9 nejdůležitějších potravin pro Vaše hubnutí
Rubrika: Metody hubnutíAutor: Žij-zdravě.cz, s.r.o.
Omega-3 mastné kyseliny pomáhají se snížením cholesterolu v krvi, redukcí vysokého krevního tlaku nebo potlačením tvorby zánětlivých látek v těle. Je to tedy jedenz nejdůležitějších potravních doplňků. Navíc omega-3 mastné kyseliny mohou významnou měrou přispět k redukci tělesného tuku! Omega 3 MK totiž působí na buněčné membrány, které jsou součástí každé buňky. Tyto membrány buněk jsou zodpovědné za to, jaké informace a látky se dostanou dovnitř do buňky a z buňky ven. Fungují tedy jako filtr, který zachytává nežádoucí látky a propouští jen to čisté. Máte-li však filtr ucpaný, tak celý proces nefunguje a funkčnost buněčných membrán je odrazem toho, jaké konkrétní mastné kyseliny obsahují. Čím více omega-3 mastných kyselin je v membráně buněk v neprospěch nasycených nebo omega-6 mastných kyselin obsaženo, tím lepší je i jejich funkčnost!
2. ZELENÝ ČAJ
Zelený čaj je známý především pro vysoký obsah látek, které mohou pomoci bojovat s rakovinou. Je však také výborným pomocníkem při hubnutí! A to především díky vysokému obsahu polyfenolů, které pomáhají urychlit metabolismus těla tím, že stimulují spalování tuků. Zelený čaj je také plný antioxidantů a díky tomu bojuje proti poškození volnými radikály. Pomáhá také při odplavování přebytečných tekutin, proto jej nezapomeňte vždy zapíjet vodou! Každý čaj totiž stejně jako káva zároveň odvodňuje organismus.
3. LUŠTĚNINY
Luštěniny jsou levné a velmi univerzální potraviny, které jsou výborným zdrojem bílkovin. Jsou také bohaté na vlákninu, mají nízký glykemický index, nízkou kaloricku hodnotu a hlavně pomalu stravitelné. To znamená, že Vám mnohem déle vydrží pocit sytosti.
4. RÝŽE NATURAL (Komplexní sacharidy)
Pokud chcete hubnout a jíst zdravě, je potřeba do jídelníčku zařadit komplexní sacharidy, které jsou bohaté i na bílkoviny a vitamíny, jako je například rýže natural. Je mnohem lepší než bílá rýže, protože obsahuje bohatou nabídku energizujících vitamínů B a vlákninu. A opět má nižší glykemický index!
5. OVESNÉ VLOČKY
Snídaně, která nám dodá energii na celé dopoledne, bezpochyby nejsou sladké Bebe Dobré ráno, ale spíše sacharidy s "pomalým uvolňováním" jako jsou například ovesné vločky nebo otruby obilovin. Konzumace sacharidů s "pomalým uvolňováním" nám nezvedá hladinu krevního cukru tolik jako například oblíbené bílé pečivo k snídani. A při zvýšené hladině krevního cukru dochází k uvolňování inzulinu, který hraje důležitou roli při ukládání tuku.
5. BOBULOVINY
Maliny, borůvky nebo jahody mají nejen úžasnou chuť, ale jsou také plné karotenoidů a mají vysoký obsah pektinu, který vám dává pocit plnosti. V kombinaci s kvalitním jogurtem (např. Hollandia) je to pak zcela nevinný dezert. Kombinovat se dá i s vločkami nebo je můžete přidat do smoothie a máte tak výbornou snídani nebo svačinu.
6. CHILLI
Přidání chilli do jídla, je skvělý způsob, jak zvýšit váš metabolismus, který vám pomůže spalovat tuk rychleji. Navíc jedna chilli paprička obsahuje také celodenní přísun beta karotenu (což je skvělé pro udržení zdravé pokožky, vlasů a nehtů) a dvakrát své doporučené denní dávky vitamínu C - nezbytný antioxidant, který pomáhá bojovat s toxiny.
7. ČESNEK
Ačkoli Vám po česneku může být cítit dech, tak každý stroužek česneku je nabitý nejen antioxidanty, ale také přirozeně se vyskytující chemickou látkou zvanou Allicin. Při trávení pak Allicin reaguje s krví a vytvoří produkt, který je schopen zničit mnoho škodlivých bakterií a virů, které vaše tělo může ukrývat v trávicím traktu. A zdravá střeva jsou zcela nezbytná pro úspěšné hubnutí.
8. ZÁZVOR
Tento pikantní kořen byl používán po staletí na podporu zažívání, protože má protizánětlivé, anti-nevolnostní a antioxidační vlastnosti. Také obsahuje enzym zvaný zingibain, který pomáhá trávit bílkoviny a zároveň působí na snížení markerů zánětů tlustého střeva. Takže zázvor může být také docela silnou a účinnou prevencí rakoviny tlustého střeva, která je u nás tolik rozšířena.
9. HOŘKÁ ČOKOLÁDA (min.70%)
Máte pravdu, že to není úplně "zdravá výživa", ale bezpochyby je pro každého mnohem jednodušší dodržet svůj jídelníček, když do něj občas může zařadit sladký pamlsek. Striktní zákaz sladkostí spíše povede k porušení, než když si občas dáte kostičku nebo dvě kvalitní hořké čokolády. Jde jen o to vybrat tu správnou. Správná čokoláda je vždy hořká a obsahuje minimálně 70 % kakaa, dále obsahuje kakaové máslo a trochu cukru. Neosahuje však ztužené tuky, sušené mléko a velké množství cukru. Taková čokoláda do dietního jídelníčku opravdu nepatří.