Jarní detoxikace

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Ing. Martin Škába

Pomalu se blíží jaro, tak si pojďme dodat energii. Pomocí očisty těla nebo-li detoxikacie. Na začátek je vhodné si říci, proč je důležité své tělo čistit a co je to detoxikace. Detoxikace je souhrn postupů, jak naše tělo zbavit parazitů, virů, bakterií, plísní a toxických látek.


Naši předci byli v tomto ohledu velmi chytří a předávali si z generace na generaci různé techniky, užívání bylinek, různé druhy půstů a také úpravy stravy s jedním cílem - pomoci tělu zbavit se škodlivin. I některé moderní přístupy jsou vhodné a šetrné k očistění těla. Kombinace moderní vědy se starými „věděními" je úžasná a skvěle fungující.


Doba 21. století = doba plná jedů


Naše tělo se už od narození potýká s přílivem mnoha a mnoha látek, které se usazují v našich orgánech a tkáních. Dostávají se do našich těl hlavně díky vzduchu, jídlu a vodě. Ač to pro mnoho z nás může znít dost negativně, dnešní doba je plná skrytých jedů, které naše tělo zaplavují toxickými látkami.


Jak začít s detoxikací těla?


Je potřeba si uvědomit, že detoxikace bez úpravy stravy má minimální efekt. Během detoxikační kůry doporučuji vyloučit maso, mléčné výrobky, pšenici, sladkosti, uzeniny a polotovary. Můžeme konzumovat sojové výrobky (tempeh, miso), občas ryby, žitné a ovesné obiloviny, obilné kaše, luštěniny (čočka, fazole, cizrna, hrách), mnoho zeleniny, ovoce, semínka a za studena lisované oleje (lněný, konopný, makadamový apod.) Samozřejmostí je vyloučit alkohol a nekouřit.


Základ detoxikace = čisté tlusté střevo


Cestu ke zdraví formou detoxikace začínáme vždy od střev. V zaneřáděném střevě vznikají ty nejstrašlivější toxiny otravující tělo. Všechny staré vědění z hlediska zdraví začínají očistou střev.
Jak říkají mistři alternativních medicín z dávných dob: „bez očisty střeva nemají další detoxikační postupy skoro žádný význam".


Pokud člověk žije typickým životním stylem průměrného Čecha, pak jí velmi málo ovoce a zeleniny, nejí žádná zrna, málo pije, velmi málo cvičí, každý den sedí i 15 hod, jí hodně mléčných výrobků, mnoho bílého pečiva, uzenin a ohromné množství masa a sladkostí. Toto vše přispívá k tomu, že se na stěnách střeva usazují velké nánosy zbytků potravy, zahnívají tam, postupně ucpávají a zmenšují průměr střeva. Toxické látky se vlásečnicemi dostávají do krevního oběhu a do jater, které stále a stále musí čistit krev, která je nekonečně zásobována metabolity a hnilobnými látkami pocházejících ze znečištěného střeva. Je prokázáno, že toto je jeden z hlavních faktorů rakoviny tlustého střeva, poruchy imunity, poruchy jater i ledvin, nemoci kůže apod.


Již začátkem 20. století vynalezl doc. Brosch ve Vídni přístroj na dokonalý výplach střeva. Nazvalo se to hydroterapie nebo také hydrocolon terapie. Od té doby se mnoho zdokonalilo a mnoho lékařů a specialistů využívají tohoto přístroje. Jedná se vlastně o výplach střeva vodou. Postupné napouštění a vypouštění vody o různé teplotě v trvání několika procedur (od 3 až po eventuálně 8 procedur).


Dřívější techniky, známé již několik tisíců let, využívají očistných klystýrů pro zdraví lidí. Moderní přístupy formou tzv, hydrocolon terapie jsou jen pohodlnější a mnohdy méně časově a psychicky náročná alternativa. Já osobně jsem zastáncem kombinací obou přístupů.


Druhý krok detoxikace = očista jater


Po očistě střev se zaměříme na vyčištění jater. Játra (hepar) jsou největší a nejdůležitější žlázou lidského těla. Můžeme říci, že játra jsou velkou „detoxikační továrnou". Pokud jsou játra špatně funkční, pak celé tělo strádá a ostatní systémy těžce pracují. A do budoucna z toho vznikají různé choroby. K detoxikaci jater používám tyto bylinky:
1) Extrakt z červené řepy
2) Extrakt z petržele
3) Extrakt z ostropeřce mariánského
4) Extrakt ze smetánky lékařské (pampeliška)
5) Kurkuma (používejte kožení kari)


Třetí krok detoxikace = zeleninové šťávy


Prolijte tělo živinami. Doporučuji zakoupit si odšťavňovač a dělat si každý den šťávy. Úžasná je tato kombinace( tzv. synergický efekt): kousek brokolice, červené řepy, celeru, mrkve, papriky, okurky, petržele, kedlubny, kapusty, stroužek česneku a kousíček bílé a červené cibule, přidat trochu zázvoru a kari koření. Šťávy se dostanou do krevního oběhu během několika minut a tělo se zaplaví obrovským přílivem vitamínů, minerálů, fytoživin, enzymů a detoxikace se velmi urychlí. Začněte alespoň na 3 dcl denně. Šťávy doporučuji konzumovat nejlépe po celé období detoxikace. Již i během očisty střev.


Čtvrtý krok detoxikace = zbavení těla parazitů


Žijeme v iluzi, že paraziti jsou záležitostí pouze rozvojových zemí. Ve skutečnosti jsme jimi promořeni skrz na skrz. Přiživují se na našich tělech, ujídají nám jídlo, produkují odpad a otravují svými jedy naše tkáně. Již naši předkové v dávných časech toto věděli a také měli pravidelné antiparazitální kůry.


Dovolím si uvést několik léčivých bylinek tzv. anthelmintik
1) Extrakty ze standardizovaného česneku
2) Extrakt z grepových jadérek
3) Extrakt z černého ořešáku
4) Hřebíčkový olej
5) Dýňové semínko


Zbavení těla těžkých kovů


Z mnoha potravin, vody i životního prostředí se do těla dostává mnoho těžkých kovů. Ty mají za následek narušení homeostáze (neboli rovnovážného vnitřního prostředí) a podporují vznik různých onemocnění od migrén až po kožní choroby. K tzv. odkovení (zbavení těla těžkých kovů) je vhodná chlorella.
Úspěšně provedená detoxikace omladí organismus až o 5 let a lze ji pociťovat v různých oblastech i mnoho měsíců poté.

Tipy pro dlouhodobou očistu těla:


1) Užívejte každé ráno lněné rozemleté semínko s teplou vodou
2) Konzumujte každý den alespoň 100 g kysaného zelí. Bez konzervantů.
3) Zařaďte každý den do svého jídelníčku 5 kusů zeleniny a ovoce.
4) Využívejte síly zeleninových šťáv = odštavňujte. Aspoň 300 ml.
5) Dodržujte pitný režim nejlépe formou neperlivé vody
6) Naučte se brániční dýchání.
7) Každý den se zapoťte - alespoň 20 min pohybu.
8) Nekonzumujte uzeniny.
9) Vyvarujte se sladkostí a sladkých vod
10) Maso a mléčné výrobky stačí jíst 2 x týdně.

 

Mějte báječný den :-)

 

Váš Ing. Martin Škába

 

 


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Čas rebarbory

Každý rok touto dobou nám vyroste na zahradě keřík rebarbory a tak si jedenkrát v roce dopřávám z ní pochoutku.
Reveň by se neměla konzumovat mladá později již obsahuje vysoké množství šťavelanů,
kontraindikace konzumace reveně je při chronickém onemocnění ledvin a jater, trávicího ústrojí, a také v těhotenství.

Jak nepřibrat přes vánoce a přitom jíst všechno?

Zimní období je sice o více kaloricky bohatší a výživnější stravě, ale nemusíte přibírat každou zimu a svádět to na Vánoce! Stačí si umět vybrat ty správné zimní potraviny, které zasytí, ohřejí a dodají energii bez toho, abyste musely mlsat, přejídat se a mít pak z toho „zimní“ depresi. Důležitá je kvalita a ne kvantita!

Detoxifikační kůra, DEN 5

TIP Potřebujete se stravovat i mimo domov a bojíte se, že v restauraci si nevyberete? Zajděte si do indické vegetariánské jídelny či do dobré asijské restaurace, třeba na sushi. Nebojte se také požádat číšníka o mírnou úpravu jídel. Dejte si těstoviny bez sýru či smetany nebo místo hlavního jídla zkombinujte dvě přílohy (např. grilovaná zelenina s bramborem).

Recepty pro dnešní den jsou inspirovány italskou kuchyní a najdete je včetně fotografií na Facebooku

www.facebook.com/fitandfuncz

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: