Tajemství chilli papriček

Rubrika: O potravinách
Autor: Šárka Jakešová, DiS., RNT

Chilli papričky (kayenský pepř) získávají svou pálivost díky sloučenině kapsaicin a mohou zlepšit naše zdraví na mnoho způsobů. Tuto vysoce dráždivou látku vnímáme zvýšeným pocením, pocitem pálení, zvýraznění chuti jídla. Výzkum této látky odhalil mnoho léčebných účinků. 
 
Jedním z jeho účinků je útlum bolesti. Při jeho styku s kůží či sliznicemi, tělo reaguje na pocit popálení, které však ve skutečnosti nenastalo. Přesto se do mozku přenese pocit bolesti a následně dojde ke snížení signálů. Krémy s kapsaicinem jsou díky této vlastnosti účinné pro úlevu od bolesti svalů a kloubů. 
 
Jak jsem se již zmínila, jedna z vlastností kapsaicinu je přechodné zvyšování tělesné teploty a může dokonce přepnout tělo ze spalování sacharidů na spalování tuků. Napomáhá regulaci krevního cukru po jídle, čímž pozitivně působí na vyváženou hladinu glykémie u onemocnění diabetes mellitus. Snižuje hladinu cholesterolu, má schopnost vyplavovat hormony dobré nálady endorfiny. Má ale další důležitou vlastnost z hlediska hubnutí a sice snižuje chuť k jídlu a tím navozuje pocit rychlejšího nasycení. Zvyšováním tělesné teploty působí na energetickou spotřebu organismu. Tato unikátní vlastnost nutí organismus k činnosti, která kromě spalování kalorií má i účinek k nabuzení organismu a oběhové soustavy jako krátké cvičení. K navození příjemně pálivé chuti stačí jen špetka. 
 
Slibné výsledky vykazují i výzkumy pro léčbu rakoviny. Dle statistik Světové zdravotnické organizace je v zemích s dominantním příjmem kapsaicinu v jídelníčku prokazatelně nižší úmrtí na rakovinu, infarkt a mozkovou mrtvici. Je schopný detoxikovat karcinogeny, které při dlouhodobém působení v našem těle vytváří mutace vedoucí k nádorům. 
 
Chilli papričky ale užívejte přiměřeně, kromě nepříjemného podráždění sliznic mohou vyvolat i alergickou reakci. Abyste u většiny jídel vyvolali příjemně pálivou chuť, postačí jen špetka. Čím více budete dávku zvyšovat, tím vyšší teplo bude vyvolávat, aniž by se změnila jeho chuť. S příchodem chladného počasí a zimy můžete do jídla přidávat pálivé koření na prohřátí organismu a zároveň zabráníte obvyklým zimním přírůstkům váhy.
 
 
www.vyziva-poradna.cz - zdraví, krása, vitalita 

Další články z rubriky O potravinách

Je čokoláda zdravá?

Čokoláda v dnešní době bohužel zapadla do škatulky špatných nezdravých potravin, které bychom si měli odříkat. Vede k nadváze, alergiím (důsledek především zastoupeného mléka) a způsobuje akné. Vše co jsem teď vyjmenoval však platí...

Jde dohromady alkohol a hubnutí?

Toto je jedna z nejčastějších otázek, kterou lidé řeší obzvláště v období Vánoc a nyní při oslavách nového roku je to ještě aktuálnější. Důležitá informace je, že po alkoholu netloustnete, ale tloustnete díky alkoholu. Nerozumíte tomu? Pojďme si tedy vysvětlit, jak o s tím alkoholem a hubnutím vlastně je.

Ochutnejte špaldu

Máte chuť zpestřit svůj jídelníček a ochutnat něco nového? Zkuste špaldu.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: