Náhrady masa
Rubrika: O potravináchAutor: Ing. Martin Škába
Jestliže chceme, aby naše tělo bylo stále zdravé a vitální, je důležité mít rozmanitost v naší stravě. Uvedli
jsme si, že je rozumné, abychom se stravovali vyváženě i z hlediska příjmu masa a dalších živočišných výrobků.
Pokud se zeptáte, co většina lidí konzumuje k obědu, k večeři nebo k snídani, zjistíte, že to jsou
převážně výrobky z masa nebo uzenin. K tomu si dají nějakou přílohu buď v uvařeném stavu, nebo formou studeného bufetu.
Nejenom z masa může být člověk živý
Dneska bychom vám rádi představili velmi zdravé a chutné potraviny, které alternují maso nebo výrobkyz masa. Dodají vám potřebné množství bílkovin, jsou lehce stravitelné, nezatíží
váš trávicí trakt a ještě mnohdy napomáhají s procesem detoxikace těla.
V neposlední řadě je skvělé, že pak budete mít více energie, budete moci intenzivněji pracovat, věnovat se své
rodině nebo si užívat sportovních aktivit. Věřte, že po zavedení několika těchto potravin do vašeho jídelníčku se budou dít velké divy s vaším tělem.
Pokud si uděláte čas a navštívíte několik obchodů se zdravou výživou, objevíte mnoho zajímavých výrobků, které se
dají používat jak do studené tak teplé kuchyně. V dnešní době nabízejí potraviny zdravé výživy i některé supermarkety.
Začneme si postupně představovat výrobky, které stojí za ochutnání a zařazení do vaší lednice. Nejenom vy
dospělí, ale i vaše děti. Náhrady masa můžeme rozdělit do kategorií:
párky apod.)
b) Výrobky z vaječných bílků (šmakoun, vaječné nářezy)Výrobky si jen základně představíme, v dalších dílech je budeme podrobně popisovat a ukazovat
jejich hlavní přednosti a zdravotní výhody.
O tempehu můžeme říci, že je to král na poli výrobků alternujících maso. (viz kniha 150
nejzdravějších potravin na světě, autor Jonny Bowden) Je to sojový sýr
s ušlechtilou plísní (podobně jako u hermelínu). Díky plísni je tempeh
velmi bohatý na cenné vitamíny a fytoživiny. Vyrábí se natural, uzený (nejlahůdkovější,
tmavý a oříškově chutnající) nebo předsmažený. Uzený tempeh je možno konzumovat
jak ve studené kuchyni tak v teplé. Tempeh natural je vhodnější tepelně
upravit.
Tofu je sojový sýr. Vyrábí se ze sójových bobů. Je bohatým zdrojem rostlinných bílkovin. Můžete ho koupit
v podobě přírodní nebo uzené.
Sojové nudličky se kupují v sušeném stavu. Tepelná příprava je velmi rychlá. Svojí strukturou připomínají maso. Dají se
s nimi dělat kulinářské divy a mnozí lidé po správné úpravě ani nepoznají,
že to není maso.
Základní surovinou klasa je obilná bílkovina. Klaso má přibližně stejný obsah bílkovin jako klasické maso.
Většinou jsou to polotovary, ale také existují i různé pomazánky a paštiky.
Seitan je vyrobený z pšeničné mouky. Lze ho upravovat stejně jako maso, jen doba úpravy je kratší.
Robi masoRobi maso je směs rostlinných bílkovin. Je to úžasná náhrada masa. Vyrábí se různé druhy jako nudličky,
plátky, oválky, sekaná. Robi maso lze zpracovávat vařením, smažením, pečením, grilováním, ale i za studena do salátů
nebo pomazánek.
Jsou vyrobené z tofu, pohanky, rostlinného oleje a vaječného bílku. Je možné ji používat do studené i teplé
kuchyně. Má vynikající chuť.
Tofu karbanátek zeleninový je hotové jídlo, které stačí jen ohřát a podávat. Je to opět směs tofu, ovesné
vločky, sušená zelenina a koření. Obsahuje zdroj kvalitních rostlinných bílkovin.
Řízečky jsou plné šťavnaté zeleniny, která je spojená tofu, ovesnými vločkami a trochou vaječného bílku.
Výrobek obsahuje 7 druhů zeleniny.
Šmakoun = vaječný steak nebo vaječný sýr
Šmakoun je vyrobený z vaječných bílků. Je možné ho používat jak ve studené tak teplé kuchyni.
Buď ho koupíte natural nebo uzený. Dnes se můžete setkat s různými výrobci. Nejčastěji pod názvy Shmaky nebo Smacker. Vhodný pro děti i dospělé.
Vaječný nářez
Vaječný nářez je skvělý tip pro svačinu nebo součást snídaně. Jedná se opět o výrobek z vaječných bílků.
Můžete si koupit různé druhy. Od brokolicových, přes nářez s mořskou
řasou, až po žampiónové. Vhodný pro děti i dospělé.
vás, zda některé z nich zavedete do svého jídelníčku a obohatíte tím své
zdraví a vitalitu.
Autor : Martin Škába