, 2-3 lžičky škrobu, bílý jogurt (malý kelímek),
zelené fazolky (cca 2-3 hrsti), sůl, pepř, olivový olej
Příprava: kuřecí maso osolíme, opepříme, promícháme se 2 lžícemi olivového oleje a 2 lžícemi citrónové šťávy, která maso nakřehčí. Necháme odležet. V mixéru rozmixujeme na pastu česnek, citr. trávu, cibulky, zázvor, koriandr, chilli papričku, přidáme sójovou omáčku a lžíci oleje. Maso vložíme na rozpálenou pánev a cca 10 min pečeme na 1 straně, pak cca 10 min přikryté na 2 straně. Maso potřeme z obou stran polovinou zelené pasty a ještě cca 10 min opékáme. V jiném hrnci podusíme ve vodě fazolky s druhou částí pasty. Když změknou, přilijeme jogurt smíchaný s vodou a škrobem. Provaříme a pak smícháme s masem. Podáváme s rýží.