Sbíráte šípky ?

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor:

Nejprve nasbíráme libovolné množství krásně do červena vybarvených, uzrálých a tvrdých šípků. Rostou ledaskde. Já sama jsem při hodinové procházce natrhala asi 1 kg.

Potom je nejlépe sednout si např. na dvorek, třeba když je už vzácné podzimní sluníčko.Každý šípek nožíkem zbavíme tvrdého černého zbytku květu a stopky. Celé okrojené šípky otřeme, přepůlíme a dále vydlabeme zevnitř chomáč semínek s "chloupky", a to vše vyhodíme do odpadu. Očištěné šípkové půlky, tedy slupku s dužninou, několikrát propereme ve studené vodě, necháme okapat a dáme do misky přikryté mikrotenovým sáčkem. Misku ponecháme 3-4 dny v chladničce.

Jakmile šípky v tomto prostředí změknou, pomeleme je, nejlépe společně s kokosovým cukem, místo kterého můžeme ale použít i jiné zdravé sladidlo, např. sušenou třtinovou šťávu Rapaduru. Poměr je: Na každé tři lžíce šípků přidáme jednu lžíci tedy např. kokosového cukru. Takto vzniklou hmotu přepasírujeme přes umělohmotné síto s přiměřenými oky. K pasírování je vhodná polévková lžíce a stojí to trochu fyzické námahy.

Výsledkem je jemný a hustý oranžový šípkový protlak, který vydrží v chladničce takto i 1 měsíc, případně můžeme dát část zamrazit.

Pak nejlépe krajíc domácího chléba natřeme nejprve kvalitním máslem a navrch vrstvou šípkového protlaku.Dětem můžeme zpestřit snídani vykrájením zajímavých a pro ně lákavých tvarů nějakým tvořítkem.

V protlaku jsou ze šípků zachovány všechny cenné látky, především vitamin C, karoteny, flavonoidy a další.

Co s dužinou a slupičkami zachycenými na sítu a ve mlýnku :

Šípkový burčák:

Jednoduše mlýnek opláchneme ve filtrované převařené vodě, přidáme hmotu, která neprošla sítem, dolijeme vodou, přidáme cukr ( na 1 litr přidané vody 200g cukru ), rozmixujeme tyčovým mixérem a postavíme v přikryté nádobě na teplé místo, radiátor a pod. Čas od času promícháme. Za 4-5 dní proběhne fermentace – získáme lahodný nápoj – šípkový burčák. V této fázi přecedíme do láhve a do vypití uchováme v lednici.

Šípkové víno:

220g cukru / na každý 1 litr přidané vody změřit cukernatost :( cukernatost 21° )


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Jak řešit zažívací potíže po svátcích?

Zatímco se během roku  dokážeme stravovat jakž takž umírněně, o Vánočních svátcích jíme nezdravé jídlo od rána do večera. Kombinace množství cukroví, smažených jídel, chlebíčků a alkoholu  nestíhá tělo zpracovávat, z čehož vznikají nejrůznější zažívací potíže, třeba nadýmání, pálení žáhy, zácpa, průjem nebo potíže se žlučníkem. Co tedy dělat, abychom nemuseli trávit svátky a první dny nového roku v bolestech či na pohotovosti? Pokud vás začne trápit nadýmání a bolesti břicha, příčinu hledejte v náhlé změně skladby stravy a ve velkém množství sladkostí - třeba cukroví. Jakou tedy v takových případech zahájit první pomoc?


Hubnutí v zimním období

V období zimy je pro mnoho lidí běžné, že naberou kila tuku, které se pak během roku snaží shodit. Je to tím, že se v zimě zpomaluje metabolismus? Lisa Cohn, majitelka Park Evenue Nutrition v New Yorku říká: „tělo je přizpůsobivý tvor a upraví si rychlost metabolismu v závislosti na jeho vytížení . Když je tělo vystaveno nízkým okolním teplotám, musí organismus vydávat větší množství energie, aby vás udržel v teple, což znamená, že rychlost metabolismu může stoupat".

PROSINEC - PODPORA TLUSTÉHO STŘEVA

Na dveře klepe prosinec, moji milí, poslední měsíc roku. Ani se tomu nechce věřit, ale je to tak!


V prosinci je nejzatíženějším orgánem tlusté střevo. A to i bez ohledu na blížící se Vánoční svátky spojené v našich zeměpisných šířkách s nezřízenou konzumací cukroví, vánoček, štol, majonézových salátů a smažených řízků, které následuje pečená kachýnka a ve finále Silvestrovská všehochuť zalitá spoustou alkoholu :-) Ano, my Češi slavíme dost divným způsobem ;-)

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: