Bez kvalitní snídaně nezhubnete

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Výživová poradkyně Bc. Eliška Hrmová

Proces neúspěšné redukce váhy může mít kořeny hlouběji, než by člověk očekával. U svých klientů mnohdy nacházím absenci snídaní. Což je jeden z důvodů neúspěchu redukce váhy. Někdy se setkávám i s tvrzením, že ke snídani stačí pouze jogurt. Bohužel ten se nedá považovat za plnohodnotnou volbu snídaně. Neobsahuje dostatek živin potřebných ke kvalitní snídani. Většinou ho „slupneme jen tak narychlo a letíme do práce".

Proces snídaně by měl být tak trochu obřad. Nemyslím tím rezervovat si na to dopoledne, bohatě stačí vstát o půl hodiny dříve a jídlo si umět připravit. Tím ukazujeme i to, jak o sebe umíme pečovat, zda netláskáme něco při ranních fofrech, jen aby to zapláclo žaludek. I tento detail vypovídá o člověku - jak si sám sebe váží a jak je ochoten přistupovat k dalším změnám v redukčním režimu. Snídaně by měla obsahovat 25% z celkového denního energetického příjmu, proto stojí za uvážení věnovat ji trochu svého času.

Že je snídaně základ dne věděli už naši předci. Během noci tělo spotřebovává většinu energie z rezerv, a proto ihned po probuzení musí přijmout dostatek živin. Z nich načerpá dostatečnou energii pro fungování během dne. Správně zvolenou snídaní si nastartujeme metabolismus a zabráníme tak úbytkům fyzické a psychické výkonnosti během dne. 30 - 60 minut po probuzení se aktivuje naše trávení. Proto se nedoporučuje snídani v žádném případě vynechávat. Tím, že se nenasnídáme, snížíme i svůj energetický výdej, což je dobré, pokud chceme být v kulaté formě, ale kontraproduktivní pro štíhlou postavu - je dokázáno, že většina lidí, kteří snídají, netrpí v tolika případech nadváhou.

Mozek a svaly potřebují ke své práci dostatek glukosy, kterou získáváme především z komplexních sacharidů (pomalé cukry), proto by jich měla snídaně obsahovat co nejvíce. Nemusejí chybět ani čerstvě vylisované ovocné a zeleninové šťávy. Při snídani je dobré orientovat se dle své momentální chuti. Můžeme zvolit sladkou variantu snídaně, která je i lehčí - příkladem mohou být vločky, cereálie, obilné kaše. U „těžších" variant snídaní to mohou být vajíčka, celozrnné pečivo, šunka..


Další články z rubriky Zdravé stravování

Cvičíte, hlídáte si stravu, ale nehubnete. Možná jste překyselení.

Mnoho lidí, kteří se snaží udržet si hmotnost nebo zmenšit své obvody těla, cvičí, dodržují velikost porcí, ale i přesto mají problém s tím, že nemohou zredukovat podkožní tuk. Pokud také dodržují správné jídlo po cvičení, množství bílkovin ve stravě, optimální tepovou frekvenci pro spalování tuků během cvičení, ale nemají informace co to je tzv. acidobazická rovnováha těla, pak nemusí dojít k touženému snížení konfekční velikosti.

Překvapivé dietní zázraky

Existují potraviny, které by člověk na první pohled za dietní možná ani nepovažoval. Přesto však mají díky svému složení nezanedbatelný vliv při hubnutí. Jsou to potraviny s nízkým glykemickým indexem a velkým podílem vlákniny, což zpomaluje vstřebávání cukrů a ukládání ve formě tělesného tuku. Obsahují množství bílkovin, protože zasytí a na jejich strávení spotřebuje tělo velké množství energie. A kvalitní rostlinné tuky, díky nimž probíhají všechny hubnoucí procesy v těle tak, jak mají.

Obezita a zrádná fruktóza

V médiích je nyní mnoho informací o problematice konzumace sacharidů - speciálně fruktózy a obezity. Také jste bezpochyby slyšeli některý z výroků - "po džusu a limonádách se tloustne" - "fruktóza způsobuje cukrovku" - "konzumace ovoce, zvyšuje množství tělesného tuku," proto se Vám toto problematiku pokusíme objasnit.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: