Březen podpora žlučníku

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Zuzana Komůrková

Březen podpora žlučníku
A máme tu BŘEZEN, moji milí!

Také jste tak zmateni? Já letos pořád pociťuji absťák po sněhu a zimě. No nic, překonejme abstinenční příznaky, smiřme se s tím, že zima prostě nebyla a PŘIVÍTEJME JARO! :)

V březnu je nejohroženějším orgánem ŽLUČNÍK.

Opět na začátek krátké opakování z anatomie: ŽLUČNÍK je vakovitý orgán hruškovitého tvaru uložený na spodině jater na pravé straně břicha, sloužící ke skladování a úpravě žluči, která se tvoří v játrech. Žluč je důležitá při trávení, napomáhá štěpení a vstřebávání tuků.

OSLABENÍ ŽLUČNÍKU se projevuje bolestí hlavy, migrénami a závratěmi, tlaky pod hrudní kostí, bolestí žeber vystřelující do zad, bolestí velkých kloubů (ramena, kyčle, kolena, lokty), nadýmáním, ale například i potížemi se zrakem. To, že máte oslabený žlučník, se může projevit i vyrážkou na kůži v oblasti spánků, zažloutnutím očního bělma nebo žlutým potahem na jazyku.

Kdo měl někdy v životě potíže se žlučníkem, tak ví naprosto přesně, že hodiny nejvyšší aktivity žlučníku jsou v noci. ŽLUČNÍKOVÝ ZÁCHVAT či kolika přichází zásadně mezi 23. a 1. hodinou. Kdo jednou zažil noc s hlavou v záchodové míse, ten ví, o čem mluvím ;-) Příčinou akutního žlučníkového záchvatu je zaklínění žlučových kaménků ve žlučových cestách. Kaménky vzniknou při nerovnováze mezi složkami žluče, jsou obvykle složené z cholesterolu. Při jeho nadbytku nejsou žlučové kyseliny schopny zachovat cholesterol v tekutém stavu a ten začne krystalizovat. Kaménky pak vycestují ze žlučníku do žlučových cest a pak do tenkého střeva. A záchvat je tu! Vyprovokován bývá hlavně tučným jídlem. Rizikovými faktory, které vedou ke žlučníkovým potížím, jsou obezita a špatné stravovací návyky, kouření, chronická zácpa, ale roli hrají i dědičné předpoklady.

Emocí žlučníku je HNĚV. Potlačovaná nebo špatně vyjádřená zlost a AGRESE vůči druhým, i vůči sobě samému, žárlivost, nenávist. Dlouhodobá nespokojenost se svým životem, partnerem, prací, frustrace z naší neschopnosti to vyjádřit a řešit - to vše může být základem k tomu, aby nám žlučník drsně ukázal, že se musíme naučit s nahromaděnou agresí pracovat. Symbolicky nám potíže žlučníku ukazují, co jsme a nejsme schopni strávit, ale také to, že se snažíme něco zpracovat až příliš rychle.

A jak tedy v březnu a nejen v březnu pomoci žlučníku a co jíst?

- V období přicházejícího jara celkově ODLEHČETE JÍDELNÍČEK. Omezte tučná, nadýmavá a ostrá jídla. Vynechte tučná masa, omáčky zahuštěné moukou, kynutá těsta, mléko, dále cukr, kávu, černý čaj, alkohol a všeobecně polotovary, uzeniny a instantní „jídla". Když už maso, tak sladkovodní ryby, králíka nebo krůtu. Když mléčné výrobky, tak raději kozí a ovčí. Vyhýbejte se přepálenému tuku, smažení a grilování. Používejte kvalitní oleje - olivový, dýňový, lněný, sezamový. Zařaďte lehce stravitelné obiloviny, jako jsou jáhly a pohanka, z luštěnin zejména červenou čočku, která nenadýmá.
- Pokud chcete nechat žlučník na pár dní odpočinout, dopřejte si PŮST. Nyní nastává to nejvhodnější období :) Půst není dieta, ani prostředek k redukci váhy, ale ideální metoda pro pročištění těla, detoxokaci a zvnitřnění.
- Ze začátku měsíce bych doporučila ještě spíše vařenou a dušenou ZELENINU, ale postupně začněte zařazovat do jídelníčku opět i čerstvou. Zvláště MLADÉ VÝHONKY rostlin, kopřivy, pažitku, řeřichu, špenát, dále mrkev, cuketu, chřest, červenou řepu.
- Pokud máte problém se žlučníkem, pozor na ovoce se zrníčky - maliny, rybíz, jahody to může žlučníku pěkně zavařit. Navíc jejich sezóna je ještě hodně daleko. Neprospěje ani mák, datle, fíky a ořechy. OVOCE jezte raději bez slupky. Jablka a jablečný ocet to je to pravé.
- Používejte BYLINKY PODPORUJÍCÍ TRÁVENÍ - petržel, mátu, kopřivu, bazalku, kmín, kopr, bobkový list, fenykl, anýz, saturejku, oregano, majoránku, yzop nebo mořské řasy.
- Žlučník má rád HOŘKÉ BYLINKY jako je zeměžluč, kořen pampelišky, ostropestřec mariánský, měsíček lékařský, oman, řepík, měsíček, třezalka, pelyněk, jaterník, schizandra. Tyto byliny si asi do jídla dobrovolně nepřidáte, ale můžete je užívat ve formě tinktury, čaje nebo oleje.
- Používejte KURKUMU. Kurkuma podporuje trávení a také pomáhá rozpouštět žlučové kamínky. Přidávejte ji při vaření do jídla nebo si udělejte NÁPOJ S KURKUMOU: 1 hrnek rostlinného mléka povařte asi 5 minut s polovinou lžičky kurkumy, odstavte a oslaďte medem.
- Zvyšte přísun ZINKU A VITAMÍNU A. Jak? Největším přírodním zdrojem zinku jsou dýňová semínka a dýňový olej. Vitamín A naleznete třeba v mrkvi, špenátu, hlávkovém salátu, dýni, paprice, mangoldu, mangu, brokolici, chřestu nebo rakytníku. Nezapomínejte, že vitamín A je rozpustný v tucích, takže je potřeba přidat k zelenině vždy trošku kvalitního tuku.
- Zkuste AROMATERAPII - rovnováhu žlučníku podpoří svěží kyselé nebo lehce nahořklé vůně jako grapefruit, citrón, hořký pomeranč. Používejte je do aromalamp, k masážím nebo do koupelí.
- Udělejte si radost a kupte si šperk s JANTAREM, který v centru solar plexu ovlivňuje náš celkový tělesný a mentální zdravotní stav. Předává nám poselství, že život je v podstatě teplo a slunce, a tím nás zbavuje strachu, který znemožňuje realizaci naší osobnosti, a zároveň prohlubuje náš úsudek. Uplatňuje se při žlučníkových potížích, při žaludečních, jaterních a střevních obtížích, při astmatu a bronchitidě, přináší úlevu při infekcích provázejících horečkami.

Takže radím - vydejte se na procházku jarní přírodou, sledujte, jak se energie rostlin dere ven ze země. Svá trápení a hněv projevte, nespokojenost s čímkoliv řešte. Názory ostatních, které vás vytáčejí, přijměte a netrapte se jimi. Každý má právo na svůj pohled na svět a nikdo nemáme patent na pravdu. Nevíte, čím ten druhý prošel a co má za sebou. Chroupejte dýňová semínka, mocně sypejte do jídla kurkumu, jezte vše zelené. Kupte si nový parfém s citrusy, modré tričko či jantarové náušnice! Váš žlučník bude zaručeně potěšen :)

Klidný vstup do jara přeje všem

Zuzana, Výživou ke změně

/Zdroje: knihy o výživě a ájurvédě, Wikipedie, Léčivé přírodní energie, NaturShop/


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Což takhle dát si…

Špenát? A co třeba jablko? Dali jste si novoroční předsevzetí? Chcete konečně zhubnout?

Nebo si jen po vánočním hodování trochu pročistit tělo? A pokud možno bez větších nákladů?
Pak jste na správném místě. Jablka má jistě každý doma ještě od Vánoc, a když ne, jedno nebo dvě kila jablek není až tak velká investice.
Takže jdeme na to a řekneme si, jak na třídenní jablečnou pročíšťovací kůru. Ano vidíte dobře - třídenní a jablečná.

Prosinec - podpora tlustého střeva

Na dveře klepe prosinec, moji milí, poslední měsíc roku. Ani se tomu nechce věřit, ale adventní čas je tu!

V prosinci je nejzatíženějším orgánem tlusté střevo. A to i bez ohledu na blížící se Vánoční svátky spojené v našich zeměpisných šířkách s nezřízenou konzumací cukroví, vánoček, štol, majonézových salátů a smažených řízků, které následuje pečená kachýnka a ve finále Silvestrovská všehochuť zalitá spoustou alkoholu J Jojo, my Češi slavíme dost divným způsobem ;-)

Jako obvykle troška opakování z biologie - tlusté střevo je konečný úsek trávicí trubice, kde probíhá finální zahušťování a vyměšování potravy z těla. V tlustém střevě se vstřebávají zbylé vitamíny, minerály a voda. Nestravitelné zbytky jsou zahušťovány, vzniklé výkaly odchází konečníkem z těla ven. Na procesu tvorby stolice se významně podílí zde usídlené symbiotické bakterie - tzv. střevní mikroflóra. Tlusté střevo člověka je dlouhé asi 1,5 metru a má průměr 5-7 cm.

Alergie na slunce a další nástrahy léta

Léto přináší nejen chvíle pěkné, ale občas také nepříjemné. Také už se vám stalo, že se vám původně krásná dovolená změnila během dne ve svědivé peklo? Na těle se objevily červené fleky nebo pupínky a pálí a svědí. Nebo jste podcenili intenzitu slunečního záření a takzvaně jste se „přižehli". Bodnutí hmyzem nebo požahání medúzou také není to pravé ořechové pro klidnou dovolenou. Pokožka je totiž první obranou linií našeho těla před škodlivým působením okolního prostředí. Proto vám chci dnes povědět něco o tom, jak se před nástrahami léta chránit. A co dělat, když už nás nějaké to poškození postihne.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: