Diabetes a rizika s ním spojená

Rubrika: Zdravotní potíže
Autor: Centrum výživy a zdraví

Diabetes a rizika s ním spojená
Příčinou cukrovky je nedostatek hormonu slinivky břišní - inzulínu (diabetes I. typu), nebo jeho nízká
účinnost (diabetes II. typu).

Cukrovka I. typu se projeví většinou v dětství, cukrovka II. typu naopak v dospělosti a ve velké míře k jejímu rozvoji přispívá:

1. dlouhodobý nedostatek pohybu
2. nesprávný jídelníček (obsahující nadbytek nasycených tuků a jednoduchých cukrů)
3. obezita

Mezi hlavní příznaky patří: zvýšená hladina cukru v krvi, zvýšené močení, zvýšený pocit žízně, suchost
v ústech a únava (rozvoj onemocnění je postupný a pacienti často neví, že trpí cukrovkou)

Velice zákeřné jsou komplikace cukrovky - postihují oči, ledviny, nervový systém a drobné cévy (především
na dolních končetinách), kde může dojít až k odumírání tkání a následné amputaci. Při nedodržení
všech pravidel komplikace cukrovky velmi snižují kvalitu života.

 

Cukrovka je onemocnění, které můžete v rukou odborníků dostat pod kontrolu!

 

A co je při diabetu vhodné?


Jíst pravidelně malé dávky a nepřejídat se.
Zařadit komplexní (celozrnné) sacharidy: celozrnné
obiloviny, ovesné vločky, pšeničné klíčky,
rýži natural, jáhly, pohanku, quinou, kuskus,
celozrnnou špaldovou mouku, luštěniny, zeleninu.
Libové maso a nízkotučné výrobky: libové
hovězí maso, tofu, nízkotučně sýry a tvarohy
do 30_% tuku v sušině, kysané mléčné výrobky
- kefír, jogurt (do cca 3_% tuku), rybí maso
a mořské plody
Prospěšné tuky - rybí tuk (mořské ryby 2× týdně),
kvalitní rostlinné oleje lisovaná za studena
(panenské) - olivový, řepkový, lněný; semínka
a ořechy různých druhů.
Dostatečné množství vlákniny (snižuje glykemický
index potravin a nenutí tělo používat
inzulin) - zelenina, v menší míře ovoce, luštěniny
a celozrnné výrobky, knäckebrotty.
Zdroje chromu: brokolice, ořechy, ústřice, obiloviny,
rebarbora, droždí.
Pitný režim podle váhy - cca 2,5 - 3 litry tekutin
denně.

 

Čemu se raději vyvarovat?


Jednoduché cukry: cukr (bílý i třtinový), med,
sušené ovoce i ostatní sladidla.
Slazené nápoje, limonády a ovocné džusy.
Potraviny s vysokým glykemickým indexem:
zejména sladkosti a bílé pečivo.
Potraviny s velkým procentem živočišného
tuku: máslo, slanina, sádlo, skryté tuky: v tučném
mase, uzeninách, tučných sýrech a smažených
výrobcích.
Alkohol
Větší množství soli.

 

 Máte další otázky k diabetu? Rádi Vám pomůžeme. V Centru přes výživu a zdraví Vám pomůžeme dostat toto onemocnění pod kontrolu. Kontaktujte nás a o zbytek se postaráme. 

 

Těšíme se na Vás.

 

Vaše Centrum přes výživu a zdraví 


Další články z rubriky Zdravotní potíže

Hořčík - nenahraditelný prvek

Aby naše tělo fungovalo správně, nutně potřebuje hořčík. Bohužel lidé stále ještě nedocenili jeho nenahraditelnost a životně důležitý význam. Podíváme-li se blíže na účinky hořčíku v lidském těle, tak zjistíme, že působí antitoxicky, antistresově, protialergicky i protizánětlivě.

Hypertenze nebolí, ale může rovnou zabít

Vysoký krevní tlak

Vysoký krevní tlak (hypertenze) se řadí mezi tzv. civilizační choroby. Mezi onemocnění dnešní doby, protože na jeho vznik má velký vliv - kouření, stres, nízká pohybová aktivita, skladba jídelníčku. Určitou roli pro vznik této nemoci hraje samozřejmě i dědičnost.

Může vznikat i jako důsledek některých dalších chorob, jako je například cukrovka, srdeční choroby, nemoci ledvin a je tedy spíše doprovodným stavem jiným onemocnění. Avšak vysoký krevní tlak je nejčastěji důsledkem nevhodného životní stylu pro Váš organismus.

Hypertenze se obvykle nikterak neprojevuje a většina lidí na toto onemocnění přijde až při běžném lékařském vyšetření.

Běžná hodnota krevního tlaku je zhruba 120/80, pokud je Váš krevní tlak vyšší než 140/90, již trpíte hypertenzí.
 

Jaké potíže způsobuje častá práce u počítače?

Není to zase tak dlouho, kdy jsme vůbec nevěděli, co je to osobní počítač, software, Facebook a podobně. Současná civilizace nám servíruje stále dokonalejší výrobky a služby    vedoucí především k našemu vlastnímu pohodlí. Za čas ale můžeme pociťovat značné bolesti zad a bolesti hlavy či dokonce migrény.Může docházet ke zhoršení trávení, pálení žáhy, bolesti v zápěstí a v neposlední řadě k přibývání na váze. A co s tím dělat, když u počítače zkrátka pracovat musíme?

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: