Sbíráte šípky ?

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor:

Nejprve nasbíráme libovolné množství krásně do červena vybarvených, uzrálých a tvrdých šípků. Rostou ledaskde. Já sama jsem při hodinové procházce natrhala asi 1 kg.

Potom je nejlépe sednout si např. na dvorek, třeba když je už vzácné podzimní sluníčko.Každý šípek nožíkem zbavíme tvrdého černého zbytku květu a stopky. Celé okrojené šípky otřeme, přepůlíme a dále vydlabeme zevnitř chomáč semínek s "chloupky", a to vše vyhodíme do odpadu. Očištěné šípkové půlky, tedy slupku s dužninou, několikrát propereme ve studené vodě, necháme okapat a dáme do misky přikryté mikrotenovým sáčkem. Misku ponecháme 3-4 dny v chladničce.

Jakmile šípky v tomto prostředí změknou, pomeleme je, nejlépe společně s kokosovým cukem, místo kterého můžeme ale použít i jiné zdravé sladidlo, např. sušenou třtinovou šťávu Rapaduru. Poměr je: Na každé tři lžíce šípků přidáme jednu lžíci tedy např. kokosového cukru. Takto vzniklou hmotu přepasírujeme přes umělohmotné síto s přiměřenými oky. K pasírování je vhodná polévková lžíce a stojí to trochu fyzické námahy.

Výsledkem je jemný a hustý oranžový šípkový protlak, který vydrží v chladničce takto i 1 měsíc, případně můžeme dát část zamrazit.

Pak nejlépe krajíc domácího chléba natřeme nejprve kvalitním máslem a navrch vrstvou šípkového protlaku.Dětem můžeme zpestřit snídani vykrájením zajímavých a pro ně lákavých tvarů nějakým tvořítkem.

V protlaku jsou ze šípků zachovány všechny cenné látky, především vitamin C, karoteny, flavonoidy a další.

Co s dužinou a slupičkami zachycenými na sítu a ve mlýnku :

Šípkový burčák:

Jednoduše mlýnek opláchneme ve filtrované převařené vodě, přidáme hmotu, která neprošla sítem, dolijeme vodou, přidáme cukr ( na 1 litr přidané vody 200g cukru ), rozmixujeme tyčovým mixérem a postavíme v přikryté nádobě na teplé místo, radiátor a pod. Čas od času promícháme. Za 4-5 dní proběhne fermentace – získáme lahodný nápoj – šípkový burčák. V této fázi přecedíme do láhve a do vypití uchováme v lednici.

Šípkové víno:

220g cukru / na každý 1 litr přidané vody změřit cukernatost :( cukernatost 21° )


Další články z rubriky Sezonní záležitost

ŘÍJEN - PODPORA ŽALUDKU

Co dělat v říjnu a nejen v říjnu pro podporu žaludku?

A máme tu ŘÍJEN, moji milí!
V měsíci říjnu je nejzatíženějším orgánem ŽALUDEK.
O tom, že žaludek je orgán vakovitého tvaru, že v něm dochází k trávení pomocí žaludečních šťáv a pohybů hladkého svalstva se asi nemá smysl zmiňovat. Spíše bych chtěla upozornit na to, že žaludek, ač součást trávicí soustavy, je - asi více než si uvědomujeme - spojen s naší psychikou. Tvorbu žaludečních šťáv ovlivňují kromě jiného i emoce. Deprese a strach jejich tvorbu snižují, agresivita a rozhořčení naopak zvyšují, problémy v citovém životě přinášejí žaludeční potíže. Je to o tom, co nemůžeme nebo neumíme „strávit" psychicky.

Výživa těhotných žen

Během těhotenství dochází v těle k řadě fyziologických a hormonálních změn, což může způsobovat změny chutí, nálad a pochopitelně i pohybové obtíže (zejména v pozdějším stádiu těhotenství). I přesto, že se musíme potýkat s nemalou řádkou změn, je důležité si uvědomit, že těhotenství není nemoc ani výmluva pro nadměrný příjem potravin. Příjem tuků by během těhotenství neměl překročit 30-35% denního energetického příjmu.

Srpen - podpora termoregulace těla

A máme tu SRPEN, moji milí!

Věříte tomu, že polovinu prázdnin máme za sebou? Jako obvykle léto pádí jako splašený kůň. Doufám, že si ho náležitě užíváte! Začíná období hojnosti, sklizně a příroda nám nabízí ve velkém své dary. Počasí nám dopřává sluníčko a vysoké teploty, dny jsou ještě dlouhé a ač máme za sebou Svatou Annu, která přináší chladnější rána, večery jsou ještě krásně teplé a svádějí ke společným posezením na zahradách u grilů.

Nejohroženější v tomto měsíci opět není určitý orgán, ale tentokrát systém - termoregulace těla.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: