Jak snížit glykemický index potravin a zhubnout?

Rubrika: O potravinách
Autor: Mgr. Zuzana Douchová

Jak snížit glykemický index potravin a zhubnout?
Nejde o to, abyste jedli pouze potraviny s nízkým glykemickým indexem, ale abyste vhodnou tepelnou úpravou pokrmů, kombinací jednotlivých potravin a výběrem surovin mohli glykemickou hodnotu potraviny sami snižovat!
 
Pravidla snižování glykemického indexu (GI) potravin:
 
1.       Vaření „al dente“
Čím déle budeme jídlo tepelně vařit, tím vyšší bude konečný GI pokrmu. Proto je vhodné například těstoviny a zeleninu vařit tzv. al dente (nerozvařit, ale zachovat mírnou tvrdost). Rýži si vařte sami, předvařená rýže, kterou znovu uvaříte má vyšší GI než normální vařená rýže. S brambory je to trochu složitější. Brambory vařené ve slupce mají nejnižší GI 50, brambory vařené bez slupky GI 87, pečené v troubě GI 90 a nejhůře jsou na tom samozřejmě smažené brambory s GI 95. Kratší dobou varu snižujete nejen GI, ale zachováváte i více vitamínů v potravě.
 
2.       Přidání vlákniny
Vlákninu obsahuje zelenina, ovoce, celozrnné pečivo a luštěniny. Zařazením těchto potravin do jídelníčku snižujete GI pokrmu a také do svého těla dostane významné vitamíny a minerály. Ke každému teplému jídlu si dejte zeleninu (nejlépe syrovou, nebo mírně povařenou), volte celozrnné přílohy (pečivo, těstoviny), luštěniny a snídani či svačiny obohaťte kusem ovoce. 
 
3.       Přidání bílkoviny a tuku
GI můžeme snížit také přidáním bílkovin a tuků do pokrmu. Například samotné pečivo má vyšší GI, než když ho namažeme troškou másla a obložíme sýrem nebo šunkou. Nebo snídaňové cereálie jíme vždy v kombinaci s jogurtem, či mlékem. 
 
4.       Kyselost
Kyseliny přítomné v potravině nebo přidané do pokrmu snižují GI, protože omezují rychlost vstřebávání sacharidů. Tyto účinky má například citrónová šťáva, vinný ocet, kyselý nálev nebo i kysané mléčné výrobky.
 
5.       Zralost
Zráním ovoce a zeleniny se zvyšuje nejen GI, ale i energetická hodnota. Proto vybírejte například banány nedozrále než přezrálé a brambory raději rané než pozdní dlouhodobě skladované.
 
6.    Občas porušujte pravidla
Tyto pravidla je vhodné dodržovat při redukci nadváhy, protože právě při hubnutí mají svůj smysl. Dodržujte je často, ale ne VŽDYCKY! Nebuďte otroky žádných pravidel!:)
 
Potřebujete poradit s jídelníčkem, podpořit ve změně životního stylu? Kontaktujte mě na www.zuzanadouchova.cz
 
autor článku: Mgr. Zuzana Douchová - nutriční terapeut, psycholog a instruktor cvičení 


Další články z rubriky O potravinách

Nebojte se koření. Jídlu dodá chuť, vám pomůže chránit se před rakovinou.

Koření máme každý plné poličky v kuchyni. Používáme jej jako dochucovadlo našich jídel a ani si neuvědomujeme, že některé druhy patří svou podstatou spíš mezi léčivé rostliny. Věděli jste, že některé druhy koření dokážou působit jako účinní bojovníci proti rakovinnému bujení?

10 potravin co vypadají jako část lidského těla a jejich ohromující účinky

Hippocrates kdysi řekl: „Nechť je jídlo tvým lékem a lék tvým jídlem." Je obdivuhodné, že Příroda naprogramovala různé přírodní potraviny tak, že se podobojí orgánům lidského těla a obsahují přesně ty látky, které pro dané orgány působí blahodárně! V různých okultních učeních (okultní jednoduše znamená dobře schované) je toto velmi dobře známé. Nicméně v dnešní společnosti a zdravotnickém průmyslu je ignorován fakt, že to co jíme má zásadní vliv na naše případná onemocnění a zdravá strava může působit jako klíč k dlouhověkosti a pevnému zdraví.
Uvádíme zde 10 potravin, které vypadají jako části lidského těla a jejich účinky.

Proteiny v prášku jsou plné karcinogenních umělých sladidel

Myslím, že nebude daleko od pravdy, když řeknu, že dnešní svět fitness a zdravé výživy na nás chrlí obrovské přívaly reklam na proteinové doplňky na nárůst svalové hmoty nebo na její ochranu během redukce váhy.  Jak časopisy, tak i eshopy s doplňky stravy jsou plné mnohdy až desítkami různých výrobců proteinů.( pozn.: protein, nejčastěji formou prásku, je doplněk stravy, obsahující mnohdy až 99 % bílkovin a rozmíchává se nejčastěji s vodou)

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: