Polévka z pečených paprik

Rubrika: Zdravé recepty
Autor:

Polévka z pečených paprik
ingredience pro 4 porce :

1 kg nejlépe červených paprikových lusků ( po odstranění jadérek a očištění )
30 ml oleje ( olivový, avokádový ...) já jsem použila avokádový
100 g cibule ( asi 2 středně velké)
15 g česneku (3-4 stroužky) vcelku
750 ml vody
100 g kozího sýra, nebo mozarella, může být i zakysaná smetana nebo Řecký jogurt
2 lžičky soli +/-
malý kousek chilli papřičky +/-
koření: oregano, může být i bazalka, dle chuti zelený pepř čerstvě drcený,
zeleninový vývar (nebo koření Gemüsebrühe 1-2 lžičky), použila jsem vlastní domácí
nebo pro dochucení zdravější varianta : lahůdkové droždí cca 1 lžíce
čerstvá petrželka (pokud máme)


postup:

Papriky očistíme a nakrájíme na libovolné kousky, můžeme použít i papriku jiné barvy a i přidat kozí roh, nebo kousek (opatrně - pokud víme co sneseme) kousek chilli papričky.
K tomu nakrájenou cibuli a česnek vcelku
Vše narovnáme do remosky (remoska je téměř plná), přidáme olej -20ml, oregano, posolíme,
a pečeme až téměř 1 hodinu, občas promícháme, nepodléváme.
Po upečení nám v remosce zbude cca 500 ml rozpečených a rozměklých paprik i se šťávou. Toto postupně
s přidanou vodou rozmixujeme do hladka a následně ještě vše přepasírujeme.
Přidáme celkově cca 750 ml vody.

Polévku promícháme, případě dochutíme (Gemüsebrühe), ev lahůdkové droždí až na konec.
íPolévka je poměrně hustá a krémová, jemně pikantní se zářivě oranžovovou barvou :
hotový koncentrát betakarotenu (provitaminu A).

Na talíř přidáme 25 g nakrájeného, nebo postrouhaného kozího sýra, ev lžíci zakysané smetany, nebo se hodí Řecký jogurt, mozarella.

Polévku můžeme jíst teplou, ale vynikající je i studená .

Zbytek polévky necháme po vychladnutí v lednici na další den. Spotřebujeme do 3 dnů.

1 porce : ¼ množství 250 ml
Energie 724 kJ
Bílkoviny 5g
Sacharidy 17g
Tuky 10g
Vláknina 6g


Další články z rubriky Zdravé recepty

Jak si užít Vánoce bez výčitek a kil navíc?

Přichází vánoční čas a za mnou chodí stále více klientů a klientek s dotazem, jak se mají ubránit nátlaku všech těch dobrot, které na ně budou během svátků číhat. Lákadel je mnoho a přiznejme si, že se na ně v podstatě těšíme, k Vánocům zkrátka dobré jídlo a pití patří. Pojďme si ale říct, jak si Vánoce užít bez výčitek a posléze se nemuset trápit mučivými dietami.

RECEPT: Osvěžující koktejl z chia semínek

Dnes tu pro vás máme skvělý recept na dva letní koktejly ve kterých jsou hlavní ingrediencí chia semínka. Chia semínka jsou bohatým zdrojem dobře vstřebatelných bílkovin (cca 21%) a především rozpustná formy vlákniny (37%), což je fenomenální hodnota. Díky velké míře rozpustné formy vlákniny mají chia vysokou hygroskopickou vlastnost (mají schopnost vytvářet ve vodě hustou gelovitou hmotu). Obsah tuků je (ve srovnání s jinými semínky) nižší, okolo 31%, s tím že převažují nenasycené tuky. Chia jsou jedním z nejbohatších zdrojů omega-3. Z mikroživin zmíním vysoký obsah antioxidantů (především vitamin E) a minerálů (vápník, železo, hořčík, železo). Termicky jsou osvěžující. Podle Tradiční čínské medicíny jsou potravinou s dominující energií jin. V těle působí zásadotvorně.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: