1 kg tuků a 1 kg svalů - vidíte ten rozdíl...
Viscerální (útrobní)tuky jsou tuky, které se ukládají do prostoru mezi orgány, čili do míst, kde se jinak nevyskytují. Jakmile se k nim propracujeme jsme ve velkém riziku vzniku metabolických změn a následnému onemocnění, které vede ke vzniku metabolického syndromu(tzv.syndromu X), ohrožujeme svůj kardiovaskulární systém spojením i s dalšími zdravotními komplikacemi co s obezitou souvisí.
Ne vždy za svoji hmotnost mohou lidé naprosto sami svým přičiněním. Určitý podíl mají i genetické dispozice. Naše genetická výbava může ovlivňovat energetický výdej, tedy jak „spalujeme", může určovat naše chuťové preference, aktivitu enzymů, zda lépe či hůře spalujeme tuky, jakou máme tělesnou kompozici, kam se bude tuk přednostně ukládat aj.
Autor: Mgr. Veronika Mlčochová - Poradna NutriFit - výživové poradenství Prostějov, Znojmo, Kroměříž, Praha, Brno
Toužíte zredukovat svou hmotnost? Necháváte se zlákat nejrůznějšími sliby, ale po dosažení ideální váhy přichází na řadu známý jojo-efekt? Nezoufejte. Chcete-li si dlouhodobě udržet svou hmotnost nebo zhubnout, nepotřebujete žádnou dietu, přísné jídelníčky či dogmata o výživě, která zakazují konzumaci určitých živin nebo potravin.