Vánoce plné nástrah

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Šárka Jakešová, DiS., RNT

Jsou pro vás Vánoce svátky klidu a pohody? Nebo se nesou ve znamení obžerství a spousty kil navíc, kterých se pak v následujících měsících budete o dost obtížněji zbavovat, než jak jste je získali? Hlavní nástrahy vánoc, pro kila navíc, jsou vánoční cukroví, nekontrolovatelné uzobávání u televize a konečně tradiční Štědrovečerní menu. 

Vánoční cukroví
Obsahuje příliš mnoho cukru a tuku. Často se používají ztužené tuky. Díky konzumaci cukroví naroste spotřeba kalorií několikanásobně více, než jak jste dosud byli zvyklí během celého roku.

Částečným řešením je již při přípravě cukroví snížit množství cukru na polovinu. Vyměňte ztužené tuky za máslo, které dodá příjemnou vůni a poctivou chuť. Část tuku lze nahradit rozmixovaným sušeným ovocem, nebo ořechy. Marmeláda na promazání cukroví je skvělá náhrada za tučné máslové krémy.

Zdravější variantou může být nepečené cukroví, pro které využijte sušené ovoce a ořechy. Nemusíte již používat cukr, ani tuk, nebo rozhodně menší množství.

Nenahrazujte cukrovím plnohodnotné jídlo. Dejte si jej spolu s ovocem až po jídle, sníte ho tak výrazně menší množství. Neuzobávejte, ale pár kousků si naložte na malý dezertní talířek, ať máte své jídlo pod kontrolou.

Jídlo během Štědrého dne
Chcete-li vidět zlaté prasátko, měli byste se celý den vzdát jídla a zakončit jej až Štědrovečerní večeří. V některých domácnostech se dodržuje jen absence masa přes den, které je určeno k večeři. Celý den se hoduje na cukroví, jednohubkách a chlebíčcích, vánočce...

Pokud se bez chlebíčků a jednohubek neobejdete, zkuste pomazánky odlehčit jogurtem, žervé či tvarohem namísto majonézy. Místo tučného salámu obložte chlebíčky šunkou.

Pokud chcete připravit pohoštění pro návštěvu, zkuste něco netradičního. Neslané tortilla chipsy s několika dippy, jako třeba tvarohový, avokádový, rajčatový je nápaditá a zdravá varianta. K tomu ještě nakrájet zeleninu na proužky na namáčení, nebo jen samotné k zakusování.

Tradiční večeře
Štědrovečerní večeří nemáte dohnat jídlo za celý den. Tradiční večeří s rybí polévkou zahuštěnou jíškou, navrch ještě doplněnou smaženou houskou, obalovaným kaprem připraveným na oleji a bramborovým salátem plným majonézy dodáte tělu obrovskou nálož kalorií. Bohužel večer už tělo nemá moc příležitostí ji zužitkovat, takže vše uloží do zásob.

Řešení je poměrně jednoduché - rybí polévku lze připravit i bez zahuštění se spoustou zeleniny. Pokud máte přeci jen rádi polévku hustší, lze ji zahustit strouhanou bramborou. Rybu upečte, či grilujte. Je to velmi chutná a hlavně zdravá varianta bez množství přepáleného tuku. Tradiční bramborový salát odlehčíte nahrazením majonézy částečně, nebo zcela jogurtem.

Pár posledních rad
Snad nejhorší je bezmyšlenkovité uzobávání u televize. Nemějte tedy lákadla v dosahu, ať neztratíte kontrolu nad množstvím, kolik jste toho za den snědli.
Nezapomeňte, že i alkoholem navyšujete přijaté kalorie! Dostatečně pijte vodu, ať předejdete dehydrataci a bolení hlavy.
Ani o vánocích nezapomeňte na pohyb. Hodinová procházka na čerstvém vzduchu vám udělá dobře a odvede vás od lákadel mlsání.

www.vyziva-poradna.cz

Další články z rubriky Sezonní záležitost

Čas rebarbory

Každý rok touto dobou nám vyroste na zahradě keřík rebarbory a tak si jedenkrát v roce dopřávám z ní pochoutku.
Reveň by se neměla konzumovat mladá později již obsahuje vysoké množství šťavelanů,
kontraindikace konzumace reveně je při chronickém onemocnění ledvin a jater, trávicího ústrojí, a také v těhotenství.

Sbíráte šípky ?

ŠÍPKOVÁ POMAZÁNKA RAW - Sezonní a regionální pochoutka.

S tímto receptem je v prvé řadě spojena procházka, nejlépe s dětmi do podzimní přírody,a to od poloviny do konce října, kdy se na mezích a okrajích lesů vybarvují šípky.Celou přípravou se vine ruku v ruce kombinace relaxačního pohybu, určitá míra hry ze zpracování obyčejných všudepřítomných plodů a ve finále delikatesní, superzdravé a hlavně jednoduché "něco na chleba".Do procesu zdravé přípravy jídla a vaření je užitečné zapojit dítko, které, i když by nepomáhalo přímo, tímto si uchová v paměti dovednosti, které jsou důležité pro jeho pozdější samostatný život a hlavně: vytvoří si vztah ke zdravému stylu jídla.

Polévka HOKKAIDO

Dýně Hokkaido je mnohem menší, než jiné dýně ( o váze od 700-1500g)
Je to velmi zdravá nízkokalorická zelenina bohatá na betakaroteny, vitaminy B, minerály: zejména draslík. Výborná na podporu zažívání a při nemocech slinivky břišní.
Skvělá pro zpestření redukčního jídelníčku.
Rovněž skvělý prostředek při detoxikaci (dokáže na sebe vázat toxiny, rozpouštět je, a vylučovat z těla)

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: