Jak na podzimní chřipku

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Výživové centrum Mgr. Mariany Halmanové

Jak na podzimní chřipku
Podzimní období je pro náš organismus náročný čas. Bylo tomu tak vždy a naši předkové dobře věděli, jak se připravit, že v zimě se více spí a odpočívá, abychom měli na jaře zase sílu. Moderní doba je jiná, nároky na nás jsou stejné během celého roku a přírodní biorytmy se nezohledňují. V zimním období dostává naše imunita, co proto a pokud o své tělo nepečujete, můžete velmi snadno podlehnout chřipce. V chladném období je tělo oslabené, zároveň teploty mírně nad nulou jsou živnou půdou pro šíření onemocněních, a pokud spojíme tyto dvě kombinace, vyjde nám vždy vyšší pravděpodobnost onemocnění. Jak se ale bránit? Řekněme si několik základních rad, jak pomoci svému tělu posílit imunitu a vyhrát tak boj s chorobami.
První rada zní, dbejte na pestrost stravy, abyste přijímali přirozenou cestou dostatek ochranných látek a vlákniny. Dostatečný příjem vitamínů, minerálů, antioxidantů a vlákniny je základem vaší imunity. Zařaďte do svého jídelníčku pravidelně ovoce, zeleninu, luštěniny, kysané výrobky, celozrnné potraviny a různé druhy masa. Dbejte na kvalitu potravin, které kupujete a preferujte tuzemské potraviny, které geograficky vyhovují našemu organismu.
V zimním období konzumujte více potravin, které ohřívají tělo a vyhněte se potravinám, které naopak organismus ochlazují. Mezi „chladné" potraviny patří např. mléčné výrobky, zejména jogurty, tropické ovoce, banán, bílé víno, produkty z bílé mouky a rafinovaný cukr. Naopak do „teplých" potravin řadíme polévky, koření, maso, sýry, vejce, celozrnné potraviny, semena, luštěniny, atd.
V náročných zimních měsících se mluví o navýšení příjmu vitamínů a minerálů prostřednictvím suplementů. Doporučila bych doplnit vitamín C (max.250mg) a hořčík. V případě, že byste cítili atak chřipky, můžete konzumovat vitamín C 250mg až 3x denně v rozestupu 3-4 hodin. Tento postup se velmi osvědčil jako obrana při nastupující chřipce.
Používejte bylinky a vybírejte takové, které mají blahodárný účinek na posílení imunity. Byliny můžete používat při vaření nebo jako základ horkých čajů. Mezi účinné pomocníky patří česnek, kustovnice čínská, echinacea, hlíva ústřičná, rakytník řešetlákový, aj.
Dostatečně spěte a odpočívejte. Zima byla vždy obdobím odpočinku a klidu. Lidé za tmy už příliš nepracovali, více odpočívali a déle spali. Naše tělo potřebuje být ochraňováno, aby mohlo toto náročnější období překlenout bez újmy. Zkuste se více rozmazlovat, užívejte si četby knih, horkých koupelí a teplých nápojů.

Další články z rubriky Sezonní záležitost

Jarní očista na východní způsob

Jedná se o postupy, které jsou osvědčené mnoha staletími. Asijská a indická strava je lehká, výživná a pročišťující. Právě proto je tak účinná a pomáhá tělu se rychle zregenerovat.

Hubnutí v zimním období

V období zimy je pro mnoho lidí běžné, že naberou kila tuku, které se pak během roku snaží shodit. Je to tím, že se v zimě zpomaluje metabolismus? Lisa Cohn, majitelka Park Evenue Nutrition v New Yorku říká: „tělo je přizpůsobivý tvor a upraví si rychlost metabolismu v závislosti na jeho vytížení . Když je tělo vystaveno nízkým okolním teplotám, musí organismus vydávat větší množství energie, aby vás udržel v teple, což znamená, že rychlost metabolismu může stoupat".

Květen - podpora srdce

A máme tu KVĚTEN, moji milí!

Květen - „Máj, lásky čas, hrdliččin zve ku lásce hlas"...... a tak není divu, že nejohroženějším orgánem tohoto měsíce je SRDCE. Srdce = sídlo našich citů. I v dnešní době, kdy se mnozí soustředí spíše na to, co jim říká jejich mozek, máme v tomto období asi největší potřebu milovat, sdílet a otevřít svá srdce někomu druhému. Pokud nemáme partnera, je nám smutněji než v jiném měsíci. I já si pamatuji na chvíle, kdy jsem proklínala pravidlo 1. máje, kdy ženu musí někdo políbit pod rozkvetlým stromem. Nebojte, díky letošnímu výjimečně teplému počasí je většina stromů stejně již odkvetlá. A je pořád lepší zůstat nepolíbená, než muset povinně do průvodu :)

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: