Rady pro bezlepkové pečení
Autor: Zuzana KomůrkováProto vám chci usnadnit testování několika ověřenými postupy.
Moje rady jsou:
- z mouky bez lepku mi nejvíce "vlhká" přijde mouka jáhelná, proto ji používám nejčastěji;
- osvědčilo se mi nahradit část mouky kukuřičnou polentou;
- pokud nemáte intoleranci k ořechům, nahraďte v klasickém receptu vždy 1/3 - 1/2 mouky mletými ořechy nebo mandlemi, tohle udělá samozřejmě s každým koláčem divy ;-)
- pokud nejste vegani - použijte vždy o 1 vejce více než v původním "lepkovém"receptu, místo mléka použijte tučný (nebo alespoň polotučný) tvaroh nebo smetanu;
- pokud jste vegani - nahraďte vejce objemově stejným množstvím rozmixovaného lněného semínka s vodou, místo mléka použijte rostlinnou smetanu, silken či natur tofu nebo kokosové mléko;
- slaďte sirupy - z agáve, datlí nebo medem;
- hojně přidávejte nakrájené sušené ovoce nebo čerstvé ovoce;
- pod ovoce můžete ještě na těsto koláče navrstvit tvaroh nebo zakysanou smetanu smíchanou s vejcem a trochou sirupu;
- pečte při mírnější teplotě, tak na 160-170 st. a déle, než obvykle.
Nebudu zastírat, že bezlepkové pečení je dražší než klasika. Ale z výživového hlediska a s ohledem na naše zdraví jsou výhody pečení bez lepku nevyčíslitelné! Výsledný produkt bude také tučnější, ale vy, co se o výživu zajímáte už asi víte, co výzkumy posledních let ukazují - že problém není tak úplně v příjmu tuků, ale v tom, že se cpeme lepkem Navíc tuky z ořechů, rostlinného či klasického mléka nám určitě neublíží.
Upečte si něco sladkého bez lepku, dobrou chuť!
Zuzana, VÝŽIVOU KE ZMĚNĚ