10 zásadních výživových omylů

Rubrika: Metody hubnutí
Autor: Žij-zdravě.cz, s.r.o.

1. NÍZKOTUČNÉ POTRAVINY JSOU VHODNÉ PRO HUBNUTÍ
Tuk je nositelem chuti, takže si při konzumaci nízkotučných potravin moc nepochutnáte. Ale při konzumaci nízkotučných potravin se také automaticky zvyšuje příjem sacharidů, protože tuky jsou nahrazeny ve většině případů škroby, cukry nebo dalšími aditivy jako jsou umělá dochucovadla a barviva. U nízkotučných výrobků jsou tedy zdravé přírodní tuky nahrazeny látkami, které pro nás nejsou vhodné. Je také důležité vědět, že tuk je jednou ze tří nezbytných látek pro náš organismus a výrazný pokles jakékoli těchto látek způsobí poruchu přeměny látek, takzvanou nerovnováhu živin. Nebojte se tedy tuků!

2. NASYCENÉ TUKY JSOU ŠPATNÉ
Velmi často jste v minulosti slyšeli a bohužel také stále slýcháte, že epidemie srdečních onemocnění je způsobena velkou konzumací nasycených tuků (máslo, sádlo...). Proto se do našich jídelníčků dostaly margaríny a rostlinné tuky. Opět však již bylo publikováno mnoho studií, které dokazují, že rozumná konzumace nasycených tuků nezvyšuje riziko srdečních onemocnění a není tedy důvod vynechávat například máslo nebo kokosový olej z našich jídelníčků.

3. VEJCE NEJSOU ZDRAVÉ
Asi i vy jste se setkali s informací, že vejce nejsou zdravá, protože obsahují velké množství cholesterolu, který zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Poslední studie však jasně dokazují, že vejce nezvyšují hladinu LDL cholesterolu (toho špatného) v krvi, ale naopak spíše podporují zvýšení "dobrého" HDL cholesterolu a nejsou spojeny se zvýšeným rizikem onemocnění srdce. Vejce nezpůsobují onemocnění srdce a patří mezi potraviny s vysokou výživovou hodnotou, obzvláště co se týká obsahu kvalitních bílkovin.

4. PĚČIVO A OBILNINY JSOU ZÁKLADEM JÍDELNÍČKU
Asi většina z nás vyrostla na jídelníčku, jehož základem bylo vždy pečivo (kdo nesnídal chléb s marmeládou a neměl k svačině chléb se sýrem atd.). Je však potřeba říci, že nejčastěji používaná obilovina (pšenice) je poměrně chudá na obsah živin ve srovnání například se zeleninou, Obsahuje velké množství proteinu (lepek), který může způsobovat větší či menší problémy s trávením. A dalším zásadním problémem vysoký glykemický index potravin z bílé mouky (těstoviny, pečivo, sledké pečivo...). Osobně Vám tedy konzumaci pečiva většího množství obilovin nedoporučuji.

5. TUČNÉ POTRAVINY ZPŮSOBUJÍ TO, ŽE JSTE TLUSTÍ
Je to pro většinu s nás obecná pravda: „pokud budete jíst tučné potraviny, tak budte tlustí". Není to ale tak jednoduché, jak to vypadá. Tuk má skutečně mnohem více kalorií (1g=9kcal) než sacharidy nebo bílkoviny (1g = 4 kcal), ale neznamená to automaticky, že strava s vysokým obsahem tuku způsobí obezitu. Mnohem více bude záležet na dalších okolnostech a tomu co budete konzumovat s tuky. Protože strava s vysokým obsahem tuku, bílkovin a nízkým obsahem sacharidů má za následek také větší využití tuků.


6. JÍST VELKÉ MNOŽSTVÍ BÍLKOVIN JE RIZIKOVÉ PRO VAŠE KOSTI A LEDVINY
Je skutečně pravda, že konzumace bílkovin v krátkodobém horizontu zvyšuje vylučování vápníku - odvápnění kostí, ale dlouhodobé studie naopak ukazují opačný účinek. Z dlouhodobého hlediska tedy bílkoviny podporují zdravotní stav kostí a snižují tak riziko zlomenin. Kromě toho studie nepotvrzují ani domněnku, že by vysoký příjem bílkovin způsobil u zdravých lidí onemocnění ledvin. Ve skutečnosti patří mezi dva z hlavní rizikové faktory pro selhání ledvin - diabetes a vysoký krevní tlak, který konzumace vyššího obsahu bílkovin ve stravě spíše zlepšuje.

7. POUŽÍVEJTE POUZE ROSTLINÉ OLEJE
Polynenasycené tuky jsou považovány za zdravé, protože některé studie ukazují, že snižují riziko srdečních onemocnění. Avšak mnohem důležitější je obsah a poměr esenciálních mastných kyselin, které znáte jako Omega-3 a omega-6. Největším zdrojem Omega-6 v moderní stravě jsou rostlinné oleje. Naopak máme velký nedostatek Omega-3 mastných kyselin, které jsou protizánětlivé a snižují riziko mnoha onemocnění souvisejících se zánětem. Pro naše zdraví je skutečně potřebné přijímat omega-6 a omega-3 mastné kyseliny v určitém poměru. Pokud je poměr ve prospěch omega-6, tak jak je tomu u většiny populace, příliš vysoký, může to způsobit zdravotní problémy.

8. NÍZKOSACHARIDOVÉ DIETY JSOU NEBEZPEČNÉ
Na rozdíl od mnoha médií můžeme z našich zkušeností jednoznačně jídelníček se sníženým příjmem sacharidů doporučit. A za pravdu nám dává také mnoho kontrolovaných studií, které dokazují že, takovýto jídelníček pomáhá ke snížení tělesného tuku více než nízkokalorické a nízkotučné diety. Významně přispívá ke snížení krevního tlaku. Snižuje hladinu cukru v krvi, zvyšuje HDL (hodný) cholesterol. Jednoduše řečeno snížený příjem sacharidů je tak zdravější, jednodušší a efektivnější způsob, jak zhubnout.

9. CUKR NENÍ VHODNÝ, PROTOŽE OBSAHUJE POUZE „PRÁZDNÉ KALORIE"
Cukr má skutečně hodně kalorií bez základních živin, ale mnohem důležitější je jeho složení. Cukr (sacharóza) se skládá ze dvou složek - glukózy a frukózy. A právě vysoký příjem fruktózy v našem jídelníčku ovlivňuje metabolismus způsobem, který způsobuje metabolické poruchy a zvýšenou tvorbu tuku - více ZDE. V případě příjmu cukru, tedy v žádném případě nejde pouze o příjem prázdných kalorií, ale zvýšený příjem cukru může způsobit zmatek v našem metabolismu.

10. MÁTE DLAŠÍ TYP...?
Bezpochyby jsme zde vedli jen několik příkladů. Máte-li nějaký další typ, napište nám jej do komentáře a my jej zařadíme do některého z dalších článků.

 

 


zdroj: Authority Nutrition.com


Další články z rubriky Metody hubnutí

Nejčastější omyly při hubnutí

Snažíme se zhubnout, děláme pro to snad vše a ručička na váze se nechce pohnout. To je stav, který v mnohých z nás vyvolává zoufalství. Něco je špatně, ale co? V drtivé většině případů je chyba ve způsobu našeho stravování. Stále totiž existují nepřekonané mýty o jídle, které brání trvalé a plynulé redukci kilogramů. Které jsou ty nejčastější?

Jídelníček podle krevních skupin

Každému z nás byla dána do vínku jedna ze čtyř krevních skupin, ta je určena geneticky a zdědili jsme ji po rodičích. Již od pradávna je známé, že každá krevní skupina je jiná a její nositelé jsou náchylnější ke konkrétním typům nemocí a zároveň mají rozdílné dispozice k trávení konkrétních druhů potravin. Rozeznáváme krevní skupiny 0, A, B a AB.

Co se děje při rychlém hubnutí?

Všechny diety ( mléčná, rýžová, melounová, hubnoucí čaje a koktejly...) mají velký nedostatek- chybějí v nich nezbytné výživné látky. Člověk zpočátku rychle zhubne, po nějaké době začne jíst jako nevázaný, protože tělo prahne po živinách a výsledkem je, že člověk ztloustne ještě více, než zhubnul.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: