Rady jak přes Vánoce nepřibrat

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Alena Jedounková

Opravdu musíme přes Vánoce přibrat a dávat si na Nový rok předsevzetí o hubnutí?
Jde jen o správnou strategii a promyšlený plán. Za kila navíc nemůže jen smažený kapr, chlebíčky a vánoční cukroví, svůj podíl má i stres, shon a úplná rezignace na jakoukoliv pohybovou aktivitu. Po příchodu z práce musíme obstarat rodinu, děti, nákupy, pečeme cukroví a chceme mít byt jako ze škatulky. Když je vše hotové a konečně přijdou očekávané dny volna, toužíme si užít zaslouženého nicnedělání u televize, na návštěvách a u dobrého jídla. Dlouhou dobu tak máme úplně rozbitý režim a to se na naší postavě samozřejmě brzy ukáže. Zkuste to letos vzít za jiný konec a jít na to jinak:

Co je pro pohodové zvládnutí vánoc nejdůležitější, je právě pohoda jako taková, i když jsou svátky nejstresovějším obdobím roku.

  • Pečlivě si každý den naplánujte, udělejte jen to, co je opravdu možné zvládnout a nechejte si určitý čas jen pro sebe a svoji relaxaci
  • Do vánoc nemusí být úplně vše hotové, např. velký úklid si můžete nechat až na klidnější období ledna a února. A nezapomeňte, že práce v domácnosti Vám nikam neuteče!

    Zkroťte vánoční recepty (zdravé recepty na www.hravezdrave.cz)
  • Nedělejte  letos 15 druhů cukroví, ale připravte si  jen malou krabici se třemi – čtyřmi druhy, které máte nejraději. Raději se zamyslete nad použitými ingrediencemi
  • Místo bílé mouky, která obsahuje jen obroušené zrno bez cenného klíčku a obalových vrstev, použijte raději mouku celozrnnou, špaldovou (dá se koupit hladká i hrubá), žitnou, ovesnou nebo pohankovou. Celozrnné mouky jsou bohaté na vlákninu, mastné kyseliny a další živiny
  • Klasický cukr, který už tak konzumujeme v nadměrném množství, nahraďte jiným sladidlem, které obsahuje důležité živiny, např. tmavý třtinový cukr,  med nebo různé přírodní sirupy (agávový, javorový apod.). U pečení je třeba počítat s tím, že sirupy těsto mírně zvlhčují. Cukr rozhodně nenahrazujte žádnými umělými sladidly
  • Dávejte pozor na ztužené tuky a na pečení používejte výhradně kvalitní máslo nebo rostlinné tuky, které neobsahují nasycené mastné kyseliny. Místo kupovaných a už hotových polev a náplní, které obsahují velké množství nezdravého tuku, dejte přednost kvalitní čokoládě, kakau, oříškům a sušenému ovoci. Kypřící prášek kupujte bez fosfátů
 
I jídlo se  snažte odlehčit volbou zdravějších ingrediencí.
  • Místo smaženého kapra vyzkoušejte kapra načerno nebo grilovanou rybu
  • Z bramborových salátů vyřaďte salám a majonézu. Tu můžete nahradit bílým jogurtem vyšlehaným s pomazánkovým máslem nebo použijte sýr cottage Existují i výborné varianty salátů bez majonézy

 
Pro návštěvy a večerní posezení si pohrajte s výrobou zdravého a lahodného občerstvení (zdravé recepty na stránkách www.hravezdrave.cz)

  • Mohou to být jednohubky s kaviárem, grilovaný lilek nebo cukrový meloun obalený v parmské šunce. Místo chipsů dejte do misky olivy, nesolené oříšky nebo kousky sušeného ovoce.

 
Pokud jste pozvaní na návštěvu vy,  berte to jako vhodnou příležitost k milému setkání a posezení s rodinou či přáteli.

  • Není důvod sníst vše, co Vám předloží. Nezapomínejte jíst dopolosyta a porce si vychutnávat.
  • Je chytré, povolit si  na každý den třeba 3-4 kousky cukroví a tento plán dodržovat. Budete mít ze sebe dobrý pocit a přitom si i pochutnáte. Naučte se s úsměvem říkat: „Ne, díky, nedám si“.

 
Dávejte pozor na tekuté kalorie.

  • Nápoje Vás nezasytí a  jsou proto jen zdrojem prázdných kalorií. Svařáček skrývá 245 kcal a to je víc, než některé sladké tyčinky
  • Nevhodné jsou také sladké likéry, tvrdý alkohol a sladké limonády
  • I během svátků pijte obyčejnou vodu nebo čaj a s přáteli si vychutnejte sklenku vína nebo šampaňského

 
V předvánočním shonu snadno vypadnete ze své sportovní rutiny.

  • Kvůli dohánění posledních svátečních restů jednoduše zapomenete na pravidelný pohyb. Využijte proto dnů volna ke společné pohybové aktivitě
  • Naplánujte si každý den svižnou hodinovou procházku, zbavíte se několika nechtěných kalorií, prokysličíte tělo a pročistíte si hlavu
  • Skvělým tipem je také bruslení, lyžování a běžky. Pokud půjdete s dětmi sáňkovat, spojíte příjemné s užitečným.

 


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Jaro se blíží a detoxikace střev, jater a ledvin je základ zdravého těla

Listopad - podpora plic

A máme tu LISTOPAD, moji milí!

Po několika slunečných a teplejších dnech, přichází nezadržitelně podzim s chladným vzduchem, deštěm, ranními mlhami, nejen v Praze s pokličkou inverze nad hlavou, kdy bude naše imunita silně otestována.

V měsíci listopadu jsou nejzatíženějším orgánem PLÍCE. Ve zkratce opakování z biologie základní školy: Plíce jsou párovým orgánem zaplňujícím převážnou část hrudní dutiny. Dýchání je automatická činnost, kterou považujeme za samozřejmost. Vdechem se k buňkám do plic dostává kyslík, ten potřebují buňky k přeměně živin na energii, a který se krví roznáší po celém těle. Výdechem se z těla dostává oxid uhličitý, jež buňky vyprodukují, ten musíme z těla vyloučit ven. Tím je daná úzká souvislost mezi dýchací a oběhovou soustavou. Dýcháním proudí do plic asi 20 000 litrů vzduchu denně.

ÚNOR - podpora ledvin

A máme tu únor, moji milí!


Letošní zima se, jak už je poslední roky zvykem, vyznačuje počasím odpovídajícím spíše podzimu nebo začínajícímu jaru. Teploty nad nulou, pořádnou sněhovou nadílku si už skoro nepamatujeme. Je mi líto malých dětí, které toužebně hledí na těch pár vloček, které se občas jakoby omylem snesou z nebe :( Pamatujete si na sněhové prázdniny? Pokud jste se narodili v 70. letech (a dříve) jako já - to byla paráda! No nic, konec vzpomínek, teď o únoru obecně :)


V únoru jsou nejzatíženějším orgánem LEDVINY. Pokračujeme tedy v návaznosti na leden a močový měchýř.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: