Stravou proti odpolední únavě

Rubrika: Zdravotní potíže
Stravou proti odpolední únavě

Výkonnost po obědě je z celého dne prokazatelné nejnižší, což ale neznamená, že se proti tomu nedá bojovat. Jeden chytrý člověk však kdysi řekl – vše jde, jen nesmí chybět vůle.

Nástup poobědové únavy je výrazně ovlivněn povahou a složením jídla, a to nejenom oběda, ale i dopoledních jídel – snídaně a svačiny. Pokud ráno nesnídáte a většinou doplujete do času oběda na velkém hrnku kávy, případně doplněném o koblihu nebo jinou sladkost, vaše tělo se vypořádává s velkými výkyvy hladiny cukru a tendence objednat si velké, vydatné a tučné jídlo tím značně roste. Vyvážená snídaně s komplexními sacharidy, bílkovinami a kvalitními tuky je základním stavebním kamenem pro výkonné odpoledne. Pokud si k obědu dáte velmi tučné jídlo a na sacharidy vydatné jídlo (postačí obyčejné penne se smetanovou omáčkou, spaghetti carbonara nebo vepřo knedlo zelo), které navíc doplníte alkoholickým pivem, dojde k vyplavení velkého množství insulinu, který dále ovlivňuje řadu pochodů.

Velmi zajímavé je to z pohledu biochemie. Příslušnými pochody dochází ke zvýšení hladiny aromatické aminokyseliny tryptofanu v krvi, který díky skladbě jídla a vlivem přítomnosti tuků dominuje, a vydává se do mozku, kde se mění za účasti vitamínu B6 na neurotransmiter serotonin a následně na látku melatonin, tzv. hormon spánku. Zvýšená tvorba melatoninu pak způsobí ospalost a celkový útlum. Pokud však zvolíte oběd spíše bohatý na bílkoviny, zeleninu a komplexní sacharidy, aminokyselina tryptofan se dostává do pozadí díky tzv. kompetici jiných aminokyselin, které v tu chvíli dominují - nedochází tak k nadměrné tvorbě serotoninu ani melatoninu a nedojde tak ani k výraznému poklesu výkonnosti. Jako zajímavost ze uvedu fakt, že L-tryptofan je pro tělo esenciální aminokyselinou a prodává se i jako výživový doplněk pro dobré spaní, předepisuje se lidem s mírnými psychickými obtížemi a obecně přispívá k lepší náladě a psychické podobě, takže není nutné na něj koukat jen z té negativní stránky.

Ruku v ruce s těmito ději jde i fakt, že proces trávení také spotřebovává energii. Čím energeticky bohatší oběd, tím náročnější proces trávení bude a o to méně energie vám zbyde pro mozek a svaly. Trávením většinou spálíme energii odpovídající 10 % energie z přijatého jídla. Naprosto nevhodná jsou tedy jídla v kombinaci s dezertem, kdy se přijatá energie může vyšplhat do vysokých čísel. K vyšší výkonnosti naopak přispívá více denních jídel v menších porcích, čímž si udržíte stálý přísun energie a zamezíte tak všem pocitům plnosti a únavy. Trio jídlo-hlad-pocit plnosti vás zkrátka neobtěžuje.

TIPY na správné obědy

  • steak z lososa se špenátem a malou porcí přílohy
  • quinoa s restovaným tofu a zeleninou
  • salát Nicoise (salát, vejce, brambory, tuňák, ančovičky, fazolky, rajčata, olivy, olivový olej)
  • sushi (s tuňákem, lososem apod.)
  • kaše z červené čočky s grilovaným tempehem
  • hovězí libový steak s grilovanou kukuřicí a bramborem ve slupce

 


Další články z rubriky Zdravotní potíže

10 tipů pro lepší imunitu a proti nachlazení

Krásný den, milí přátelé, na základě několika proseb mých známých, jsem si dovolil napsat několik vět na téma podpory imunity. Je to vhodné obzvláště v tomto období, kdy nás většinou obklopují lidé, kteří mají chřipku, různé virózy, kašel, rýmu apod.

Mýty a pravda o překyseleném organismu a detoxikacích

Věděli jste, že k překyselení organismu dojde i v případě špatného dýchání? Překyselení organismu je velmi závažná věc. Dennodenně naše tělo vystavujeme překyselení, a to díky potravinám, které přijímáme. Například maso, cukr a alkohol jsou pro tělo nebezpečné. V krajních případech dokonce mohou vyvolat různá nebezpečná a bolestivá doživotní onemocnění. Další zajímavé a životu prospěšné informace se dozvíte na připravovaném semináři.

Diabetes a rizika s ním spojená

Příčinou cukrovky je nedostatek hormonu slinivky břišní - inzulínu (diabetes I. typu), nebo jeho nízká
účinnost (diabetes II. typu).

Cukrovka I. typu se projeví většinou v dětství, cukrovka II. typu naopak v dospělosti a ve velké míře k jejímu rozvoji přispívá:


1. dlouhodobý nedostatek pohybu
2. nesprávný jídelníček (obsahující nadbytek nasycených tuků a jednoduchých cukrů)
3. obezita

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: