Jak na podzimní chřipku

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Výživové centrum Mgr. Mariany Halmanové

Jak na podzimní chřipku
Podzimní období je pro náš organismus náročný čas. Bylo tomu tak vždy a naši předkové dobře věděli, jak se připravit, že v zimě se více spí a odpočívá, abychom měli na jaře zase sílu. Moderní doba je jiná, nároky na nás jsou stejné během celého roku a přírodní biorytmy se nezohledňují. V zimním období dostává naše imunita, co proto a pokud o své tělo nepečujete, můžete velmi snadno podlehnout chřipce. V chladném období je tělo oslabené, zároveň teploty mírně nad nulou jsou živnou půdou pro šíření onemocněních, a pokud spojíme tyto dvě kombinace, vyjde nám vždy vyšší pravděpodobnost onemocnění. Jak se ale bránit? Řekněme si několik základních rad, jak pomoci svému tělu posílit imunitu a vyhrát tak boj s chorobami.
První rada zní, dbejte na pestrost stravy, abyste přijímali přirozenou cestou dostatek ochranných látek a vlákniny. Dostatečný příjem vitamínů, minerálů, antioxidantů a vlákniny je základem vaší imunity. Zařaďte do svého jídelníčku pravidelně ovoce, zeleninu, luštěniny, kysané výrobky, celozrnné potraviny a různé druhy masa. Dbejte na kvalitu potravin, které kupujete a preferujte tuzemské potraviny, které geograficky vyhovují našemu organismu.
V zimním období konzumujte více potravin, které ohřívají tělo a vyhněte se potravinám, které naopak organismus ochlazují. Mezi „chladné" potraviny patří např. mléčné výrobky, zejména jogurty, tropické ovoce, banán, bílé víno, produkty z bílé mouky a rafinovaný cukr. Naopak do „teplých" potravin řadíme polévky, koření, maso, sýry, vejce, celozrnné potraviny, semena, luštěniny, atd.
V náročných zimních měsících se mluví o navýšení příjmu vitamínů a minerálů prostřednictvím suplementů. Doporučila bych doplnit vitamín C (max.250mg) a hořčík. V případě, že byste cítili atak chřipky, můžete konzumovat vitamín C 250mg až 3x denně v rozestupu 3-4 hodin. Tento postup se velmi osvědčil jako obrana při nastupující chřipce.
Používejte bylinky a vybírejte takové, které mají blahodárný účinek na posílení imunity. Byliny můžete používat při vaření nebo jako základ horkých čajů. Mezi účinné pomocníky patří česnek, kustovnice čínská, echinacea, hlíva ústřičná, rakytník řešetlákový, aj.
Dostatečně spěte a odpočívejte. Zima byla vždy obdobím odpočinku a klidu. Lidé za tmy už příliš nepracovali, více odpočívali a déle spali. Naše tělo potřebuje být ochraňováno, aby mohlo toto náročnější období překlenout bez újmy. Zkuste se více rozmazlovat, užívejte si četby knih, horkých koupelí a teplých nápojů.

Další články z rubriky Sezonní záležitost

Jarní pročištění (detoxikace) organismu

Základem jarního pročištění je regenerace jater, ledvin a střev. Jedná se o komplexní detoxikaci zažívacího ústrojí. Tyto orgány jsou základními pilíři látkové výměny, fungují jako filtr, čistí krev a vylučují nežádoucí látky z těla. Pravidelnou "údržbou" těchto orgánů přispějeme k posílení imunitního systému, pročistíme a zregenerujeme tělo, vyloučíme nebezpečné toxiny, hnilobné látky a naše tělo bude moci i nadále dobře fungovat.

Délka jarní očisty záleží na každém z nás, ideální je vydržet jeden měsíc. Pokud by Vám během detoxikace nebylo dobře, tak kůru přerušte.

Čas rebarbory

Každý rok touto dobou nám vyroste na zahradě keřík rebarbory a tak si jedenkrát v roce dopřávám z ní pochoutku.
Reveň by se neměla konzumovat mladá později již obsahuje vysoké množství šťavelanů,
kontraindikace konzumace reveně je při chronickém onemocnění ledvin a jater, trávicího ústrojí, a také v těhotenství.

ÚNOR - podpora ledvin

A máme tu únor, moji milí!
Konečně nás navštívila paní zima a to je moc fajn. Přiznejme si, že +11 stupňů na venkovním teploměru v lednu není zrovna normální. To si pak člověk připadá fakt podivně, když radí zahřívat organismus ;-)

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: