Co a jak správně jíst v kostce

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Tereza Kukol

Co a jak správně jíst v kostce

Co a jak správně máme vlastně jíst, by se mělo týkat úplně každého člověka na naší planetě, protože se jedná především o naše zdraví a případnou dlouhověkost. Každý, kdo chce například zhubnout, si většinou představuje model typu „šup šup", tzn. co nejrychleji sundat co největší množství kilogramů... Ano, tento model funguje - dočasně a s řadou následných nežádoucích efektů. Jedním z nich je v první řadě „jojo efekt".

Proto by hubnutí mělo být promyšlené, cílené, v lepším případě koučované odborníkem, a hlavně by na to měl být klient dostatečně připraven. Prvotní úkol mého hubnoucí klienta je nutné prostě a jednoduše „přepnout software" v hlavě a začít přemýšlet a uvažovat jinak. Pro ty kdo chtějí zlepšit a zkvalitnit své zdraví, nebo popř. přibrat na váze, je tato práce a snaha pak snazší.

Potravu přijímáme, abychom mohli žít. A žít znamená mimo jiné pohybovat se. Jaký funguje vztah, mezi tělesným pohybem a příjmem potravy je stále většímu množství lidí zřejmý. Posláním potravy je dodat organismu správné množství nezbytných živin, tj. tuků, sacharidů, bílkovin, vody, vitamínů a minerálů. Je důležité dodávat tělu toto vše, pestré, v přiměřeně potřebné a vyvážené míře tak, aby nám to chutnalo a ve vhodných časových relacích.

Příjem potravy patří k základním životním úkolům. Otázkou je nejen co přijímat, ale i jak to přijímat, kdy to přijímat (kdy a jak jíst a pít), aby tento příjem potravy byl v dimenzích „zdravého způsobu výživy". Přejídání na jedné straně a odmítání jídla na straně druhé jsou dva nežádoucí extrémy. Obezita a bulimie i mentální anorexie jsou příkladem překračování meze uspokojování fyziologických a psychologických potřeb příjmu tekutin a potravy. Rovnováha mezi příjmem a výdejem energie ukazuje směr zdravého příjmu potravy. Psychologické poznatky o zdravém způsobu stravování - jídla a pití - doplňují tento základní poznatek.

"Proto berme náš životní styl s rozumem"


Další články z rubriky Zdravé stravování

Seriál o vitaminech (I.) – K čemu slouží vitaminy?

Vitamíny jsou esenciální (pro tělo nezbytné) látky, které v našem organismu plní mnoho důležitých funkcí. Jsou klíčové pro udržení řady tělesných funkcí (působí jako urychlovače) a výstavbu nových tkání, mohou hrát důležitou roli v prevenci některých onemocnění, zpomalují projevy stárnutí a jsou schopny posilovat imunitní systém našeho těla.

Znáte slabiny svého jídelníčku?

Necítíte se tak úplně ve své kůži, jste nápadně často unavení či nachlazení, míváte křeče v nohách, pálí vás oči nebo nejste spokojení s kvalitou vlasů či pleti? Někdy se stačí zamyslet nad svým jídelníčkem a tzv. dotankovat minerály a vitamíny, které nám ve stravě právě chybí. Hladina důležitých látek v těle kolísá a jejich spotřeba pro tělesné funkce je různá. Pokud dojde k dlouhodobějšímu nedostatku, začneme sami pociťovat různé signály.....

Jak grilovat zdravě?

Máme tady léto a k němu grilování neoddiskutovatelně patří. Co ale dělat, pokud si nechcete odepřít tuto populární radovánku a zároveň si držíte štíhlou linii? Existuje vůbec něco, jako zdravé grilování? Myslím, že milovníky letních barbecue nepotěším, když řeknu, že grilovat úplně zdravě vlastně nejde. Můžeme se k tomu ale úspěšně přiblížit, stačí dbát na pár základních zásad.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: