Kamutová snídaně

Rubrika: Zdravé stravování
Autor:

Kamutová snídaně
KAMUTOVÁ VÝŽIVNÁ KAŠE

Ingredience pro 4 větší porce ( případně množství můžeme pokrátít na půl ) ...

ale kvůli poměrně náročné přípravě je lépe vyrobit více a podělit se :-)

80 g Kamutu ( přibližně 6 lžic) Kamut je pšenice faraonů - prastará kulturní obilovina. Díky vysokému obsahu cenných mastných kyselin, lehce stravitelných sacharidů a velmi hodnotných bílkovin, je označována jako vysoce energetická obilovina, která zasytí. ( Poznámka : místo Kamutu lze použít i jinou obilovinu )

 

40 g pohanky ( pomeleme nahrubo - můžeme v kávomlýnku )

40 g slunečnicové semínko ( nebo semínko dyňové )

40 g lněné semínko ( rozdrtit na hrubo - např v kávomlýnku )

40 g vlašské ořechy ( nebo mandle )

40 g rozinky ( můžeme i kustovnici, brusinky a jiné )

40 g pšeničné klíčky ( 4 lžíce )

20 g chia semínka ( 2 lžíce )

 

Ovoce :

240 g banány ( cca 2 ks )

250 g jablek ( oloupaných a nastrouhaných na jemnou kašičku, použila jsem odrůdu "Red Delicious" )

250 g ananasu ( nebo lze využít sezonní nabídky např : jahody, borůvky, oloupané a vypeckované hrozny )

1 větší pomeranč ( šťáva z něj cca 150 ml )

1 limetka ( nebo ½ citronu ) - šťáva z něj cca 40 ml

200 g avokádo (1 zralý kus )

 

Při přípravě tohoto pokrmu musíme pamatovat na některé ingredience již asi tři dny předem. Kdy první den namočíme Kamut do vody na celý jeden den, i déle, aby natáhl vodu, druhý a třetí den jen přes sítko občas propláchneme, aby zůstal vlhký a jakmile se cca třetí den objeví klíčky a kořínky, pak je teprve připravený ke konzumaci. Také si obstaráme avokádo ( pokud není dostatečně měkké, zabalíme do ubrousku a necháme v pokojové teplotě dozrát ... někdy trvá až týden, než náležitě změkne. )

 

Večer před přípravou :

Získáme šťávu z pomeranče a limetky do ní nasypeme pomletou pohanku a pomleté lněné semínko.

V jiné misce namočíme vlašské ořechy ( nebo mandle )

V další misce namočíme rozinky ( propláchneme, protože nikdy nemáme jistotu že nebyly sířené)

 

V den přípravy :

Vyklíčený Kamut pomeleme ( nebo nožovým mixérem zpracujeme na hrubší kaši, pro lepší zpracování můžeme mixovat s trochou banánu, nebo avokáda )

Asi na hodinu namočíme chia semínko až se vytvoří gel.

 

A nyní si připravíme větší ( salátovou ) mísu, kde budeme všechny ingredience spojovat a promíchávat:

Pomletý Kamut, vidličkou rozmačkané banány, avokádo můžeme nakrájet na kousky, nebo část také rozmačkat vidličkou, směs ( pohanku, lněné semínko ) se šťávou z pomeranče a limetky, na kousky nakrájený ananas, ( případně oloupané a vypeckované hrozny ), dále okapané a nasekané vlašské ořechy ( případně mandle ), rozinky, klíčky, chia semínko které mezitím utvořilo gel, jalka nastrouháme na jemném struhátku na kaši a přimácháme. ( A navíc : Pokud chceme pokrm ještě výživnější přidáme smetanu a lžíci natural jednodruhového oleje - konopný, avokádový - není ve výsledku započítáno ) Vše toto zamícháme.

Přislazovat není potřeba, ale lžíce javorového sirupu neuškodí ( také není započítáno).

Z uvedeného množství získáme: cca 1300 g , E= 10 000 kJ,B=55g, S=301g, T=97g, Vl=76g

V lednici vydrží jistě až 3 dny.

 

1 porce

¼ množství

= 325g

 

-ve 100g

Energie

2500

kJ

 

770 kJ

Bílkoviny

14

g

 

4 g

Sacharidy

75

g

 

23 g

Tuky

24

g

 

7 g

Vláknina

19

g

 

6 g

 


Další články z rubriky Zdravé stravování

Dieta versus zdravé stravování

Obecně řečeno, dieta je spíše způsobem stravování, při kterém se vyhýbáme určitému typu potravin (většinou ze zdravotních důvodů), než efektivní způsob hubnutí. Dieta je například určena pro lidi s cukrovkou, s alergiemi na různé potraviny apod.

Stravování dříve a dnes

Bylo, nebylo - lidské pokolení. Ačkoliv všichni patřili ke stejnému živočišnému druhu, byli každý trochu odlišní. Mohlo za to místo, kde žili - neboli geografické podmínky. Také jejich jídelníček se lišil podle toho, co v místě jejich výskytu rostlo, nebo žilo.

Jak grilovat zdravě?

Máme tady léto a k němu grilování neoddiskutovatelně patří. Co ale dělat, pokud si nechcete odepřít tuto populární radovánku a zároveň si držíte štíhlou linii? Existuje vůbec něco, jako zdravé grilování? Myslím, že milovníky letních barbecue nepotěším, když řeknu, že grilovat úplně zdravě vlastně nejde. Můžeme se k tomu ale úspěšně přiblížit, stačí dbát na pár základních zásad.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: