Tak mám po dalším závodu a jsem opět o jednu sportovní energetickou tyčinku bohatší. Odměnou maratonským běžcům byla tentokrát After sport tyčinka od firmy Nutrend. Jak již název napovídá, výrobce doporučuje tuto tyčinku jako doplněk stravy po středně náročném výkonu. Přiznám se, že já tyčinku dostala po doběhu 10km úseku štafety, takže je možné, že praví maratonci dostali něco jiného - možná dvě tyčinky?
Jak snížit glykemický index potravin a zhubnout?
Rubrika: O potravináchAutor: Mgr. Zuzana Douchová

Nejde o to, abyste jedli pouze potraviny s nízkým glykemickým indexem, ale abyste vhodnou tepelnou úpravou pokrmů, kombinací jednotlivých potravin a výběrem surovin mohli glykemickou hodnotu potraviny sami snižovat!
Pravidla snižování glykemického indexu (GI) potravin:
1. Vaření „al dente“
Čím déle budeme jídlo tepelně vařit, tím vyšší bude konečný GI pokrmu. Proto je vhodné například těstoviny a zeleninu vařit tzv. al dente (nerozvařit, ale zachovat mírnou tvrdost). Rýži si vařte sami, předvařená rýže, kterou znovu uvaříte má vyšší GI než normální vařená rýže. S brambory je to trochu složitější. Brambory vařené ve slupce mají nejnižší GI 50, brambory vařené bez slupky GI 87, pečené v troubě GI 90 a nejhůře jsou na tom samozřejmě smažené brambory s GI 95. Kratší dobou varu snižujete nejen GI, ale zachováváte i více vitamínů v potravě.
2. Přidání vlákniny
Vlákninu obsahuje zelenina, ovoce, celozrnné pečivo a luštěniny. Zařazením těchto potravin do jídelníčku snižujete GI pokrmu a také do svého těla dostane významné vitamíny a minerály. Ke každému teplému jídlu si dejte zeleninu (nejlépe syrovou, nebo mírně povařenou), volte celozrnné přílohy (pečivo, těstoviny), luštěniny a snídani či svačiny obohaťte kusem ovoce.
3. Přidání bílkoviny a tuku
GI můžeme snížit také přidáním bílkovin a tuků do pokrmu. Například samotné pečivo má vyšší GI, než když ho namažeme troškou másla a obložíme sýrem nebo šunkou. Nebo snídaňové cereálie jíme vždy v kombinaci s jogurtem, či mlékem.
4. Kyselost
Kyseliny přítomné v potravině nebo přidané do pokrmu snižují GI, protože omezují rychlost vstřebávání sacharidů. Tyto účinky má například citrónová šťáva, vinný ocet, kyselý nálev nebo i kysané mléčné výrobky.
5. Zralost
Zráním ovoce a zeleniny se zvyšuje nejen GI, ale i energetická hodnota. Proto vybírejte například banány nedozrále než přezrálé a brambory raději rané než pozdní dlouhodobě skladované.
6. Občas porušujte pravidla
Tyto pravidla je vhodné dodržovat při redukci nadváhy, protože právě při hubnutí mají svůj smysl. Dodržujte je často, ale ne VŽDYCKY! Nebuďte otroky žádných pravidel!:)
Potřebujete poradit s jídelníčkem, podpořit ve změně životního stylu? Kontaktujte mě na www.zuzanadouchova.cz
autor článku: Mgr. Zuzana Douchová - nutriční terapeut, psycholog a instruktor cvičení
Další články z rubriky O potravinách
Test energetických tyčinek - 2.díl
Proč je důležité jíst pečivo, těstoviny a všechny ostatní sacharidy?
Vyhýbáte se pečivu a přílohám v domnění, že po tom rychleji zhubnete? Ano zhubnete, ale jen vodu a vlastní svalovou hmotou! Pokud chcete opravdu zhubnout, nezapomínejte na sacharidy.
Je čokoláda zdravá?
Čokoláda v dnešní době bohužel zapadla do škatulky špatných nezdravých potravin, které bychom si měli odříkat. Vede k nadváze, alergiím (důsledek především zastoupeného mléka) a způsobuje akné. Vše co jsem teď vyjmenoval však platí...
Newsletter
Copyright © vyzivovi-poradci.cz 2010-2014, Vytvořil Pixman s.r.o.