Jak se dožít 100 let

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Ing. Martin Škába

Jak se dožít 100 let?

Myslím, že se mnou budete souhlasit, že více věříte člověku, který to co hlásá a učí, také dělá. Jedním z takových lidí byl Dr. Norman W. Walker. Jeden z nejvýznamnějších lékařů, který se zabýval výzkumem zdraví a vlivem stravy na dlouhověkost a prevenci chorob. Dr. Walker se dožil 117 let. Až do své smrti v roce 1985 byl vitální a věnoval se veškerým domácím pracím i práci na zahrádce.

Dr. Walker je po celém světě známý jako „The Juiceman" (juice= šťáva). V mladém věku díky vysokému pracovnímu nasazení onemocněl, ale tehdejší lékaři mu nedovedli pomoci. Proto se vydal na svou cestu a nakonec se uzdravil. Jeho největším přínosem pro lidstvo byl objev léčebného účinku ovocných a zeleninových šťáv. Bylo to v roce 1930.

Ovocné a zeleninové šťávy = recept na dlouhověkost

Čerstvé šťávy měly svou obrovskou hodnotu již na přelomu 19. a 20. století. Dnes je jejich blahodárný přínos pro lidské zdraví uznáván mnoha lékaři, léčiteli, dietology a specialisty na výživu. Hlavní důvod je v tom, že se tekutá strava, získaná oddělením živin od vlákniny a vody, rychle stráví. Trávicí soustava je minimálně zatížena. Bohužel u trávení celých kusů zeleniny a ovoce je tomu naopak.

Šťávami dostáváte do těla velké množství vitamínů, minerálů, fytoživin a enzymů. Vitamíny, minerály a fytoživiny jsme již probírali v minulých článcích. Tak se podíváme na enzymy. Enzymy jsou takové látky, které pomáhají potravu strávit a přijmout jí do krevního oběhu. Enzymy se při teplotě nad 50 stupňů Celsia usmrcují. Proto je potřeba konzumovat šťávy ze syrového ovoce a zeleniny.

Dr. Walker ve svých 90-ti letech řekl: „Mohu říci po pravdě, že si nejsem svého věku vědom. Od

té doby, co jsem dospěl, neměl jsem pocit, že stárnu, a mohu bez výhrady říci, že se dnes cítím vitálnější než ve svých 30 letech. Nemyslím na narozeniny a neslavím je. Ještě dnes jsem zcela přesvědčen, že se těším zářícímu zdraví.
Vůbec mně nevadí říct lidem, jak jsem starý."

Pesticidy a vliv na kvalitu ovoce zeleniny

Dr. Walker řekl: „ Je fakt, že kvůli pesticidům a postřikům může být konzumace ovoce a zeleniny škodlivá."  Vláknina v ovoci a zelenině do sebe ukládá jedy z postřiků a půdy. Rostliny i přesto dále rostou.  Jak to? Protože enzymy a další látky plní svou úlohu, i když je vláknina prosycena jedy.

Jak dostaneme enzymy a cenné fytoživiny z ovoce a zeleniny, aniž
bychom použili jedy zatíženou vlákninu?

Během rozmělňování ovoce a zeleniny (díky použití mixéru) se rozruší buňky vlákniny a uvolní se účinné látky. Vznikne kaše. Tyto účinné látky jsou citlivé na jedy, proto se nesmíchávají rýdy s postrouhanou vlákninou. Jakmile se tato kaše protlačí přes vhodné síto, oddělí se šťáva, obsahující enzymy a fytoživiny od vlákniny prosycené jedy.

Co je vhodné pro přípravu šťáv?

Nepoužívejte mixér, který udělá jenom kaši. Je nutné pracovat s odšťavňovačem, který nejenom udělá „zeleninovou a ovocnou kaši", ale dále jí protlačí přes filtr a oddělí se tak vláknina od šťáv.

Kolik pít šťávy?

Vždy pijte tak, abyste si to užívali. Do ničeho se nenuťte. Nepijte velké množství, pokud na to zatím nejste psychicky připraveni. Psychika je u jakéhokoliv konání základem. Obecně se dá říci, že nejmenší množství pro dospělého člověka by mělo být 0,5 litr za den. U dětí a mladistvých bych držel minimálně poloviční dávky. Mnohem lepší je 1 až 2 litry denně. Doporučoval bych začínat postupně. První týden začít na 0,5 litru za den a druhý týden navýšit na 0,7 litru a následně na 1 litr za den. Faktem ale zůstává, že pozitivní účinky se dostaví tak rychle, čím více šťáv budeme denně pít. Zeleninové šťávy by měly tvořit tak 80 % a ovocné tak 20 % z celkového objemu za den. Dodržujte pití minimálně 6-8 týdnů. Nejlépe však celý život.

Nejlepší a nejzdravější zdroj vody

Dokonalost přírody nezná mezí. Je to nejlepší laboratoř. Rostliny přeměňují dešťovou a říční vodu na organickou. Voda z vodovodního řádu je anorganická, ale pro zvířata a lidi velmi nevhodná díky nevyužitelnosti minerálů, přidání chemikálií včetně chloru. Jediný zdroj živé, organické vody jsou rostliny - resp. šťávy z ovoce a zeleniny.

Na co si dát během pití šťáv pozor

Dejte si na vše čas.

Jakmile začnete pít ovocné a zeleninové šťávy vaše tělo se začne čistit, bude docházet k detoxikaci těla. Při tomto očistném procesu je běžné, že může docházet k různým stavům zhoršení zdraví, vzniku vyrážek, slabosti a pocitu menší vitality. Je ale potřeba vydržet. Po čase to přejde a naopak se vaše tělo dostane do jiných dimenzí svěžesti zdraví.

Udržujte odšťavňovač v čistém stavu. Toto je velmi důležité.


Autor:

Martin Škába - www.skaba.cz


Další články z rubriky Zdravé stravování

Fóbie ze sacharidů...

Moderní doba si žádá moderních věcí. Jednou z nich je již nějakou dobu - bohužel i u některých společností, zabývající se výživou, vyřazení sacharidů z Vaší stravy. Proč? Rozmohla se doslova fobie ze sacharidů a nejednou slýchám od svých klientů, zda těch sacharidů nebude v jejich jídelníčkub moc? A neztloustnou z toho, že si i na odpolední svačinu dají celozrnné pečivo? Moderní žena snídá jogurt, obědvá salát  večeří většinou také jogurt. Když si k tomu vezmete, že je minimálně 8 hodin v práci, nakupuje pro zbytek rodiny, vaří, stará se o děti, chodí do posilovny...no, docela by mě zajímalo, na jaký úsporný režim její tělo pracuje. Sacharidy - složené, komplexní - jsou potřeba a bez nich to nikdy nepůjde. Podívejte se, jak Vaše tělo funguje...

Stravování dříve a dnes

Bylo, nebylo - lidské pokolení. Ačkoliv všichni patřili ke stejnému živočišnému druhu, byli každý trochu odlišní. Mohlo za to místo, kde žili - neboli geografické podmínky. Také jejich jídelníček se lišil podle toho, co v místě jejich výskytu rostlo, nebo žilo.

Vyhněte se bílému cukru, oslaďte si jídlo zdravě!

Máte nadváhu, oslabenou imunitu, časté zažívací a kvasinkové potíže? Příčinou může být zvýšený příjem bílého cukru, který lze snadno nahradit přírodními zdravými sladidly.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: