Hubnutí s koktejly
Rubrika: Metody hubnutíAutor: Mgr. Veronika Mlčochová
Koktejly na hubnutí - obvykle se vyrábějí v podobě prášku s různými příchutěmi, které se míchají s vodou. Jejich základem je nejčastěji syrovátková nebo rostlinná (sójová) bílkovina a vláknina, která omezuje chuť k jídlu. Většinou obsahují málo tuků a sacharidů. Podle druhu jsou koktejly doplňovány dalšími látkami podporujícími hubnutí jako carnitin, synefrin, bioaktivní chrom apod. Pití koktejlů částečně nahrazuje konzumaci pevné stravy.
Výhody
- rychlá a jasně daná příprava
- většinou dobrá chuť (ale i ta se omrzí, když je stále dokola)
- vyvážené složení živin (dle kvality produktu)
- z počátku příjemná změna
Nevýhody
- finanční náročnost
- nejsou pestrou náhradou stravy
- mnohé nemají potřebné certifikace a rozbory, tudíž nevíme, zda jsou ve správném složení
- samy o sobě nepomohou zhubnout
- po vysazení následuje většinou jojo-efekt, protože konzumaci koktejlů nelze dodržovat dlouhodobě, natož pak celoživotně
- některé varianty jsou dokonce i příliš kalorické
- při nahrazování pevné stravy za tekutou přestanou časem slinné žlázy produkovat potřebné množství slin, které štěpí důležité enzymy v potravě a trávicí systém zleniví, nemusí „promíchávat a rozmělňovat stravu"
- tím, že běžnou stravu kousáme stimulujeme mozek pro vplavení trávicích šťáv a lépe pak využijeme živiny, u koktejlů tato přirozená stimulace chybí a tekutá strava se rychle se žaludku dostává nestrávená do střev
Průměrná cena: 4-5 tis (na jeden měsíc) - přepočet na 1 den cca 150 Kč.
8. leden 2014, autor: Mgr. Veronika Mlčochová, Mgr. Martina Ševčíková
(c) Poradna Nutrifit www.poradnanutrifit.cz