Jarní pročištění (detoxikace) organismu

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Výživové centrum Mgr. Mariany Halmanové

Jarní pročištění (detoxikace) organismu
Jarní pročištění (detoxikace) organismu

Základem jarního pročištění je regenerace jater, ledvin a střev. Jedná se o komplexní detoxikaci zažívacího ústrojí. Tyto orgány jsou základními pilíři látkové výměny, fungují jako filtr, čistí krev a vylučují nežádoucí látky z těla. Pravidelnou "údržbou" těchto orgánů přispějeme k posílení imunitního systému, pročistíme a zregenerujeme tělo, vyloučíme nebezpečné toxiny, hnilobné látky a naše tělo bude moci i nadále dobře fungovat.
Délka jarní očisty záleží na každém z nás, ideální je vydržet jeden měsíc. Pokud by Vám během detoxikace nebylo dobře, tak kůru přerušte.
Základem je vždy úprava jídelníčku. Při jarní očistné kůře je třeba omezit příjem bílkovin. Maso celkově zatěžuje trávicí trakt a ledviny. Při jaterní očistě bychom měli omezit i příjem mléčných výrobků, nebo vybírat jen nízkotučné výrobky. Během týdne si vyberte tři dny, kdy nebudete jíst maso vůbec. Bílkoviny živočišného původu můžete během kůry nahradit bílkovinami z luštěnin (např. čočka, hrách, fazole), sójou nebo tofu. Během kůry nekonzumujte alkohol, omezte sůl na minimum, snižte spotřebu cukru a bílé mouky, kvůli překyselení.
Naopak zvyšte příjem zeleniny, ovoce, luštěnin a vlákniny. Při střevních potížích pomáhá lněné semínko. Kávovou lžičku lněného semínka rozdrtíte (nebo rozkoušete), prášek spolknete a zapijete. V těle se tak utvoří sliz, který pomáhá ve střevu i v ledvinách. Velmi blahodárný účinek na všechny orgány mají kvašené potraviny, v našem prostředí ideálně kyselé zelí nebo kvašené okurky. Zvláště pro játra jsou kvašené potraviny hotovým lékem.
Jednou za čtrnáct dní držte půst, který působí na organismus jako očistná oáza. Během půstu pijte jen vodu, nebo čaj z heřmánku či ostružiníku.
Velkým pomocníkem při detoxikaci nám jsou samozřejmě i bylinky. Pampeliška (smetanka lékařská) pomáhá při sekreci žluči v játrech, zároveň působí močopudně a pomáhá při pročištění ledvin. Podobný vliv na ledviny má i kopřiva dvoudomá, která čistí krev a proplachuje ledviny. Protizánětlivě působí šalvěj a česnek medvědí, které můžeme přidávat i jako koření při vaření. Na játra má velmi účinný vliv ostropestřec mariánský. Ostropestřec rozdrtíte, čtyři minuty povaříte a budete užívat po dobu očišťovací kůry jeden hrnek denně. Bylinné čaje připravujeme vždy čerstvé.
Při pročištění nezapomínejme na pohyb, který je nesmírně důležitý pro pravidelné peristaltické pohyby a správnou průchodnost trávicího traktu. Nedostatkem pohybu se organismus zpomalí a škodlivé látky tak zůstávají v těle déle. Zároveň můžete trpět zácpami a pocitem těžkosti. Pravidelný pohyb by měl být nedílnou součástí našeho života.


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Jak nepřibrat přes vánoce a přitom jíst všechno?

Zimní období je sice o více kaloricky bohatší a výživnější stravě, ale nemusíte přibírat každou zimu a svádět to na Vánoce! Stačí si umět vybrat ty správné zimní potraviny, které zasytí, ohřejí a dodají energii bez toho, abyste musely mlsat, přejídat se a mít pak z toho „zimní“ depresi. Důležitá je kvalita a ne kvantita!

Půst - ranní rituály a pitný režim

Kolika z vás se téma PŮSTU dotklo?
Dnes přidám ještě pár dalších doporučení pro ráno a pitný režim, pokud půst zvažujete.

- Snažte se alespoň na první 3-4 dny zajistit si klidnější režim. Naprosto chápu, že vzít si dovolenou z práce, není pro většinu lidí reálné, ale pokud to půjde, je to ideální. Pokud ne, tak si zkuste alespoň udělat klidnější ráno, dohodněte se na pozdějším příchodu do práce, na tom, že o děti se postará partner, nebo prostě vstaňte dříve. Věnujte se svému tělu, dejte si příjemnou sprchu nebo koupel třeba v zásadité soli, promasírujte pokožku, promažte ji olejem, odpočívejte. Hned od rána hodně pijte.

Čas rebarbory

Každý rok touto dobou nám vyroste na zahradě keřík rebarbory a tak si jedenkrát v roce dopřávám z ní pochoutku.
Reveň by se neměla konzumovat mladá později již obsahuje vysoké množství šťavelanů,
kontraindikace konzumace reveně je při chronickém onemocnění ledvin a jater, trávicího ústrojí, a také v těhotenství.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: