O dýni hokaido - historie, použití, recept

Rubrika: O potravinách
Autor: Štěpánka Procházková

O dýni hokaido - historie, použití, recept
Dýně Hokaido
Pochází z Japonského ostrova Hokkaido, dále se její pěstování rozšířilo do Ameriky a nyní se těší velké oblibě i u nás v Čechách. Jedná se o jednoletou plazivou rostlinu. Její plody známe v oranžové a světle zelené barvě. Dýně se velmi dobře skladuje v chladném a suchém sklepě. Její slupka by měla být hladká a bez zjevných poškození. Je velmi vhodnou přílohou při redukční dietě na 100g obsahuje 37 kalorií. Díky dobře stravitelnému polysacharidu je vhodnou přílohou pro diabetiky. Jistě na ní oceníte celou řadu minerálních látek fosfor, hořčík, vápník, draslík, betakarotén a vitamínů A, B, C. Pomáhá při žaludečních obtížích, nemocech slinivky břišní při poruchách ledvin a srdce.

Tip na recept:
Dýňová polévka
1 středně velká dýně, 1 mrkev, 1 stroužek česneku, 1 středně velká cibule, špetka soli, 1 lžíce olivového oleje, špetka muškátového oříšku. Dýni po rozpůlení vydlabejte a nakrájejte na kostky. Na pánev nalijte olivový olej a na něm osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Pak přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a kostky dýně. Následuje podlití vodou a dušení po dobu cca 20 minut. Podušenou směs pak můžete rozmixovat anebo jen rozmačkat. Dochuťte solí, kořením a česnekem. Poté ještě na chvilku povařte. Servírujte na talíři s ozdobou z čerstvé petrželky a můžete podávat s kostičkami osmažené housky.


Další články z rubriky O potravinách

U mě v kuchyni - zásoby ve spíži

Slibovala jsem letos několik webových novinek a teď konečně přicházím s další z nich. Na konzultacích se mě často ptáte, kam chodím kupovat jednotlivé potraviny, co si nakoupit do zásoby, jak vyřešit rychlou svačinu když nemám nic připraveno, čím ochucovat a zahušťovat při vaření, co si dát, když mám chuť na sladké, co domácí pečení a spoustu dalších podobných otázek. Rozhodla jsem se tedy, že postupně sepíšu takový malý seriál o tom, jak tohle všechno dělám já u mě v kuchyni. Vždy chci po svých klientech, aby si hledali ve stravování vlastní cestu, našli si recepty, které jim chutnají a na konci programu kompletně zvládli si sestavovat vlastní jídelníček podle svých potřeb. Proto ani tento seriálek nemá to být „návod jak to dělat správně", ale chtěla bych, aby vám byly tyto články inspirací a pomohly se vám zorientovat ve světě zdravé výživy tak nějak více prakticky. Toť vše na úvod a začínáme :)

Proč je důležité jíst pečivo, těstoviny a všechny ostatní sacharidy?

Vyhýbáte se pečivu a přílohám v domnění, že po tom rychleji zhubnete? Ano zhubnete, ale jen vodu a vlastní svalovou hmotou! Pokud chcete opravdu zhubnout, nezapomínejte na sacharidy.

Proteiny v prášku jsou plné karcinogenních umělých sladidel

Myslím, že nebude daleko od pravdy, když řeknu, že dnešní svět fitness a zdravé výživy na nás chrlí obrovské přívaly reklam na proteinové doplňky na nárůst svalové hmoty nebo na její ochranu během redukce váhy.  Jak časopisy, tak i eshopy s doplňky stravy jsou plné mnohdy až desítkami různých výrobců proteinů.( pozn.: protein, nejčastěji formou prásku, je doplněk stravy, obsahující mnohdy až 99 % bílkovin a rozmíchává se nejčastěji s vodou)

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: