Proč vzniká jo-jo efekt?

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Eva Kratochvílová

Jednoduchá odpověď zní „protože v dnešní době chceme všechno hned a nejlépe okamžitě".
Musíme si však uvědomit, že nadváha vzniká v průběhu několika let a ne ze dne na den.
Proto je velice důležité uvědomit si, co vlastně chci, a dát si reálné cíle a hlavně vytrvat ve svém snažení. Dalo by se s nadsázkou říci, že nejdůležitější je psychika a tzv. nastavit se na jinou kolej uvažování, vidět problém s nadhledem a s optimismem. K tomuto klientovi vždy pomůže jeho oblíbené sportovní vyžití, jestliže takové zatím nemá, není problém po konzultaci s odborníkem takové zvolit.
Redukce váhy a udržení si ideální váhy se může zdát jako snadná věc, ale klienti, kteří „zabřednou" do tzv. kolotoče jo-jo efektů vidí tento problém jako neřešitelný. Mohu potvrdit, že je to problém, který patří do rukou odborníka, protože každý člověk je individuální a tzv. zaručená dieta nevyhovuje všem a troufám si říci, že vlastně nikomu. Bývá to jen takový reklamní trik. Týká se to i tzv. jídelníčků psaných na míru, při kterých s vámi poradce neprobere danou situaci a rovnou posílá svůj „návod", např. po internetu. Všimněte si, je to návod jeho, ne Váš ...
V tomto směru je důležité, aby odborník vedl klienta jeho vlastní cestou. Ať už se to týká klientových používaných potravin, které má rád (když se zaposloucháte do vnitřního hlasu, samo tělo vám řekne, co vám vyhovuje, ale musíte umět naslouchat a nebýt přehlíživí). A také je důležité zvolit pohybovou aktivitu, kterou má klient rád a cítí se při ní dobře a následně ho nabíjí fyzicky i psychicky.
Jak už jsem zmínila výše nejdůležitější je psychika a zde je nutné klienta vést také jeho vlastní cestou a ne předkládat univerzální návody, každý člověk je jiný.
K tomu má specializovaný výživový poradce speciální počítačový program, kde vyhodnotí jednotl. potraviny z hlediska živin a kalorií. Sestaví tak jídelníček „přesně šitý na míru" klientovi, co se týká kalorií a příjmu denního doporučeného množství živin.
Co se týká sportovních aktivit, velice oblíbený je Nordic Walking - chůze s hůlkami. Tento sport je vhodný pro všechny generace, zapojí se při něm až 90 % svalů celého těla a spaluje se až o 30 % více kalorií, než při normální chůzi. Mám s tím dobré výsledky a u klientů je velice oblíbený.
K podpoře celkového dobrého psychickému naladění - naladění se na úbytek váhy - přispívá konzultace s Koučem zdravého životního stylu. Zde se dolaďují zdánlivé detaily, při kterých si klient sám uvědomí, jakou cestou je dobré se vydat. Kouč je klientovým průvodcem na jeho cestě.
Je také dobré říci si, proč to vlastně dělám. Nejlépe funguje udělat změnu sám pro sebe, pro svoje zdraví, úžasný pocit a svoje zdravé sebevědomí.
Když bychom tedy tuto problematiku měli shrnout do jedné věty - z mého pohledu je nejdůležitější psychika, kterou podpoří pohyb a správný výběr zdravých nezatížených potravin.

 


Další články z rubriky Zdravé stravování

Proč máme chuť na sladké?

Nedávno jsem šel po supermarketu a zaměřil jsem se na to, kolik lidí si dává do košíku různé sladkosti, tyčinky, čokolády, dortíky a i jiné potraviny plné cukrů jako ovocné jogurty, tvarohy, müsli apod. Čekal jsem, že to bude dělat mnoho lidí, ale byl jsem v údivu, že to byl skoro každý.

Zamýšlel jsem se nad tím, čím to je? Působí tolik reklama nebo tyto produkty tak skvělé chutnají, že se bez toho mlsný jazýček průměrného obyvatele České republiky neobejde? Nebo je za tím něco horšího a zrádnějšího?

Obezita a zrádná fruktóza

V médiích je nyní mnoho informací o problematice konzumace sacharidů - speciálně fruktózy a obezity. Také jste bezpochyby slyšeli některý z výroků - "po džusu a limonádách se tloustne" - "fruktóza způsobuje cukrovku" - "konzumace ovoce, zvyšuje množství tělesného tuku," proto se Vám toto problematiku pokusíme objasnit.

Tipy na nískosacharidové večeře

Při sestavování redukčního jídelníčku bychom měli myslet na hospodaření se sacharidy a jejich příjem regulovat podle výdeje energie a podle denní doby. Obecně platí, že večeře by měla obsahovat minimum sacharidů a zakládat se spíše na bílkovinném a zeleninovém základě. Je to z toho důvodu, že po večeři již většinou přecházíme do klidnějšího režimu a náš energetický výdej již není tak velký, zkonzumovanou energii bychom tak nestihli před ulehnutím spálit a uložili ji „na později", čili do tuků. Výběr vhodného složení večeře je významnou složkou redukčního jídelníčku, a proto Vám přináším několik tipů, jak jídlo poskládat. Velikost porce je vždy závislá na výšce, váze, energetickém výdeji a cílové váze klienta. Jaká je optimální porce si povíme v dalším článku.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: