O dýni hokaido - historie, použití, recept

Rubrika: O potravinách
Autor: Štěpánka Procházková

O dýni hokaido - historie, použití, recept
Dýně Hokaido
Pochází z Japonského ostrova Hokkaido, dále se její pěstování rozšířilo do Ameriky a nyní se těší velké oblibě i u nás v Čechách. Jedná se o jednoletou plazivou rostlinu. Její plody známe v oranžové a světle zelené barvě. Dýně se velmi dobře skladuje v chladném a suchém sklepě. Její slupka by měla být hladká a bez zjevných poškození. Je velmi vhodnou přílohou při redukční dietě na 100g obsahuje 37 kalorií. Díky dobře stravitelnému polysacharidu je vhodnou přílohou pro diabetiky. Jistě na ní oceníte celou řadu minerálních látek fosfor, hořčík, vápník, draslík, betakarotén a vitamínů A, B, C. Pomáhá při žaludečních obtížích, nemocech slinivky břišní při poruchách ledvin a srdce.

Tip na recept:
Dýňová polévka
1 středně velká dýně, 1 mrkev, 1 stroužek česneku, 1 středně velká cibule, špetka soli, 1 lžíce olivového oleje, špetka muškátového oříšku. Dýni po rozpůlení vydlabejte a nakrájejte na kostky. Na pánev nalijte olivový olej a na něm osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Pak přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a kostky dýně. Následuje podlití vodou a dušení po dobu cca 20 minut. Podušenou směs pak můžete rozmixovat anebo jen rozmačkat. Dochuťte solí, kořením a česnekem. Poté ještě na chvilku povařte. Servírujte na talíři s ozdobou z čerstvé petrželky a můžete podávat s kostičkami osmažené housky.


Další články z rubriky O potravinách

Nejdokonalejší potravina na světě!

Nejdokonalejší potravina na světě?
Ano, řeč bude o mateřském mléce!

S aktivním životem a spoustou zájmů neztloustnete !

Pokud už umíte vyrobit domácí kefír z Tibetské houby, a čirou náhodou zjistíte, že máte doma Tapiokovou mouku, domácí vajíčka, hladkou Babiččinu volbu; se synem jste minulý týden vytočili poslední med, a včera jste přišli z malin, ze kterých dnes už máte založený demižón na malinové víno, a ze zbytku šťávy se vám ještě podařilo uškudlit na něco malinové marmelády, pak dozajista dostanete nápad udělat neskutečně dobré a vláčné : ....palačinky:

 

500 ml kefíru z Tibetského zrna
2 vejce
150 g hladké pšeničné mouky ( Babiččina volba)
50 g tapiokové škrobové mouky ( k dostání v biopotravinách )
40 g medu (2 plné lžíce) příp. jiného sladidla ( kokosový cukr, agáve sirup )
špetka soli
olej olivový nebo řepkový na smažení

 

Všechny ingredience rozmixujete ponorným mixérem. Ponecháte hodinu odpočinout, a znovu rozmixujete.
Smažíte tenké palačinky přibližně o průměru 16 cm.
Pánvičku s nepřilnavým povrchem před každým těstolitím potíráte tukem pomocí mašlovačky.

 

Hotové pak potíráte vlastní marmeládou z lesních malin.

 

Kefír z Tibetského zrna

Je to zdravý, jednoduchý a přitom levný způsob, jak si připravit doma kefír,
nebo zakysaný nápoj třeba i s přídavkem různého ovoce, vlákniny,
nebo jako základ pro snadnou výrobu domácího tvarohu.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: