Nejčastější omyly při hubnutí
Rubrika: Metody hubnutíAutor: Kompliment institut
V redukčním režimu bychom se měli obloukem vyhnout všem potravinám, které jsou zbavené vody. „Při hubnutí je nutné zvýšit příjem potravin s vysokým podílem vody. Ta totiž dodává jídlu na šťavnatosti a objemu a jídlo tak zasytí mnohem více, než to vody zbavené," vysvětluje Gabriela Knosová z Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment, který působí v Brně a praze. Lupínky, müsli či různé knäckebroty dodávají našemu tělu i v malých porcích nepoměrně vysoké množství energie, a přitom po nich máme brzy hlad. „Nehledě na to, že tyto výrobky jsou často dochucovány a my pak nevědomky přijímáme skryté cukry či naopak zbytečně moc soli," připomíná Knosová. Vhodné potraviny s dostatečným množstvím vody nejsou jen ovoce a zelenina, ale obecně jídlo v čerstvém stavu.
Jím light či dia výrobky, a proto hubnu. Omyl
Označení „light" na obalu výrobku nás informuje o tom, že se jedná o výrobek s nižší energetickou hodnotou, které je dosahováno především snižování obsahu tuku. To, že jsou tyto výrobky vhodné při redukci hmotnosti, však patří k nejčastějším omylům. „Light potraviny marketingově označované nápisem 0% tuku často obsahují další složky, které energetický příjem naopak zvyšují. Typicky se jedná o zahušťovadla, která pomáhají tvořit konzistenci a v nichž není ve většině případů omezen obsah cukru," vysvětluje obdornice na hubnutí Gabriela Knosová. Matoucí situace vzniká i s dia výrobky. „Dia výrobky jsou určeny pro diabetiky, místo cukru obsahují náhradní sladidla. Po přečtení etikety však zjistíme, že jsou díky vyššímu obsahu tuku stejně kalorické jako ty normální," dodává Knosová.
Ovoce je zdravé, a proto ho mohu konzumovat neomezeně. Omyl
Ovoce je zdrojem vitaminů, minerálů i dalších důležitých látek, rozpustné a nerozpustné vlákniny. „Každý odborník na výživu ví, že pravidelná konzumace ovoce je potřebná. Při redukční dietě bychom ho však měli jíst v přiměřeném množství a dávat přednost vhodným druhům," říká Gabriel Knosová. Ovoce totiž mimo zdravotních benefitů přináší našemu tělu také velké množství jednoduchých cukrů, které jsou rychlým zdrojem energie. „V Institutu kompliment proto doporučujeme ovoce konzumovat především dopoledne nebo před sportovním výkonem, určitě ne na pozdní večeři," radí Knosová. V rámci diety se doporučují lesní plody, jablka, hrušky, ale i citrusy, ananas, mango, kiwi, lichi a další. Pozor ale na banány nebo hroznové víno, ty už mají vyšší GI a pro hubnutí proto nejsou ideální. Pokud to myslíte s hubnutí vážně, určitě se vyhněte přezrálému ovoci a také sušeným a kandovaným plodům.
Když chci zhubnout, nesmím žádné pečivo. Omyl
Pečivo přináší našemu tělu sacharidy, které jsou zdrojem energie, a jeho konzumace se i v rámci redukce hmotnosti doporučuje zejména k snídani či dopolední svačině. Pro hubnutí jsou vhodné komplexní sacharidy s vyšším obsahem vlákniny, které najdeme v celozrnném pečivu a chlebu. „Bílé i celozrnné pečivo obsahuje srovnatelné množství energie, to celozrnné nám ale přináší řadu zdravotních benefitů v podobě minerálních látek, vlákniny a nenasycených mastných kyselin," říká Gabriela Knosová z Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment. „Pečivo bychom měli ideálně konzumovat s bílkovinou, například s libovou šunkou, tvarohem nebo pomazánkou. Tato kombinace zaručuje déletrvající zasycení a vždy bychom ji ideálně měli doplnit i porcí zeleniny," připomíná Knosová.
Základem zdravého stravování, které vede ke štíhlé linii, je kromě výše uvedených pravidel především pravidelnost, pestrá strava, vyvážený příjem živin a kontrolovaný příjem sacharidů. „Základní kostru během dne by tradičně měla tvořit trojice snídaně - oběd - večeře, doplněná o dopolední a odpolední svačinu. Zároveň také platí, že bychom si měli vybírat takové potraviny, abychom v průběhu dne postupně snižovali příjem sacharidů," uzavírá Knosová. Pro inspiraci vám nabízíme chutný, zdravý a vyvážený jídelníček na jeden den.
PŘÍKLAD JÍDELNÍČKU NA JEDEN DEN:
Snídaně - žitný chléb s vejcem a zeleninou
1 plátek žitného chleba, 1 vařené vejce, 100 g červené papriky
Přesnídávka - bílý jogurt s ovocem
125 g bílého jogurtu, 100 g ovoce (broskve, kiwi, jahody, maliny, ...)
Oběd - Rajská polévka se sýrem a kuře na kari se salátem
Rajská polévka:
Suroviny:
50 g rajčatového protlaku, 2 rajčata, kousek skořice, 2 hřebíčky, celé nové koření, sůl, 50 g tvrdého sýra, čerstvá bazalka
Postup:
Rajčatový protlak rozmícháme v 300 ml studené vody. Přidáme nadrobno nakrájená oloupaná rajčata, skořici, hřebíčky, nové koření, sůl a pomalu vaříme asi 10 minut. Před podáváním přidáme do polévky nastrouhaný sýr a ozdobíme bazalkovými lístky.
Kuře na kari:
Suroviny:
100 g kuřecích prs, kávová lžiška kari, slunečnicový olej, 60 ml light smetany na vaření, špetka soli.
Postup:
Na nudličky nakrájená prsa orestujeme na oleji, pak lehce osolíme, přidáme kari a 10 minut podusíme. Nakonec směs zalijeme smetanou a znovu povaříme.
Zeleninový salát:
Suroviny:
Různé druhy zeleniny, 20 g balkánského sýra, ocet balsamico
Postup:
Zeleninu nakrájíme, smícháme a na povrch salátu přidáme balkánský sýr. Dle chuti přídáme ocet.
Svačina - sýr cottage s rajčetem
100 g sýra cottage, 100 g rajčat
Večeře - pečený lilek
Suroviny:
1 menší lilek (cca 300 g), 1 lžička olivového oleje, lisovaný česnek podle chuti, 150 g zakysané smetany 8 %, bylinky a sůl
Postup:
Lilek opláchneme, rozřízneme na půl a propícháme vidličkou, položíme řezem vzhůru na plech vyložený pečícím papírem, lehce osolíme a potřeme olivovým olejem. Vložíme do středně rozehřáté trouby a pečeme cca 20 minut, před koncem pečení potřeme lisovaným česnekem a ještě krátce dopečeme, aby se uvolnilo česnekové aroma. Servírujeme se zakysanou smetanou, posypané bylinkami.