Cukety všude, kam se podíváš!

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Zuzana Komůrková

Cukety všude, kam se podíváš!
Včera se mě sousedka zeptala: "Nechceš cuketu?" A když jsem řekla ano, donesla mi hned 4. Znáte to, léto, nejdříve kupujete drahé cukety, pak začnou plodit ty na zahrádkách a vy nevíte, co s nimi. Proto už cukety nesadím, vím, že udělám spoustu radosti známým, když jim od jejich úrody trošku ulevím :-)

Čím je tedy CUKETA prospěšná?
Vzhledem k tomu, že obsahuje až 90% vody a je bohatá na vlákninu, je výborná při redukčních dietách. Neobsahuje sice tolik vitamínů jako jiná zelenina, za zmínku stojí slupka cukety, která obsahuje větší množství vitaminu A a E. Celé plody se pak kromě těchto vitaminů mohou chlubit obsahem draslíku, hořčíku, fosforu, vápníku a zinku.

Pro svou jemnou chuť má cuketa v kuchyni obrovské využití. Dá se použít syrová do salátů nebo z ní udělat třeba raw špagety. Za tepla můžete přidávat do jakýchkoliv zeleninových směsí (známá je jako součást klasické francouzské ratattouile), můžete ji plnit masem, luštěninou, sýrem nebo jinou zeleninou, grilovat, zapékat (zkuste výborné cuketové lasagne), smažit jako bramboráky a všemožné placičky, přidávat do buchet či chleba. A to tak dlouho, dokud vám nepoleze krkem ;-)  Můj manžel se v létě vždycky podezřele ptá nad jakýmkoliv jídlem: "Je tam zase cuketa???"

No a dnes rychlý recept na pikantní směs s červenou čočkou alá Indie s rýží Basmati:
Dejte vařit rýži - já nedám dopustit na rýžovar. Na řepkovém oleji orestujte šalotku, přidejte koření - chilli, pepř, sladkou papriku (případně kari), na drobno nakrájenou cuketu i se slupkou, kápii, kousky květáku, česnek a propláchnutou červenou čočku. Přidejte lžičku třtinového cukru, kvalitní rajčatový protlak (třeba Alnatura) a zalijte kokosovým mlékem. Přidejte bylinky - ideální je čerstvý koriandr, ale klidně dejte petržel či libeček. Můžete přisypat i konopné a lněné semínko. Hrnec zakryjte a duste 15 minut. Výborné a rychlé!

Dobrou chuť přeje,

Zuzana, Výživou ke změně


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Což takhle dát si…

Špenát? A co třeba jablko? Dali jste si novoroční předsevzetí? Chcete konečně zhubnout?

Nebo si jen po vánočním hodování trochu pročistit tělo? A pokud možno bez větších nákladů?
Pak jste na správném místě. Jablka má jistě každý doma ještě od Vánoc, a když ne, jedno nebo dvě kila jablek není až tak velká investice.
Takže jdeme na to a řekneme si, jak na třídenní jablečnou pročíšťovací kůru. Ano vidíte dobře - třídenní a jablečná.

Říjen - podpora žaludku

A máme tu říjen, moji milí!

Po měsíci září, kdy jsme se horko těžko snažili vzpamatovat z faktu, že prázdniny a dovolená jsou za námi, je tu říjen. Měsíc, kdy nás po ránu vítá mlha a chladnější teploty, sluníčko, pokud vůbec vykoukne, nemá už sílu, dny se zkracují a moc optimistických vizí to nepřináší. Nacházíme se ve fázi ZEMĚ, která nás zklidňuje a drží nohama doslova na zemi a může přinášet i melancholii. Ale nevěšme hlavy a doufejme, že letošní podzim bude krásně barevný a bez plískanic. Snažme se toto klidnější období využít v náš prospěch.

Detoxifikační kůra, DEN 1

Gratuluji, že jste se rozhodli začít žít zdravě a držím palce, ať vaše odhodlání vydrží. A mám pro vás hned tip na dnešní den:
Každý den si na lačno dejte hrnek vlažného nápoje připraveného zalitím zázvoru a citronu horkou vodou. Skvěle tak zahájíte pitný režim a pomůžete nastartovat detoxifikaci.
Recepty na snídani, oběd, svačinu a večeři najdete na mých Facebookových stránkách (www.facebook.com/fitandfuncz)

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: