O dýni hokaido - historie, použití, recept

Rubrika: O potravinách
Autor: Štěpánka Procházková

O dýni hokaido - historie, použití, recept
Dýně Hokaido
Pochází z Japonského ostrova Hokkaido, dále se její pěstování rozšířilo do Ameriky a nyní se těší velké oblibě i u nás v Čechách. Jedná se o jednoletou plazivou rostlinu. Její plody známe v oranžové a světle zelené barvě. Dýně se velmi dobře skladuje v chladném a suchém sklepě. Její slupka by měla být hladká a bez zjevných poškození. Je velmi vhodnou přílohou při redukční dietě na 100g obsahuje 37 kalorií. Díky dobře stravitelnému polysacharidu je vhodnou přílohou pro diabetiky. Jistě na ní oceníte celou řadu minerálních látek fosfor, hořčík, vápník, draslík, betakarotén a vitamínů A, B, C. Pomáhá při žaludečních obtížích, nemocech slinivky břišní při poruchách ledvin a srdce.

Tip na recept:
Dýňová polévka
1 středně velká dýně, 1 mrkev, 1 stroužek česneku, 1 středně velká cibule, špetka soli, 1 lžíce olivového oleje, špetka muškátového oříšku. Dýni po rozpůlení vydlabejte a nakrájejte na kostky. Na pánev nalijte olivový olej a na něm osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Pak přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a kostky dýně. Následuje podlití vodou a dušení po dobu cca 20 minut. Podušenou směs pak můžete rozmixovat anebo jen rozmačkat. Dochuťte solí, kořením a česnekem. Poté ještě na chvilku povařte. Servírujte na talíři s ozdobou z čerstvé petrželky a můžete podávat s kostičkami osmažené housky.


Další články z rubriky O potravinách

Omega 3

Přispívají k dobrému fungování paměti a jsou zvláště důležité pro zachování kognitivních schopností.

Mezi příznaky jejich nedostatku patří těžká únava, špatná pamětˇ, suchá kůže, problémy se srdcem, výkyvy nálad a deprese, úzkostné stavy i špatný krevní oběh.

Pokusy na zvířatech ukázaly, že doplňky omega 3 pozitivně ovlivňují fungování 23 genů v části mozku, které má co do činění s učením, pozorností, slovní a vysvětlující pamětí.

Klíčení aneb vyždímejte z potravin maximum živin

Často svým klientům doporučuji konzumaci luštěnin. Tato nutričně nabitá skupina potravin bývá v České republice ještě stále hodně opomíjena. Už při standardní přípravě luštěniny obsahují vysoké spektrum rostlinných bílkovin, vitamínů, minerálů a vlákniny. Existuje však navíc jeden trik, kterým se dá obsah těchto látek ještě výrazně navýšit, odstranit potenciálně škodlivé látky a celkově zlepšit vstřebatelnost. Tento proces se nazývá klíčení.

Nebojte se koření. Jídlu dodá chuť, vám pomůže chránit se před rakovinou.

Koření máme každý plné poličky v kuchyni. Používáme jej jako dochucovadlo našich jídel a ani si neuvědomujeme, že některé druhy patří svou podstatou spíš mezi léčivé rostliny. Věděli jste, že některé druhy koření dokážou působit jako účinní bojovníci proti rakovinnému bujení?

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: