Bez kvalitní snídaně nezhubnete

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Výživová poradkyně Bc. Eliška Hrmová

Proces neúspěšné redukce váhy může mít kořeny hlouběji, než by člověk očekával. U svých klientů mnohdy nacházím absenci snídaní. Což je jeden z důvodů neúspěchu redukce váhy. Někdy se setkávám i s tvrzením, že ke snídani stačí pouze jogurt. Bohužel ten se nedá považovat za plnohodnotnou volbu snídaně. Neobsahuje dostatek živin potřebných ke kvalitní snídani. Většinou ho „slupneme jen tak narychlo a letíme do práce".

Proces snídaně by měl být tak trochu obřad. Nemyslím tím rezervovat si na to dopoledne, bohatě stačí vstát o půl hodiny dříve a jídlo si umět připravit. Tím ukazujeme i to, jak o sebe umíme pečovat, zda netláskáme něco při ranních fofrech, jen aby to zapláclo žaludek. I tento detail vypovídá o člověku - jak si sám sebe váží a jak je ochoten přistupovat k dalším změnám v redukčním režimu. Snídaně by měla obsahovat 25% z celkového denního energetického příjmu, proto stojí za uvážení věnovat ji trochu svého času.

Že je snídaně základ dne věděli už naši předci. Během noci tělo spotřebovává většinu energie z rezerv, a proto ihned po probuzení musí přijmout dostatek živin. Z nich načerpá dostatečnou energii pro fungování během dne. Správně zvolenou snídaní si nastartujeme metabolismus a zabráníme tak úbytkům fyzické a psychické výkonnosti během dne. 30 - 60 minut po probuzení se aktivuje naše trávení. Proto se nedoporučuje snídani v žádném případě vynechávat. Tím, že se nenasnídáme, snížíme i svůj energetický výdej, což je dobré, pokud chceme být v kulaté formě, ale kontraproduktivní pro štíhlou postavu - je dokázáno, že většina lidí, kteří snídají, netrpí v tolika případech nadváhou.

Mozek a svaly potřebují ke své práci dostatek glukosy, kterou získáváme především z komplexních sacharidů (pomalé cukry), proto by jich měla snídaně obsahovat co nejvíce. Nemusejí chybět ani čerstvě vylisované ovocné a zeleninové šťávy. Při snídani je dobré orientovat se dle své momentální chuti. Můžeme zvolit sladkou variantu snídaně, která je i lehčí - příkladem mohou být vločky, cereálie, obilné kaše. U „těžších" variant snídaní to mohou být vajíčka, celozrnné pečivo, šunka..


Další články z rubriky Zdravé stravování

Pitný režim

O pití vody už toho bylo napsáno mnohé, každý časopis, který otevřeme, nám poradí, že máme denně vypít 2-3l vody, v horkých dnech dokonce až 5l. Ale opravdu má 2-3l vody vypít 100kg muž i 55kg žena?

Voda, základ všeho, lidské tělo se skládá přibližně 70% z vody, celá zeměkoule je přibližně z 90% z vody, obklopuje nás, a přesto s ním máme takový problém.

 

Seriál o vitaminech (I.) – K čemu slouží vitaminy?

Vitamíny jsou esenciální (pro tělo nezbytné) látky, které v našem organismu plní mnoho důležitých funkcí. Jsou klíčové pro udržení řady tělesných funkcí (působí jako urychlovače) a výstavbu nových tkání, mohou hrát důležitou roli v prevenci některých onemocnění, zpomalují projevy stárnutí a jsou schopny posilovat imunitní systém našeho těla.

Rychlý úvod do dětské výživy

Zdravý životní styl - všeobecně známé a velmi diskutované téma. Je to jen další moderní trend, způsob jak podpořit potravinářské řetězce a farmaceutické společnosti? Jak moc záleží na tom, zda jsou potraviny organické či ne a co to vlastně znamená? Kterým nemocem se dá předejít zdravou stravou a jak naše tělo funguje, když stravu zpracovává? Jak určité potraviny ovlivňují schopnost se soustředit, učit se a udržet si energii?

To vše patří do jakési základní abecedy o výživě, kterou by každý rodič měl znát. Jestliže je zdravý živ. styl důležitý pro dospělé, pak je zcela zásadní pro děti jak předškolního, tak školního věku.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: