Zázračná červená řepa

Autor: Zuzana Komůrková

Zázračná červená řepa

Jsme v sezóně červené řepy, zelí, dýní a další ryze podzimní zeleniny. Tak dnes více o ČERVENÉ ŘEPĚ - čím je nám prospěšná?
Prospívá cévnímu systému, zabraňuje křehkosti cév a kornatění tepen (ateroskleróze), chrání před infarktem, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje tvorbu červených krvinek, odstraňuje zácpu. Šťáva z řepy čistí játra, chrání organismus před radioaktivními látkami, byl prokázán i její účinek při renovaci poškozených buněk. Červená řepa obsahuje různé substance, které rozpouštějí a odstraňují nestravitelné zbytky, odplavují toxické látky z mozku a nervových buněk. Obecně se červené řepě připisuje povzbuzující účinek zvyšující odolnost organizmu. Má močopudné účinky, tím, že vylučuje z těla sůl má i protirevmatické účinky. Povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči. Stopové prvky podporují tvorbu inzulínu, zrakovou ostrost a metabolismus vůbec. Pro svůj obsah kyseliny listové je důležitá také pro plodnost a vývoj plodu. Látky obsažné v řepě nám pomohou uchovat si pružnou pleť a mladistvý vzhled pokožky. Nehty budou pevné, vlasy lesklé a silné.

A co s ní? Saláty v kombinaci s jablkem a křenem nebo zelím, pomazánky (např. výborná je s adzuki podle Hanky Zemanové), polévka, omáčka, nebo pečená jako carpaccio. Ale i na sladko do tmavých těst jako třeba brownies.

Tak alespoň jeden recept na rychlou a skvělou POLÉVKU Z ČERVENÉ ŘEPY.

 

Suroviny:
Olej nebo ghí
1 cibule
2-3 červené řepy
2 brambory

 

 

1 malý pórek
Würzl - sypká směs nebo kostka nebo jiný zeleninový bujón bez glutamátu nebo domácí zeleninový vývar
Sůl, pepř, bobkový list, citrónová šťáva nebo jablečný ocet
Čerstvý křen
Zakysaná smetana
Gomasio - pražená semínka

 

Postup:
Na oleji nebo ghí orestujeme cibuli, bobkový list, pak přidáme nakrájenou řepu a pórek, zalijeme vývarem nebo vodou a vložíme nakrájené brambory a vaříme cca 20 minut. Pak vyjmeme bobkové listy a polévku rozmixujeme. Dochutíme solí, pepřem, citronem nebo jablečným octem.

Podáváme se zakysanou smetanou, do které jsme vmíchali nastrouhaný čerstvý křen a praženými semínky. Případně lehce nezdravě vložte i toustíky ;) 

P.S. Jednoduchá rada pro přípravu červené řepy - slupku loupejte škrabkou na brambory a řepu při tom držte v ruce, na kterou jste si natáhli mikroténový sáček.

Zuzana, www.vyzivoukezmene.cz

/zdroj: Wikipedie/ 

 

 




Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: