Varná konvice a Vy.
Rubrika: Sezonní záležitostAutor: Poradna pro zdraví a prevenci
Jistě teď nečekáte výklad o výhodách používání varné konvice. Tak co s ní máte společného? Více, než si myslíte. Vím, trochu to připomíná vtipy typu „jaký je rozdíl mezi X a Y" ? Ano, ale tohle není vtip. Takže: „Jaký je rozdíl mezi varnou konvicí a Vámi?" Odpověď zní : „ Žádný, ale konvice je na tom líp!"
Předpokládám, že varnou konvici používáte. Nebo máte jednu nádobu na vaření vody. A víte jak vypadá konvice uvnitř, když se delší dobu nečistí? Ano, je pokryta vrstvou vodního kamene. Nevypadá to moc esteticky, ale co je hlavní, vrstva snižuje efektivitu ohřívání a prodlužuje čas vaření. Proč? Protože se musí prohřát nejdříve vrstva vodního kamene, aby se začala ohřívat voda. Shodneme se jistě na tom, že je proto konvici třeba pravidelně čistit. A to v intervalech odpovídajících kvalitě používané vody.
Jistě teď nečekáte výklad o výhodách používání varné konvice. Tak co s ní máte společného? Více, než si myslíte. Vím, trochu to připomíná vtipy typu „jaký je rozdíl mezi X a Y" ? Ano, ale tohle není vtip. Takže: „Jaký je rozdíl mezi varnou konvicí a Vámi?" Odpověď zní : „ Žádný, ale konvice je na tom líp!"
Předpokládám, že varnou konvici používáte. Nebo máte jednu nádobu na vaření vody. A víte jak vypadá konvice uvnitř, když se delší dobu nečistí? Ano, je pokryta vrstvou vodního kamene. Nevypadá to moc esteticky, ale co je hlavní, vrstva snižuje efektivitu ohřívání a prodlužuje čas vaření. Proč? Protože se musí prohřát nejdříve vrstva vodního kamene, aby se začala ohřívat voda. Shodneme se jistě na tom, že je proto konvici třeba pravidelně čistit. A to v intervalech odpovídajících kvalitě používané vody.
Co se děje ve vašem těle
A teď si představte, co se děje ve vašem těle. Většina toho, co jíte a pijete, obsahuje také látky, které jsou vašemu tělu cizí. S těmi si samo neumí poradit. Jsou to například různá barviva, ochucovadla, látky prodlužující trvanlivost, prostě ta různá „éčka", o kterých se mluví. Dále jsou to nekvalitní tuky, umělé náhražky cukru a energetické drinky. Nebo třeba chemické zbytky užívaných léků. Ale i v těle samotném se nevyhnutelně tvoří odpadní látky. Ty vznikají při metabolických procesech, kdy se z přijímané potravy a tekutin složitými chemickými pochody tvoří živiny. Ty pak vstřebáváte střevními stěnami do krve, která je rozvede tam, kde je momentálně nejvíc potřebujete.
Jenže co ten zbytek? Ten je totiž pro tělo toxický, tj. jedovatý. Za normálních okolností tělo dokáže většinu těchto látek vyloučit samo. Tedy, máte -li dobrý pitný režim a nemáte nadváhu nebo dokonce obezitu. Předpokládá to samozřejmě také zdravá játra a ledviny a neodoperovaný žlučník.
Když tělo nemá podmínky
Jakmile ale máte trochu více tuku ve střevech (říká se mu viscerální, neboli útrobní), všechen ten odpad má tendenci se při průchodu střevy do tuku přilepit. Pak přijde další vrstva tuku a další odpady a vy si tak pomaloučku, polehoučku budujete přímo v těle skládku toxického odpadu. Ten proces je pomalý, trvá mnohdy roky. Je o to nebezpečnější, že si ho neuvědomujete. Nic vás nebolí, no, tak trochu tloustnete, no. Jenže celou tu dobu se jedovaté látky ze střev pomalu dostávají do vašeho organismu. Tělo nemá žádný rozhodovací proces při vstřebávání. Žádnou výhybku, typu - tohle je živina a tohle je jed. Pokud to necháte tak, jednoho dne zákonitě onemocníte. Dostanete léky a kolotoč pokračuje. A přitom by stačilo tak málo....
Pro názornost. Viděl/a jste někdy škopek, ve kterém se mylo nádobí ? Když voda začne chladnout, kolem škopku se utvoří nános všeho, co na nádobí zbylo. A pěkně spojené chladnoucí mastnotou. Pokud to znáte, nemusím pokračovat. A pokud ne, garantuji vám, že by se vám ten pohled ani trochu nelíbil. No, a to je jen slabý odvar toho, co si pěstujete v těle. Proč myslíte, že jsme tak vysoko v žebříčku výskytu rakoviny tlustého střeva?
Zvířata mají instinkt
Mimochodem, zkoušel/a jste dát kočce nebo psovi k pití kolu? Nebo ochucenou limonádu? Nebo kus bůčku? Na výsledek se zřejmě ani nemusím ptát. Zvířata totiž instinktivně ví, co je pro ně dobré a co ne. Možná, že vás má otázka dokonce pohoršila. Tohle byste svému zvířecímu miláčkovi přece nikdy nedal/a. Ale proč to tedy jíte a pijete vy? A když ne vy, tak vaše děti a vnoučata? No, a to je také důvod, proč my, lidé, máme na rozdíl od zvířat tolik nemocí. Nebo jste někdy slyšel/a o psu nebo kočce s rakovinou tlustého střeva?
Teď už asi chápete podobnost s varnou konvicí. Nikdo nepochybuje o tom, že je třeba ji občas vyčistit. A tak jako je její čištění závislé na kvalitě vody, stejně tak je čištění vašeho těla závislé na tom, co a jak konzumujete. Ale na rozdíl od konvice, na vyčištění svého těla většinou ani nevzdechnete.
Jarní úklid
Mnoho z nás dělá na jaře tzv. jarní úklid. Asi nepochybujete o tom, že byt je po zimě nutno pořádně provětrat, vysmýčit, atd. Má to samozřejmě pozitivní vliv i na vaší psychiku, lépe se vám pak dýchá a spí.
Ale co jarní úklid vašeho těla? Kdy jste ho dělal/a naposledy? Možná, že ještě nikdy. Tak jak to je? Kdo je na tom líp? Obávám se, že ta konvice. Většina z nás si totiž neuvědomuje, že i naše tělo v zimě trpí. Snažíte se jíst i v tomto období dost zeleniny a ovoce? Děláte dobře, ale to nestačí. Nezapomeňte, že většina ovoce i zeleniny obsahuje v zimě méně vitamínů a minerálních látek. Prostě jim chybí slunce. Umělé osvětlení ho nemůže nenahradit. Stejně tak slunce chybí nám, proto jsme na jaře unavenější. Nedostatek slunečního svitu snižuje také tvorbu vitaminu D, který si vaše tělo tvoří samo a který je velmi důležitý pro vaše zdraví. Suma sumárum, jestli nechcete být unavení a malátní, musíte s tím něco udělat. Ptáte se, co?
Přece detoxikaci!
O detoxikaci se mluví často, ale troufám si tvrdit, že většinou spíš jen tušíte, o čem to vlastně je. Tak nyní už to víte. Je to cílený celkový vnitřní úklid těla, nejen střev. Rozpuštění a vyloučení co největšího množství časem nahromaděného odpadu. Doplnění vitamínů a minerálních látek.
K tomu máme kolem sebe mnoho pomocníků, jenže je přehlížíme. Opravdu nemusíte kupovat drahé, často módní preparáty. Většinou je jejich účinek stejný nebo i nižší, než to, co máte na dosah ruky. Pomáhá např. studená sprcha, ale o ní jsem už psala dříve. Ta je pomocníkem celoročním.
Ale na jaře potřebujete přidat silnější kalibr. Pomocníků je spousta, jen je třeba nepodléhat různým reklamám a raději se pořádně rozhlédnout kolem. Ne nadarmo se říká, že pod svícnem bývá tma. Takže nemusíte shánět např. propagované a ne úplně laciné plody goji (kustovnice čínské), která se dováží až z Himalájí. (Mimochodem nic proti ní, je skutečně nabitá vitamíny a minerálními látkami a skvěle chutná.)
Ale vám úplně stačí zajít si na procházku do přírody. Zabijete tím dvě mouchy jednou ranou. Jednak se nadýcháte čerstvého vzduchu, čímž provětráte plíce a posílíte činnost srdce, jednak si můžete bohatý zdroj vitaminů a minerálních látek sami natrhat. A očistnou kůru mít po ruce a bez finančních nákladů.
Po čem se dívat.
Nejdříve se poohlédněte po mladých kopřivách a natrhejte špičky. Další skvělá jarní zelenina jsou celé mladé rostlinky nebo jen lístky pampelišky. Také bršlice - kozí noha je výborným řešením. Každá z těchto bylinek je přímo nabitá vitamíny a minerálními látkami a kromě toho mají každá velmi silné detoxikační účinky. Možná je to pro vás překvapení, ale i listy ředkviček jsou jedlé. Obsahují dokonce bílkoviny, vápník a samozřejmě vitamín C.
Teď přímo vidím, jak se ve vaší hlavě rodí něco jako: „Tak na tohle jsem čekal/a? Abych se dověděl/a, že mám jíst trávu? Copak jsem králík?" Tak králík určitě nejste a „trávu" vás nikdo jíst nenutí . Ale zamyslete se. Pokud jste např. majitelem zvířecího miláčka, jistě jste si všiml/a, že oni v této době trávu jedí. Proč? Prý si tím čistí žaludek. Slyšíte? Čistí si žaludek! A instinktivně, sami od sebe!
Tak pokud ještě chvíli vydržíte, povím vám, jak se můžete pomocí těchto bylinek vyčistit i vy.
Začneme kopřivou.
Tu je nejlepší sbírat zhruba do poloviny května, později už obsahuje více dusičnanů. Sbíráme špičky se 4-6 vrcholovými listy. Kopřiva je významná svými léčivými, čistícími a detoxikačními účinky. Nechci vás unavovat výčtem jejích úžasných vlastností, zmíním jen některé. Pro svůj vysoký obsah proteinů a minerálních látek, např. vápníku, manganu, železa a draslíku se používá jako podpora při léčení dny a aterosklerózy. Obsahuje vitaminy C a B, karoten, chlorofyl, třísloviny a mnoho dalších prospěšných látek. Kopřiva je antiseptická a je vhodná pro diabetiky, protože snižuje hladinu krevního cukru. Působí dobře na žaludek a játra, podporuje trávení, vylučování žluči a vyprazdňování střev . Kromě jiného se kopřiva podává u chudokrevnosti na podporu krvetvorby nebo na čištění krve. Zvláště na jaře pomáhá kopřiva oživit metabolismus.
Několik praktických návodů
Čistící kůra 1
Natrhejte si 3 hrsti kopřivových špiček, dobře propláchněte a rozmixujte je v 0,5 l vody. Nechte 4 hodiny odstát a potom přeceďte přes plastové sítko a vypijte. Můžete místo mixování použít odšťavňovač. Pak je nutno zředit napůl s vodou. Tento nápoj pijte sedm dní. Doplníte si tím spoustu minerálů v těle, hlavně železo. A výborně si vyčistíte organismus. Pro slabší povahy můžete přidat trochu citronové šťávy eventuelně medu. Pokud uděláte větší množství, je nutno uchovávat v ledničce.
Čistící kůra 2
Mladé jarní kopřivy vykopejte i s kořenem, dobře operte, přelijte právě převařenou vodou a nechte 24 hodin odstát. Poté přeceďte přes jemné plastové síto. Následující 3 dny nápoj popíjejte.
Čistící kůra 3
50 g kořenů a listů z kopřivy dvoudomé svařte v 1 litru vody 4 minuty. Odvar pijte 4-6 x denně po dobu 3 týdnů. Z tohoto množství pijte 1 šálek ráno nalačno a 1 před spaním. Během kúry jezte hodně čerstvé zeleniny a omezte bílkoviny.
Kopřivový čaj
2 lžičky pokrájených čerstvých nebo sušených kopřiv zalijte ¼ litrem vody a nechte projít varem. Poté odstavte, nechte 10 minut odstát a sceďte. Čaj můžete pít celoročně, např. při chudokrevnosti, preventivně proti nachlazení a chřipce nebo můžete použít zevně na vyrážky, kopřivku a při padání vlasů.
Běžné použití v kuchyni.
Listy kopřivy, ale i ostatní bylinky,můžete připravit jako špenát, přidat spařené a nasekané do rizota, do těsta na knedlíky, noky a nudle nebo z nich udělejte polévku. Můžete je přidat do bramboráků, omelet, těstovin a nádivek, se sýrem na pizzu. Pokud použijete kopřivu syrovou, je třeba ji předem najemno nasekat, rozmixovat nebo pomačkat válečkem na nudle, aby se zneškodnily žahavé chloupky. Všechny ostatní zmíněné bylinky jsou výborné v zeleninových salátech. Syrové jsou skvělé do pomazánek. Sušené kopřivy se používají jako koření nebo na čaj. Všechny bylinky můžeme zamrazit do zásoby.
S čím je nutno počítat.
Při zahájení očisty může dojít k různým projevům těla, které svědčí o tom, že se tělo čistí. Uvolněné odpadové látky se musí nějak z těla dostat. Každý se přitom čistí jinak. U někoho dochází ke zvýšené produkci moče, která může mít často jinou barvu a zápach. Někomu se může měnit stolice, nebo dostane průjem. U lidí, kteří mají sklony k čištění přes kůži, nebo mají oslabená játra či ledviny, se může objevit vyrážka na kůži. Dalšími průvodními projevy detoxikace mohou být únava, zapáchající pot, různé výtoky, rýma nebo bolest hlavy. Všechny tyto potíže jsou přechodné, takže byste během pročišťování organismu měli vydržet a tělo dále nezanášet. Samozřejmě, že intenzita průvodních projevů záleží také na tom, jak dlouho jste čištění zanedbávali.
Na závěr můj osvědčený tip.
Již několik let přidávám do velikonoční nádivky, kromě velké hrsti sekané zelené petržele, ještě větší hrst spařených sekaných kopřiv. Výživová hodnota nádivky se tím významně zvýší a přitom jsem přesvědčena, že většina konzumentů vůbec netuší, že obsahuje kopřivy. Nádivka má vždy velký úspěch. Prostě všem chutná.
A o to jde, upravit použité bylinky tak, aby nejen pomáhaly, ale zároveň i chutnaly.
A teď už je jen na vás jakou přípravu a kombinaci zvolíte. Nechcete přece na tom být hůř, než vaše varná konvice!
Další články z rubriky Sezonní záležitost
Hubnutí v zimním období
Jak přežít a užít si Vánoce
Podíváme-li se na vánoční období komplexněji, nejedná se, jak by se mohlo zdát, pouze o Štědrý den a dva Svátky vánoční. Vánoce pro většinu z nás začínají počátkem prosince, pokračují Mikulášem, průběžným ochutnáváním napečeného cukroví, vánočními večírky, kde alkohol teče proudem, samotnými Vánocemi a končí až vystřízlivěním po oslavách Nového roku. Jedná se tedy o více než měsíc, kdy radikálně měníme celoroční styl života, a to se na dosažených výsledcích již může zásadně projevit.
Dalším úskalím jsou mýty o zdravém cukroví a lehké štědrovečerní večeři. Proč mýty? Protože jediné zdravé cukroví je žádné cukroví (přidání ovesných vloček opravdu nepomůže) a štědrovečerní klasika - kapr s bramborovým salátem - není o nic víc kaloričtější než polovina běžné pizzy v restauraci.
Pokud se chcete vyvarovat novoročnímu vystřízlivění a předejít nutnosti „hubnoucích" novoročních předsevzetí, mám pro vás několik tipů, jak Vánoce nejen ve zdraví přežít, ale hlavně si je užít.
Duben - podpora jater
Jaro sice přichází, ale zima jakoby se teprve probrala a snaží se urvat ještě posledních pár dní ve svůj prospěch. Narcisy svítící ze záhonů i přes chumelenici jasně dávají najevo, kdo je tady novým pánem :) Hurá, JARO!!! Stejně jako příroda i my bychom měli být nabití životní energií a těšit se z každoročního počátku koloběhu přírody. Měli... Jenže někdy to není až tak snadné. Někdo říká, že nastává vůbec nejnáročnější období roku. V dubnu jsou totiž nejohroženějším orgánem JÁTRA, nejdůležitější orgán látkové výměny, k tomu se ve vzduchu objevují první alergeny, takže propukají alergie a astma, zhoršují se kožní problémy, může nás navštívit nevítaný host jarní únava a paradoxně i deprese.
Opět na začátek krátké opakování z anatomie: JÁTRA jsou největším vnitřním orgánem a centrálním orgánem látkové výměny. Mají klíčovou roli v metabolismu sacharidů, tuků i bílkovin, jsou trávicí žlázou, která produkuje žluč, i žlázou endokrinní, ve které se tvoří některé hormony, jsou orgánem zásobním, ukládají glykogen, železo a některé vitamíny, jsou v nich tvořeny bílkoviny krevní plasmy a nezastupitelná je jejich úloha při detoxikaci organismu.