Kamutová snídaně
Rubrika: Zdravé stravováníAutor:
Ingredience pro 4 větší porce ( případně množství můžeme pokrátít na půl ) ...
ale kvůli poměrně náročné přípravě je lépe vyrobit více a podělit se :-)
80 g Kamutu ( přibližně 6 lžic) Kamut je pšenice faraonů - prastará kulturní obilovina. Díky vysokému obsahu cenných mastných kyselin, lehce stravitelných sacharidů a velmi hodnotných bílkovin, je označována jako vysoce energetická obilovina, která zasytí. ( Poznámka : místo Kamutu lze použít i jinou obilovinu )
40 g pohanky ( pomeleme nahrubo - můžeme v kávomlýnku )
40 g slunečnicové semínko ( nebo semínko dyňové )
40 g lněné semínko ( rozdrtit na hrubo - např v kávomlýnku )
40 g vlašské ořechy ( nebo mandle )
40 g rozinky ( můžeme i kustovnici, brusinky a jiné )
40 g pšeničné klíčky ( 4 lžíce )
20 g chia semínka ( 2 lžíce )
Ovoce :
240 g banány ( cca 2 ks )
250 g jablek ( oloupaných a nastrouhaných na jemnou kašičku, použila jsem odrůdu "Red Delicious" )
250 g ananasu ( nebo lze využít sezonní nabídky např : jahody, borůvky, oloupané a vypeckované hrozny )
1 větší pomeranč ( šťáva z něj cca 150 ml )
1 limetka ( nebo ½ citronu ) - šťáva z něj cca 40 ml
200 g avokádo (1 zralý kus )
Při přípravě tohoto pokrmu musíme pamatovat na některé ingredience již asi tři dny předem. Kdy první den namočíme Kamut do vody na celý jeden den, i déle, aby natáhl vodu, druhý a třetí den jen přes sítko občas propláchneme, aby zůstal vlhký a jakmile se cca třetí den objeví klíčky a kořínky, pak je teprve připravený ke konzumaci. Také si obstaráme avokádo ( pokud není dostatečně měkké, zabalíme do ubrousku a necháme v pokojové teplotě dozrát ... někdy trvá až týden, než náležitě změkne. )
Večer před přípravou :
Získáme šťávu z pomeranče a limetky do ní nasypeme pomletou pohanku a pomleté lněné semínko.
V jiné misce namočíme vlašské ořechy ( nebo mandle )
V další misce namočíme rozinky ( propláchneme, protože nikdy nemáme jistotu že nebyly sířené)
V den přípravy :
Vyklíčený Kamut pomeleme ( nebo nožovým mixérem zpracujeme na hrubší kaši, pro lepší zpracování můžeme mixovat s trochou banánu, nebo avokáda )
Asi na hodinu namočíme chia semínko až se vytvoří gel.
A nyní si připravíme větší ( salátovou ) mísu, kde budeme všechny ingredience spojovat a promíchávat:
Pomletý Kamut, vidličkou rozmačkané banány, avokádo můžeme nakrájet na kousky, nebo část také rozmačkat vidličkou, směs ( pohanku, lněné semínko ) se šťávou z pomeranče a limetky, na kousky nakrájený ananas, ( případně oloupané a vypeckované hrozny ), dále okapané a nasekané vlašské ořechy ( případně mandle ), rozinky, klíčky, chia semínko které mezitím utvořilo gel, jalka nastrouháme na jemném struhátku na kaši a přimácháme. ( A navíc : Pokud chceme pokrm ještě výživnější přidáme smetanu a lžíci natural jednodruhového oleje - konopný, avokádový - není ve výsledku započítáno ) Vše toto zamícháme.
Přislazovat není potřeba, ale lžíce javorového sirupu neuškodí ( také není započítáno).
Z uvedeného množství získáme: cca 1300 g , E= 10 000 kJ,B=55g, S=301g, T=97g, Vl=76g
V lednici vydrží jistě až 3 dny.
1 porce |
¼ množství |
= 325g |
|
-ve 100g |
Energie |
2500 |
kJ |
|
770 kJ |
Bílkoviny |
14 |
g |
|
4 g |
Sacharidy |
75 |
g |
|
23 g |
Tuky |
24 |
g |
|
7 g |
Vláknina |
19 |
g |
|
6 g |