Nejdokonalejší potravina na světě!

Rubrika: O potravinách
Autor: Bc. Eva Janoušková

Nejdokonalejší potravina na světě?

Ano, řeč bude o mateřském mléce!

Kojíte či kojila jste Vaše dítě? Pak věřte, že jste mu položila pevné základy zdraví do budoucího života. Mateřské mléko je dle doporučení WHO optimální výživou pro děti do 2 let i déle. Výlučné kojení se doporučuje prvních 6 měsíců věku dítěte.

V současné době zaznamenáváme vzrůstající zájem o výrobky umělé mléčné výživy pro malé děti. Matky čím dál častěji nekojí. Otázka je nasnadě. Může se umělá výživa rovnat mateřskému mléku? I přes pokrok v technologiích a lobby firem vyrábějících umělou dětskou výživu, NEMŮŽE.

Mateřské mléko nejen, že má optimální složení a využitelnost živin, vitamínů, min. látek a ochranných látek pro dítě, ale složení MM se mění. Není tedy stálé. Složení mateřského mléka se mění v průběhu dne, v průběhu jednoho kojení a také v závislosti na stáří dítěte. Dítěti se tedy vždy dostane přesně takové složení mléka, jaké v danou chvíli potřebuje. Tuto jedinečnou vlastnost umělá mléčná výživa nemůže zajistit.

Kojení je právem dítěte, ale i matky. Matka má právo si zvolit, zda kojit bude či nebude (WHO, UNICEF, Charta práv dítěte a další dokumenty). Každá žena by měla pečlivě zvážit důvody proč právě ona nechce či nemůže kojit.

Často jsou překážky v kojení způsobeny špatnou technikou kojení, strachem či stresem matky. Odborník může pomoci matce tyto překážky překonat a kojení zachovat. Umělá mléčná výživa pro vaše miminko nemusí a neměla by být prvním řešením.

Studie prokazují, že kojené děti mají menší sklon k obezitě. Sání prsů povzbuzuje správný vývoj zubů a řečových orgánů. Kojení je prevencí diabetu 1. a 2. typu, aterosklerózy a alergických onemocnění v pozdějším věku. Kojení snižuje výskyt celiakie, zánětu středouší, gastroenteritídy, Crohnovy choroby, ekzému, průjmů a dalších. Děti jsou odolnější a spokojenější. Kojené děti mají také lepší rodinné vazby a matka lépe překonává poporodní deprese. V neposlední řadě je prokázán také nižší výskyt Syndromu náhlého úmrtí u kojenců (SIDS).

„Rozsáhlý výzkum, zejména v posledních letech, dokazuje rozličné a přesvědčivé výhody kojení a používání mateřského mléka pro děti, matky, rodiny i společnost. Jedná se o výhody zdravotní, výživové, imunologické, psychologické, sociální, ekonomické, pro zdravý vývoj dítěte a pro životní prostředí." - prohlášení Americké pediatrické akademie (AAP)

Není většího daru pro dítě, než-li mu darovat kojení..

Bc. Eva Janoušková, Nutriční terapeut a laktační poradce.

www.vaztesizdravi.cz 


Další články z rubriky O potravinách

Náhrady masa

Jestliže chceme, aby naše tělo bylo stále zdravé a vitální, je důležité mít rozmanitost v naší stravě. Uvedli
jsme si, že je rozumné, abychom se stravovali vyváženě i z hlediska příjmu masa a dalších živočišných výrobků.

Pokud se zeptáte, co většina lidí konzumuje k obědu, k večeři nebo k snídani, zjistíte, že to jsou
převážně výrobky z masa nebo uzenin. K tomu si dají nějakou přílohu buď v uvařeném stavu, nebo formou studeného bufetu.

Proteiny v prášku jsou plné karcinogenních umělých sladidel

Myslím, že nebude daleko od pravdy, když řeknu, že dnešní svět fitness a zdravé výživy na nás chrlí obrovské přívaly reklam na proteinové doplňky na nárůst svalové hmoty nebo na její ochranu během redukce váhy.  Jak časopisy, tak i eshopy s doplňky stravy jsou plné mnohdy až desítkami různých výrobců proteinů.( pozn.: protein, nejčastěji formou prásku, je doplněk stravy, obsahující mnohdy až 99 % bílkovin a rozmíchává se nejčastěji s vodou)

U mě v kuchyni - zásoby ve spíži

Slibovala jsem letos několik webových novinek a teď konečně přicházím s další z nich. Na konzultacích se mě často ptáte, kam chodím kupovat jednotlivé potraviny, co si nakoupit do zásoby, jak vyřešit rychlou svačinu když nemám nic připraveno, čím ochucovat a zahušťovat při vaření, co si dát, když mám chuť na sladké, co domácí pečení a spoustu dalších podobných otázek. Rozhodla jsem se tedy, že postupně sepíšu takový malý seriál o tom, jak tohle všechno dělám já u mě v kuchyni. Vždy chci po svých klientech, aby si hledali ve stravování vlastní cestu, našli si recepty, které jim chutnají a na konci programu kompletně zvládli si sestavovat vlastní jídelníček podle svých potřeb. Proto ani tento seriálek nemá to být „návod jak to dělat správně", ale chtěla bych, aby vám byly tyto články inspirací a pomohly se vám zorientovat ve světě zdravé výživy tak nějak více prakticky. Toť vše na úvod a začínáme :)

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: