Seriál o vitaminech (I.) – K čemu slouží vitaminy?
Rubrika: Zdravé stravováníAutor: Rudolf Novák - úvodní konzultace ZDARMA

Vitamíny jsou esenciální (pro tělo nezbytné) látky, které v našem organismu plní mnoho důležitých funkcí. Jsou klíčové pro udržení řady tělesných funkcí (působí jako urychlovače) a výstavbu nových tkání, mohou hrát důležitou roli v prevenci některých onemocnění, zpomalují projevy stárnutí a jsou schopny posilovat imunitní systém našeho těla.
Naše tělo je nedokáže vyrobit, musíme je proto přijímat stravou popř. doplňky stravy. Výčet vitamínů pro člověka není totožný s jinými živočichy, mnohdy ani s příbuznými druhy.
Pokud těchto látek máme nedostatek, vzniká tzv. hypovitaminóza (ta může např. nastat i při některých onemocněních, kdy organismus není schopen vitamíny vstřebávat).Dlouhodobější nízký příjem těchto látek může způsobit různé zdravotní problémy. Při nadbytečném příjmu některého vitamínu může dojít k jeho předávkování - vzniká tzv. hypervitaminóza - to se stává především v souvislosti s užíváním doplňků stravy.
Podle chemicko-fyzikálních vlastností můžeme vitamíny rozdělit do dvou skupin:
Naše tělo je nedokáže vyrobit, musíme je proto přijímat stravou popř. doplňky stravy. Výčet vitamínů pro člověka není totožný s jinými živočichy, mnohdy ani s příbuznými druhy.
Pokud těchto látek máme nedostatek, vzniká tzv. hypovitaminóza (ta může např. nastat i při některých onemocněních, kdy organismus není schopen vitamíny vstřebávat).Dlouhodobější nízký příjem těchto látek může způsobit různé zdravotní problémy. Při nadbytečném příjmu některého vitamínu může dojít k jeho předávkování - vzniká tzv. hypervitaminóza - to se stává především v souvislosti s užíváním doplňků stravy.
Podle chemicko-fyzikálních vlastností můžeme vitamíny rozdělit do dvou skupin:
rozpustné v tucích - ukládají se v organismu a jejich zásoba vydrží několik týdnů až měsíců. Patří sem notoricky známé vitamíny A, D, E, K.
rozpustné ve vodě - neukládají se do zásoby (s výjimkou B12), jejich přebytek se vylučuje močí a musí být proto průběžně doplňovány. Najdeme mezi nimi vitamíny B komplexu a vitamín C.
Zdroj: www.rudolfnovak.cz
Další články z rubriky Zdravé stravování
6 způsobů jak grilovat zdravě
Léto je v plném proudu a s ním i čas teplých večerů a velmi oblíbených letních grilování. Grilování se stalo takovým letním koloritem, který opanoval nejen terasy bytů a domů, ale především také restaurace. Grilování je velmi oblíbené pro svou rychlost a nezvyklou chuť. Další nespornou výhodou je, že vynalézavost lidí nemá u grilování víceméně, žádné meze a ugrilovat je tak možné skoro vše - různé druhy mas, ryb, mořských plodů, zeleniny, ovoce, nebo například i pečivo případně sýry. Při grilování se však nejčastěji setkáte s kuřecím nebo vepřovým steakem, grilovanou zeleninou, z ryb je to pak bezpochyby nejčastěji pstruh a ze sýrů je velmi oblíbený grilovaný hermelín s brusinkovou omáčkou.
Hladověním cesta nevede
Moničin příběh...
Borůvky
Borůvky
Všichni známe borůvky a většina z nás je od dětství sbírá. Vzpomínám si, že většinou jsme z lesa jako děti odešly s prázdnými kbelíčky a modrý od hlavy až k patě. Za to babička je poctivá sběračka, vždy má plnou bandasku.
Jako děti jsme nevnímaly jaký nám roste v lese poklad :). Tuto skutečnost bych ráda připomněla.
Newsletter
Copyright © vyzivovi-poradci.cz 2010-2014, Vytvořil Pixman s.r.o.