Květen - podpora srdce

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Zuzana Komůrková

Květen - podpora srdce

A máme tu KVĚTEN, moji milí!

Květen - „Máj, lásky čas, hrdliččin zve ku lásce hlas"...... a tak není divu, že nejohroženějším orgánem tohoto měsíce je SRDCE. Srdce = sídlo našich citů. I v dnešní době, kdy se mnozí soustředí spíše na to, co jim říká jejich mozek, máme v tomto období asi největší potřebu milovat, sdílet a otevřít svá srdce někomu druhému. Pokud nemáme partnera, je nám smutněji než v jiném měsíci. I já si pamatuji na chvíle, kdy jsem proklínala pravidlo 1. máje, kdy ženu musí někdo políbit pod rozkvetlým stromem. Nebojte, díky letošnímu výjimečně teplému počasí je většina stromů stejně již odkvetlá. A je pořád lepší zůstat nepolíbená, než muset povinně do průvodu :)

Opět na začátek krátké opakování z anatomie: SRDCE je dutý svalový orgán s oběhovým systémem uložený v hrudníku, který svými pravidelnými stahy zajišťuje oběh krve tělem, a tím i přenos dýchacích plynů, živin, odpadních látek a další funkce. Srdce má čtyři oddíly s chlopněmi, které fungují jako ventily, dva pro plicní oběh a dva pro oběh hlavní zajišťující průtok okysličené krve tělem. Srdce má tvar kužele, jehož hrot směřuje doleva a dolů. U dospělého člověka je srdce asi 12 cm dlouhé a 8-9 cm široké. Hmotnost srdce se liší podle pohlaví, u muže se pohybuje kolem 280-340 g, u žen kolem 230-280 gramů. Průměrně srdce udělá okolo 100 000 úderů každý den.

Nejsilnější energie srdce je každý den v poledne mezi 11. a 13. hodinou, v této době taky bývají nejčastější srdeční příhody, pozor! Nejslabší je energie srdce v noci mezi 23. a 1. hodinou ranní.

Nejčastější nemocí SRDCE je ischemická choroba srdeční způsobená zúžením věnčitých tepen. Pak angina pectoris, která se projevuje jako svíravá bolest na hrudi způsobená snížením dodávky kyslíku srdečnímu svalu, jejíž příčinou je právě ischemická choroba. No a nechvalně známý infarkt myokardu, což je vlastně náhlý kolaps části srdeční svaloviny, obvykle je způsoben trombózou věnčitých tepen.
To, že s naším srdcem není něco v pořádku, se může projevit silným bušením srdce, nespavostí, změnami v chování. Srdci odpovídá na našem těle špička nosu, tak bedlivě sledujte, jak toto místo vypadá. Nemoc srdce se může projevit třeba vznikem skvrn na levé části tváře a bolestí v oblasti obočí při dotyku. Namodralá barva nosu, rtů, případně obličeje signalizuje nedostatečné okysličení krve.

EMOCÍ SRDCE JE RADOST, srdci podle čínské medicíny patří element ohně. Má ohnivou povahu, je centrem naší touhy, odvahy, inspirace, aktivity a našeho osobního vyzařování. Však víte, jak čerstvě zamilovaní září Asi nemusím psát, že u lidí, které sžírá je hněv, zloba, pasivita, strach a smutek, je to právě naopak. Pokud se v životě řídíme pouze mozkem a na srdce nebereme ohled, . naše srdce nedostatkem nebo poruchou citu opravdu trpí.

A jak tedy v květnu a nejen v květnu pomoci srdci a co jíst?
• Snažte se, aby byl váš jídelníček tvořen především přirozenými potravinami s dostatečným obsahem vlákniny - zeleninou, ovocem a kvalitními potravinami z ověřených zdrojů.
• Pozor na pití kávy a nápojů s kofeinem v čase kolem poledne.
• Hlídejte si přísun správných tuků. Jezte hlavně tuky s dostatečným obsahem Omega3, které stimulují krevní oběh, snižují riziko tvorby krevních sraženin a také snižují vysoký krevní tlak. Jsou např. v semínkách, oříšcích, avokádu, kvalitních rostlinných olejích (zkuste třeba řepkový s ideálním poměrem Omega3:Omega6), ale i v rybách.
• Omezte solení, používejte raději čerstvé bylinky a česnek.
• Dostatečně pijte. Ideálně vodu a to harmonizovanou, ať už křišťály, symbolem květu života nebo jinak. Kdo nevěří - přivře oko, prosím Emotikona wink
• Které potraviny srdce přímo miluje?
- Česnek - pomáhá snižovat krevní tlak a množství cholesterolu
- Ovoce - grapefruity, třešně, jahody, červené hroznové víno, banány, fíky
- Zelenina - červená paprika, zralá rajčata, chřest, čekanka, ředkvičky, artyčoky, brokolice, čekanka, fenykl, rukola, špenát a vůbec všechna listová zelenina
- Obiloviny - pohanka, zelený ječmen, klíčky, celozrnné obiloviny
- Luštěniny - fazole mungo, červené fazole, červená čočka, cizrna, čerstvý hrášek
- Červené víno - v rozumném množství má příznivý dopad na vznik a rozvoj aterosklerózy
- Koření - kurkuma, čerstvá bazalka, oregano, rozmarýn, tymián, petržel, skořice a kakao
- Bylinky - pelyněk, pampeliška, srdečník, mochna
• Nezapomínejte na dostatek pohybu - jóga, plavání, běh nebo i jen procházky v přírodě, vždyť i jen pohled na krajinu může dokázat, že vaše se vaše srdce zaraduje!
• Dopřejte si dostatek spánku a relaxace.
• V AROMATERAPII - zkuste vůně citrusů, ylang-ylang nebo královnu srdce RŮŽI, nebo jakoukoli vůni, která vaše srdce potěší, třeba oblíbený parfém.
• Udělejte si radost a kupte se růžový a zelený náramek pro podporu srdeční čakry. Třeba z růženínu a avanturínu.

Takže radím - otevřete svá srdce, buďte přístupní změnám, novým zážitků, informacím i lidem. Jako vždy nezapomínejte na pohyb a mějte se rádi! Protože jediný trvalý vztah v životě je vztah k sobě samému! :)

Krásný máj vám i vašim srdcím přeje opravdu ze srdce
Zuzana, Výživou ke změně
/Zdroje: internet, knihy o ájurvédě, Wikipedie, Máj/


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Duben - podpora jater

A máme tu DUBEN, moji milí!

Jaro sice přichází, ale zima jakoby se teprve probrala a snaží se urvat ještě posledních pár dní ve svůj prospěch. Narcisy svítící ze záhonů i přes chumelenici jasně dávají najevo, kdo je tady novým pánem :) Hurá, JARO!!! Stejně jako příroda i my bychom měli být nabití životní energií a těšit se z každoročního počátku koloběhu přírody. Měli... Jenže někdy to není až tak snadné. Někdo říká, že nastává vůbec nejnáročnější období roku. V dubnu jsou totiž nejohroženějším orgánem JÁTRA, nejdůležitější orgán látkové výměny, k tomu se ve vzduchu objevují první alergeny, takže propukají alergie a astma, zhoršují se kožní problémy, může nás navštívit nevítaný host jarní únava a paradoxně i deprese.

Opět na začátek krátké opakování z anatomie: JÁTRA jsou největším vnitřním orgánem a centrálním orgánem látkové výměny. Mají klíčovou roli v metabolismu sacharidů, tuků i bílkovin, jsou trávicí žlázou, která produkuje žluč, i žlázou endokrinní, ve které se tvoří některé hormony, jsou orgánem zásobním, ukládají glykogen, železo a některé vitamíny, jsou v nich tvořeny bílkoviny krevní plasmy a nezastupitelná je jejich úloha při detoxikaci organismu.

Sbíráte šípky ?

ŠÍPKOVÁ POMAZÁNKA RAW - Sezonní a regionální pochoutka.

S tímto receptem je v prvé řadě spojena procházka, nejlépe s dětmi do podzimní přírody,a to od poloviny do konce října, kdy se na mezích a okrajích lesů vybarvují šípky.Celou přípravou se vine ruku v ruce kombinace relaxačního pohybu, určitá míra hry ze zpracování obyčejných všudepřítomných plodů a ve finále delikatesní, superzdravé a hlavně jednoduché "něco na chleba".Do procesu zdravé přípravy jídla a vaření je užitečné zapojit dítko, které, i když by nepomáhalo přímo, tímto si uchová v paměti dovednosti, které jsou důležité pro jeho pozdější samostatný život a hlavně: vytvoří si vztah ke zdravému stylu jídla.

Podzim - doba hojnosti

Podzimní příroda oplývá hojností. Všímejme si toho, co nám louky, meze i paseky nabízejí .
Procházku můžeme spojit se sběrem plodů i některých bylin, které ještě v tuto dobu kvetou -
například nať vřesu na čaj pro podporu funkce ledvin a proti zánětům, kontryhel, který je ženskou bylinkou a pomáhá při menstruačních potížích i v klimakteriu, světlík lékařský, ten je pozdně kvetoucí bylinkou a pomáhá i problémech se zrakem.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: