Klíčení aneb vyždímejte z potravin maximum živin
Rubrika: O potravináchAutor: Rudolf Novák - úvodní konzultace ZDARMA
Často svým klientům doporučuji konzumaci luštěnin. Tato nutričně nabitá skupina potravin bývá v České republice ještě stále hodně opomíjena. Už při standardní přípravě luštěniny obsahují vysoké spektrum rostlinných bílkovin, vitamínů, minerálů a vlákniny. Existuje však navíc jeden trik, kterým se dá obsah těchto látek ještě výrazně navýšit, odstranit potenciálně škodlivé látky a celkově zlepšit vstřebatelnost. Tento proces se nazývá klíčení.
Zjednodušeně řečeno, klíčení je proces při kterém ze semínka vyrůstá klíček.
Nejvhodnějšími luštěninami ke klíčení jsou fazole mungo a adzuki, které jsou běžně dostupné v supermarketech.
Ze zmíněných luštěnin jsou nejvhodnější fazole mungo a adzuki, které jsou běžně dostupné v supermarketech.
Při klíčení se v semenech startují metabolické pochody, jejichž účelem je navýšit obsah živin, které jsou nutné pro výživu a následný růst rostliny. Důležité je právě navyšování obsahu některých živin, které pak můžeme využít. Z jednoho malého semínka dostanete, při správném postupu, mnohonásobně navýšené množství prakticky všech živin nezbytných pro správné fungování organismu.
Z pohledu Tradiční čínské medicíny potravina mění také svůj energetické potenciál (stává se více jin - tedy odstředivá energie). Mění se i termický efekt na tělo (potravina se stává více osvěžující až ochlazující).
Namáčením a klíčením se z luštěnin navíc, do velké míry, odstraňují tzv. antinutriční látky, které jsou v nich běžně přítomné. Jedná se o látky, které mohou zabraňovat správnému vstřebání vitamínů, minerálů a potlačovat funkci některých enzymů. Antinutrienty jsou obsaženy také v ořechách, semínkách a obilovinách. Klíčením tak z potravin tyto látky odstraníme a využijeme plný potenciál dané plodiny.
Co všechno se dá klíčit?
Klíčit se dají samozřejmě nejen luštěniny. Klíčit je možné téměř všechna neloupaná semena obilovin, luštěnin, olejnin. Je důležité vyhnout se semenům určeným k výsevu z důvodu jejich ošetření chemikáliemi. Nevyklíčí také loupaná a jakýmkoli způsobem ošetřená semena.
Jak správně na klíčení
Nejprve je potřeba nechat semínka namáčet. Prvním fází je proprat je ve studené vodě, poté zalít čerstvou vodou (nejlépe filtrovanou) a necháme je bobtnat. Délka namáčení je závislá od velikosti semen (obrázek níže pomůže). Po uplynutí této doby semena znovu propláchneme a můžeme začít klíčit.
Pro klíčení se nejlépe hodí klíčící misky (dají se sehnat na internetu). Plně ale postačí nějaká nádoba nebo miska. Prioritní je aby semena zůstala neustále vlhká, nesmí však přímo ležet ve vodě, kde hrozí riziko vzniku plísní a hnití. Je potřeba je propláchnout 3x denně čerstvou vodou. Ideální prostředí je pokojová teplota a tma.
Po 3-5 dnech (záleží od druhu semene) se začnou objevovat klíčky. Čím starší klíčky jsou, tím více mění svoje složení a tedy i celkovou charakteristiku.
Více zajímavých článků naleznete na http://celostnistrava.cz/blog/
Autor: Výživový poradce Rudolf Novák
Další články z rubriky O potravinách
U mě v kuchyni - zásoby ve spíži
Náhrady masa
Jestliže chceme, aby naše tělo bylo stále zdravé a vitální, je důležité mít rozmanitost v naší stravě. Uvedli
jsme si, že je rozumné, abychom se stravovali vyváženě i z hlediska příjmu masa a dalších živočišných výrobků.
Pokud se zeptáte, co většina lidí konzumuje k obědu, k večeři nebo k snídani, zjistíte, že to jsou
převážně výrobky z masa nebo uzenin. K tomu si dají nějakou přílohu buď v uvařeném stavu, nebo formou studeného bufetu.