Diabetes a rizika s ním spojená

Rubrika: Zdravotní potíže
Autor: Centrum výživy a zdraví

Diabetes a rizika s ním spojená
Příčinou cukrovky je nedostatek hormonu slinivky břišní - inzulínu (diabetes I. typu), nebo jeho nízká
účinnost (diabetes II. typu).

Cukrovka I. typu se projeví většinou v dětství, cukrovka II. typu naopak v dospělosti a ve velké míře k jejímu rozvoji přispívá:

1. dlouhodobý nedostatek pohybu
2. nesprávný jídelníček (obsahující nadbytek nasycených tuků a jednoduchých cukrů)
3. obezita

Mezi hlavní příznaky patří: zvýšená hladina cukru v krvi, zvýšené močení, zvýšený pocit žízně, suchost
v ústech a únava (rozvoj onemocnění je postupný a pacienti často neví, že trpí cukrovkou)

Velice zákeřné jsou komplikace cukrovky - postihují oči, ledviny, nervový systém a drobné cévy (především
na dolních končetinách), kde může dojít až k odumírání tkání a následné amputaci. Při nedodržení
všech pravidel komplikace cukrovky velmi snižují kvalitu života.

 

Cukrovka je onemocnění, které můžete v rukou odborníků dostat pod kontrolu!

 

A co je při diabetu vhodné?


Jíst pravidelně malé dávky a nepřejídat se.
Zařadit komplexní (celozrnné) sacharidy: celozrnné
obiloviny, ovesné vločky, pšeničné klíčky,
rýži natural, jáhly, pohanku, quinou, kuskus,
celozrnnou špaldovou mouku, luštěniny, zeleninu.
Libové maso a nízkotučné výrobky: libové
hovězí maso, tofu, nízkotučně sýry a tvarohy
do 30_% tuku v sušině, kysané mléčné výrobky
- kefír, jogurt (do cca 3_% tuku), rybí maso
a mořské plody
Prospěšné tuky - rybí tuk (mořské ryby 2× týdně),
kvalitní rostlinné oleje lisovaná za studena
(panenské) - olivový, řepkový, lněný; semínka
a ořechy různých druhů.
Dostatečné množství vlákniny (snižuje glykemický
index potravin a nenutí tělo používat
inzulin) - zelenina, v menší míře ovoce, luštěniny
a celozrnné výrobky, knäckebrotty.
Zdroje chromu: brokolice, ořechy, ústřice, obiloviny,
rebarbora, droždí.
Pitný režim podle váhy - cca 2,5 - 3 litry tekutin
denně.

 

Čemu se raději vyvarovat?


Jednoduché cukry: cukr (bílý i třtinový), med,
sušené ovoce i ostatní sladidla.
Slazené nápoje, limonády a ovocné džusy.
Potraviny s vysokým glykemickým indexem:
zejména sladkosti a bílé pečivo.
Potraviny s velkým procentem živočišného
tuku: máslo, slanina, sádlo, skryté tuky: v tučném
mase, uzeninách, tučných sýrech a smažených
výrobcích.
Alkohol
Větší množství soli.

 

 Máte další otázky k diabetu? Rádi Vám pomůžeme. V Centru přes výživu a zdraví Vám pomůžeme dostat toto onemocnění pod kontrolu. Kontaktujte nás a o zbytek se postaráme. 

 

Těšíme se na Vás.

 

Vaše Centrum přes výživu a zdraví 


Další články z rubriky Zdravotní potíže

Celulitida - nemoc nebo pouhý kosmetický problém?

Nedávno jsem dělala v poradně konzultaci s klientkou, která potřebovala zhubnout. Ptala jsem se jí na její zdravotní obtíže a mezi jiným také, zda má celulitidu. Odpověděla: „ No jo, mám, na stehnech. Ale na to kašlu. To není důležité. Tak budu nosit kalhoty, no."

Přiznávám se, že mne tento postoj překvapil. Vím, že celulitida je velmi rozšířená nejen mezi ženami, že mnoho z nich ji intenzivně řeší, a s úspěchem. Včetně mne. Pak jsem si uvědomila, že mnoho dalších, postižených celulitidou, ji bere pouze jako kosmetickou záležitost, kterou se není nutno zabývat.

Celulitida a jak ni vyzrát

My ženy ji nenávidíme, mužům se nelíbí, asi těžko budeme hledat někoho, komu se zamlouvá. Celulitida ve významu, který máme na mysli (u nás  běžně označována jako pomerančová kůže) postihuje ženy nejčastěji na stehnech a hýždích. Příčiny jejího vzniku jsou neustále předmětem odborných diskuzí. Je ale zřejmé, že jde o  kombinaci několika faktorů jako jsou dědičné vlohy, hormonální nerovnováha a případné užívání antikoncepce, porucha tvorby kolagenu, porucha fungování lymfatického systému a nadváha.

Mýty a pravda o překyseleném organismu a detoxikacích

Věděli jste, že k překyselení organismu dojde i v případě špatného dýchání? Překyselení organismu je velmi závažná věc. Dennodenně naše tělo vystavujeme překyselení, a to díky potravinám, které přijímáme. Například maso, cukr a alkohol jsou pro tělo nebezpečné. V krajních případech dokonce mohou vyvolat různá nebezpečná a bolestivá doživotní onemocnění. Další zajímavé a životu prospěšné informace se dozvíte na připravovaném semináři.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: