Hormony a obezita – 2. ČÁST

Rubrika: Metody hubnutí
Autor: Žij-zdravě.cz, s.r.o.

Hormony a obezita – 2. ČÁST
LEPTIN
Hormon Leptin (z řeckého Leptos - „hubený"), který vylučuje bílá tuková tkáň, byl objeven teprve v roce 1994, kdy výzkumníci zjistili, že jeden geneticky pozměněný kmen myší jedl hodně a byl obézní, ale po podání nové látky leptinu, myši zhubly. To vypadalo jako velmi dobrá zpráva pro léčbu obezity, ale stejně jako většina věcí v biologii, je vše poněkud složitější, než se zdá. Injekce leptinu totiž působili pouze u myší, ale u obézních lidí byla úspěšnost pouze 5-10%.

LEPTIN TLUMÍ POCIT HLADU!
Leptin je vylučován tukovou tkání do oběhového systému, odkud pak cestuje do hypotalamu, kde oznamuje, že máme dostatek tuku (zásob) a nepotřebujeme tedy tolik jíst a zvýší se i činnost našeho metabolismu. Obecně tedy platí, že čím více máme tuku, tím více máme leptinu, tím méně bychom toho měli sníst a tím vyšší je rychlost našeho metabolismu. A zase naopak, čím méně tuku máme, tím méně máme leptinu a budeme tak mnohem hladovější.

LEPTINOVÁ REZISTENCE
Z těchto informací nám tedy jasně vyplývá, že díky leptinu by obézní lidé měli automaticky přestat jíst a začít hubnout. Jak jsme ale již vysvětlovali, tak vše je poněkud složitější. U obézních lidí je totiž koncentrace leptinu velmi vysoká a díky tomu se stává naše tělo k leptinu rezistentní! Můžeme tak mít hodně tukové tkáně, produkovat hodně leptinu, ale přesto to nefunguje, protože mozek tyto signály prostě neposlouchá. Váš mozek si dokonce může myslet, že jste hladoví, protože nemá signál o dostatečném množství leptinu!!! V konečném důsledku tedy máte ještě větší hlad...

Leptinová rezistence je velmi podobná jako inzulinová rezistence, která způsobuje Diabetes II. typu a je také zajímavé, že oba typy rezistence se vyskytují společně u obézních lidí, ale s drobným rozdílem. Obezita s vyšším množstvím vnitřního (viscerálního) tuku způsobuje vyšší hladinu inzulinu a ti co mají tendenci mít více podkožního tuku, mají vyšší hladinu leptinu.

HLADOVÝ HORMON - GHRELIN
Ghrelin byl objeven až 7 let po leptinu a je to vlastně jeho opozitní hormon, Leptin je vylučovaný některými buňkami žaludku, střev, slinivky a patří k rychlým regulátorům naší tělesné hmotnosti. Ghrelin je také označován jako „hladový hormon" - právě díky němu, máme v případě prázdného žaludku hlad. Ghrelin putuje do hypotalamu, kde dává signál, že máme hlad. Pokud chcete zhubnout, chcete mít menší koncentraci ghrelinu, protože pak nebudete mít hlad

Jak jsme vysvětlili, tak oba hormony nám aktivně regulují chuť k jídlu a hlad. Takže při pokusu rychle zhubnout (odstranit tuk), bude pravděpodobně vaše tělo reagovat změnou hladiny hormonů, a bude se aktivně bránit - takže budete mít hlad. Z těchto informací je tedy zcela jasné, že toto je další z důvodů proč zázračné a rychlé diety nefungují a vedou pouze ke známému „jo-jo efektu."

Chcete-li tedy skutečně zdravě a trvale zhubnout nechte si poradit od odborníků a nevěřte zázračným přípravkům ani dietám.

Tým společnosti Žij-zdravě.cz, s.r.o.


Další články z rubriky Metody hubnutí

Kdy (ne)pomáhat táhnout káru…

Nedávno jsem náhodou zaslechla konec rozhovoru nějakého redaktora s Vítem Chaloupkou.

(Wikipedie: - Mgr. Vít Chaloupka (* 1960) je bývalý český kulturista a státní trenér české reprezentace fitness, nyní dietolog, fitness konsultant a autor knih o zdravé výživě.)

Mluvilo se mimo jiné o tom, jak reagují dospělí na jeho rady. Padla otázka: „je třeba chodit na konzultace opakovaně, nebo stačí první rady?" Odpověď mne zaujala. Pan Chaloupka okamžitě zareagoval s tím, že mužům mnohdy stačí jedna návštěva, ale ženy musí chodit opakovaně. Vysvětlil to odlišným způsobem myšlení. Ženy prý nad vším moc přemýšlejí. Mají spoustu „proč" a „takhle to u nás nejde" a neustále diskutují.

10 zásadních výživových omylů

Internet je v mnoha ohledech všemocný a je možné na něm najít mnoho informací o výživě a hubnutí. Dnes se pokusíme Vám některé z těchto „zaručených" informací, se kterými se u našich klientů setkáváme nejčastěji, vyvrátit.

Hubnutí s koktejly

Koktejly na hubnutí - obvykle se vyrábějí v podobě prášku s různými příchutěmi, které se míchají s vodou. Jejich základem je nejčastěji syrovátková nebo rostlinná (sójová) bílkovina a vláknina, která omezuje chuť k jídlu. Většinou obsahují málo tuků a sacharidů. Podle druhu jsou koktejly doplňovány dalšími látkami podporujícími hubnutí jako carnitin, synefrin, bioaktivní chrom apod. Pití koktejlů částečně nahrazuje konzumaci pevné stravy.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: