O dýni hokaido - historie, použití, recept

Rubrika: O potravinách
Autor: Štěpánka Procházková

O dýni hokaido - historie, použití, recept
Dýně Hokaido
Pochází z Japonského ostrova Hokkaido, dále se její pěstování rozšířilo do Ameriky a nyní se těší velké oblibě i u nás v Čechách. Jedná se o jednoletou plazivou rostlinu. Její plody známe v oranžové a světle zelené barvě. Dýně se velmi dobře skladuje v chladném a suchém sklepě. Její slupka by měla být hladká a bez zjevných poškození. Je velmi vhodnou přílohou při redukční dietě na 100g obsahuje 37 kalorií. Díky dobře stravitelnému polysacharidu je vhodnou přílohou pro diabetiky. Jistě na ní oceníte celou řadu minerálních látek fosfor, hořčík, vápník, draslík, betakarotén a vitamínů A, B, C. Pomáhá při žaludečních obtížích, nemocech slinivky břišní při poruchách ledvin a srdce.

Tip na recept:
Dýňová polévka
1 středně velká dýně, 1 mrkev, 1 stroužek česneku, 1 středně velká cibule, špetka soli, 1 lžíce olivového oleje, špetka muškátového oříšku. Dýni po rozpůlení vydlabejte a nakrájejte na kostky. Na pánev nalijte olivový olej a na něm osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Pak přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a kostky dýně. Následuje podlití vodou a dušení po dobu cca 20 minut. Podušenou směs pak můžete rozmixovat anebo jen rozmačkat. Dochuťte solí, kořením a česnekem. Poté ještě na chvilku povařte. Servírujte na talíři s ozdobou z čerstvé petrželky a můžete podávat s kostičkami osmažené housky.


Další články z rubriky O potravinách

Hurá, hurá, je tady sezona CHŘESTU!

Letos díky počasí poněkud brzo, ale je tady sezóna chřestu. Máte ho rádi? Já moc!
Chřest je velice chutná zelenina, která se dá výborně využít v kuchyni, recepty s ním jsou jednoduché a podle mé zkušenosti - čím jednodušší úprava, tím větší mňamka.

10 potravin co vypadají jako část lidského těla a jejich ohromující účinky

Hippocrates kdysi řekl: „Nechť je jídlo tvým lékem a lék tvým jídlem." Je obdivuhodné, že Příroda naprogramovala různé přírodní potraviny tak, že se podobojí orgánům lidského těla a obsahují přesně ty látky, které pro dané orgány působí blahodárně! V různých okultních učeních (okultní jednoduše znamená dobře schované) je toto velmi dobře známé. Nicméně v dnešní společnosti a zdravotnickém průmyslu je ignorován fakt, že to co jíme má zásadní vliv na naše případná onemocnění a zdravá strava může působit jako klíč k dlouhověkosti a pevnému zdraví.
Uvádíme zde 10 potravin, které vypadají jako části lidského těla a jejich účinky.

5 důvodů proč jíst hořkou čokoládu

Kdo by neměl rád čokoládu? Obvykle se při její konzumaci cítíme provinile a v této společnosti má nálepku jako něco velmi nezdravého. Dá se říct, že čokoláda do jisté míry symbolem štěstí. Je to proto, že látky v ní obsažené zvedají hladinu hormonu serotoninu, který je označován jako hormon štěstí. Hned na začátek je potřeba zmínit, že se nebavíme o „klasické" čokoládě, která je z více jak 2/3 bílý cukr a dalšími chuťovkami jsou sušené odstředěné mléko, ztužený rostlinný tuk a éčka. Na mysli mám hořkou čokoládu do které není přidáno žádné nebo jen minimální množství mléka a bílého cukru. Čokoláda nejvyšší kvality má obsah kakaa okolo 70-99%. Zde jsou její zdravotní benefity:

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: