Test energetických tyčinek - 2.díl

Rubrika: O potravinách
Autor: Ing. Petra Švrčková

Tak mám po dalším závodu a jsem opět o jednu sportovní energetickou tyčinku bohatší. Odměnou maratonským běžcům byla tentokrát After sport tyčinka od firmy Nutrend. Jak již název napovídá, výrobce doporučuje tuto tyčinku jako doplněk stravy po středně náročném výkonu. Přiznám se, že já tyčinku dostala po doběhu 10km úseku štafety, takže je možné, že praví maratonci dostali něco jiného - možná dvě tyčinky?
Ale zpět k hodnocení. Po sportovním výkonu by složení stravy mělo být trochu jiné, než během něj. Jak by mělo ideálně vypadat? Během sportovní aktivity dochází v těle ke spotřebě zásobní energie, která je uložena ve formě sacharidu glykogenu ve svalech. Proto je po skončení výkonu důležité sacharidy doplnit, a to maximálně do 2h - jinak se glykogenu ve svalech obnoví méně, což bychom pocítili při příštím sportu. Bílkoviny bychom měli doplnit také, a to v poměru 1:4 (bílkoviny : sacharidy). Doplnění bílkovin je důležité pro obnovu svalové hmoty. Je ovšem důležité dodržet uvedený poměr k sacharidům. Při vyšším příjmu bílkovin ztížíme tělu proces doplnění tekutin a glykogenu. Proto není vhodné po fyzickém výkonu například poobědvat nebo povečeřet steak se zeleninou, ale dbát na to, že tělu zajistíme i potřebné množství sacharidů. Ideální jsou těstoviny, rýže nebo celozrnné pečivo.
Tyčinka Nutrend nabízí dle slov výrobce přísun energie, bílkovin a antioxidantů po výkonu. Odpovídá tomu ale skutečně její složení? Podle výše zmíněných výživových doporučení by energie dodaná tělu po výkonu ze sacharidů, bílkovin a tuků měla odpovídat zhruba poměru 70% : 20% : 10%. Na obalech potravin jsou jednotlivé složky uvedeny v gramech, jednodušší tedy bude, pokud se podíváme, zda gramy sacharidů, bílkovin a tuků budou odpovídat zhruba poměru 8 : 2 : 0,5. Tyčinka Nutrend obsahuje na 100g 14g bílkovin, 54g sacharidů a 16g tuků.
Sacharidy a bílkoviny v tyčince odpovídají doporučením, poměr je tedy 4 : 1. Problémem je ale vysoký podíl tuků. Ty pro obnovení energie skutečně nepotřebujeme. Tuky jsou zásobní látky, které si tělo ukládá z přebytků energie. Její doplnění by ale mělo být především ze sacharidů a bílkovin. Faktem je, že bílkoviny v tyčince pocházejí především ze syrovátkového koncentrátu, který je přirozeně nízkotučný. Tuky jsou pak ale bohužel dodány díky kakaové polevě, u které je tedy zřejmé, že je v tyčince z výživového pohledu zcela zbytečná.
A dostáváme se k ceně. Doporučených 15 Kč za tyčinku naštěstí není tak moc. Přesto bych ale raději energetické tyčinky volila jako doplněk energie během sportu a po výkonu si už dala normální jídlo. Třeba zeleninové rizoto se sýrem nebo chleba se šunkou. Co vy na to?

Další články z rubriky O potravinách

Fenykl - další zázračná zelenina

Fenykl je dvouletka, pěstovaná ve Středomoří, kolem Černého moře, ale také v Asii. U nás se pěstuje na jižní Moravě.

Má protikřečové účinky na střeva, používá se proti nadýmání. Podporuje tvorbu mléka u matek. Ulehčuje odkašlávání tím, že pomáhá rozpouštět hleny. Povzbuzuje činnost zažívacího traktu, zmírňují zápach z úst a působí močopudně. Čistí krev a pomáhá při menstruačních potížích. Díky vysokému obsahu vitamínu C, aminokyselin a stopových prvků posiluje imunitu. Je bohatý na železo a draslík. Používá se při detoxikacích, váže na sebe tuk a jedovaté látky.

 

S aktivním životem a spoustou zájmů neztloustnete !

Pokud už umíte vyrobit domácí kefír z Tibetské houby, a čirou náhodou zjistíte, že máte doma Tapiokovou mouku, domácí vajíčka, hladkou Babiččinu volbu; se synem jste minulý týden vytočili poslední med, a včera jste přišli z malin, ze kterých dnes už máte založený demižón na malinové víno, a ze zbytku šťávy se vám ještě podařilo uškudlit na něco malinové marmelády, pak dozajista dostanete nápad udělat neskutečně dobré a vláčné : ....palačinky:

 

500 ml kefíru z Tibetského zrna
2 vejce
150 g hladké pšeničné mouky ( Babiččina volba)
50 g tapiokové škrobové mouky ( k dostání v biopotravinách )
40 g medu (2 plné lžíce) příp. jiného sladidla ( kokosový cukr, agáve sirup )
špetka soli
olej olivový nebo řepkový na smažení

 

Všechny ingredience rozmixujete ponorným mixérem. Ponecháte hodinu odpočinout, a znovu rozmixujete.
Smažíte tenké palačinky přibližně o průměru 16 cm.
Pánvičku s nepřilnavým povrchem před každým těstolitím potíráte tukem pomocí mašlovačky.

 

Hotové pak potíráte vlastní marmeládou z lesních malin.

 

Stévie mletá...výborná pro snižování váhy a pro diabetiky...

Stévie mletá...výborná pro snižování váhy a pro diabetiky....skvělé přírodní sladidlo z Paraguaye...je 300x sladší než cukr...

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: