Diabetes a rizika s ním spojená
Rubrika: Zdravotní potížeAutor: Centrum výživy a zdraví

účinnost (diabetes II. typu).
Cukrovka I. typu se projeví většinou v dětství, cukrovka II. typu naopak v dospělosti a ve velké míře k jejímu rozvoji přispívá:
1. dlouhodobý nedostatek pohybu
2. nesprávný jídelníček (obsahující nadbytek nasycených tuků a jednoduchých cukrů)
3. obezita
Mezi hlavní příznaky patří: zvýšená hladina cukru v krvi, zvýšené močení, zvýšený pocit žízně, suchost
v ústech a únava (rozvoj onemocnění je postupný a pacienti často neví, že trpí cukrovkou)
Velice zákeřné jsou komplikace cukrovky - postihují oči, ledviny, nervový systém a drobné cévy (především
na dolních končetinách), kde může dojít až k odumírání tkání a následné amputaci. Při nedodržení
všech pravidel komplikace cukrovky velmi snižují kvalitu života.
Cukrovka je onemocnění, které můžete v rukou odborníků dostat pod kontrolu!
A co je při diabetu vhodné?
Jíst pravidelně malé dávky a nepřejídat se.
Zařadit komplexní (celozrnné) sacharidy: celozrnné
obiloviny, ovesné vločky, pšeničné klíčky,
rýži natural, jáhly, pohanku, quinou, kuskus,
celozrnnou špaldovou mouku, luštěniny, zeleninu.
Libové maso a nízkotučné výrobky: libové
hovězí maso, tofu, nízkotučně sýry a tvarohy
do 30_% tuku v sušině, kysané mléčné výrobky
- kefír, jogurt (do cca 3_% tuku), rybí maso
a mořské plody
Prospěšné tuky - rybí tuk (mořské ryby 2× týdně),
kvalitní rostlinné oleje lisovaná za studena
(panenské) - olivový, řepkový, lněný; semínka
a ořechy různých druhů.
Dostatečné množství vlákniny (snižuje glykemický
index potravin a nenutí tělo používat
inzulin) - zelenina, v menší míře ovoce, luštěniny
a celozrnné výrobky, knäckebrotty.
Zdroje chromu: brokolice, ořechy, ústřice, obiloviny,
rebarbora, droždí.
Pitný režim podle váhy - cca 2,5 - 3 litry tekutin
denně.
Čemu se raději vyvarovat?
Jednoduché cukry: cukr (bílý i třtinový), med,
sušené ovoce i ostatní sladidla.
Slazené nápoje, limonády a ovocné džusy.
Potraviny s vysokým glykemickým indexem:
zejména sladkosti a bílé pečivo.
Potraviny s velkým procentem živočišného
tuku: máslo, slanina, sádlo, skryté tuky: v tučném
mase, uzeninách, tučných sýrech a smažených
výrobcích.
Alkohol
Větší množství soli.
Máte další otázky k diabetu? Rádi Vám pomůžeme. V Centru přes výživu a zdraví Vám pomůžeme dostat toto onemocnění pod kontrolu. Kontaktujte nás a o zbytek se postaráme.
Těšíme se na Vás.
Další články z rubriky Zdravotní potíže
Hořčík - nenahraditelný prvek
Hypertenze nebolí, ale může rovnou zabít
Vysoký krevní tlak
Vysoký krevní tlak (hypertenze) se řadí mezi tzv. civilizační choroby. Mezi onemocnění dnešní doby, protože na jeho vznik má velký vliv - kouření, stres, nízká pohybová aktivita, skladba jídelníčku. Určitou roli pro vznik této nemoci hraje samozřejmě i dědičnost.
Může vznikat i jako důsledek některých dalších chorob, jako je například cukrovka, srdeční choroby, nemoci ledvin a je tedy spíše doprovodným stavem jiným onemocnění. Avšak vysoký krevní tlak je nejčastěji důsledkem nevhodného životní stylu pro Váš organismus.
Hypertenze se obvykle nikterak neprojevuje a většina lidí na toto onemocnění přijde až při běžném lékařském vyšetření.
Běžná hodnota krevního tlaku je zhruba 120/80, pokud je Váš krevní tlak vyšší než 140/90, již trpíte hypertenzí.