Borůvky

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Ing. Vladěna Hrušková

Borůvky

Všichni známe borůvky a většina z nás je od dětství sbírá.  Vzpomínám si, že většinou jsme z lesa jako děti odešly s prázdnými kbelíčky a modrý od hlavy až k patě. Za to babička je poctivá sběračka, vždy má plnou bandasku.

Jako děti jsme nevnímaly jaký nám roste v lese poklad :). Tuto skutečnost bych ráda připomněla.

Borůvky jsou považovány za jedny z nejzdravějších potravin. Také jsou známé svojí reputací, jako potraviny která chrání paměť.

Plody borůvek obsahují mimořádné množství vitamínů, minerálů a jiných účinných látek. Obsahují sloučeniny, jako je např. anthokyanin, jež  má antioxidační a protizánětlivé účinky.  Zabraňují tedy oxidačnímu stresu, který je přítomný u většiny závažných nemocí, jako je Alzheimer, Parkinson, srdeční onemocnění, diabetes atd. Borůvky toho ale dokážou mnohem více a to jak jsme již zmínila na začátku, udržují dobrou paměť.

Co to znamená?

Staré neurony v mozku jsou s věkem stále línější a línější si povídat. Nekomunikují a časem dochází k tomu, že začínám ztrácet paměť, lidově řečeno blbneme. Také dochází ke zhoršení koordinace a rovnováhy…a teď přícházejí na řadu borůvky :). Obsahují totiž látky zvané polyfenoly, které zlepšují komunikace neuronů mezi sebou, ale pozor, také nepomáhají vytvářet neurony nové.

Dokonalá potravina pro náš mozek.

Je také prokázáno, že pravidelná konzumace borůvek zlepšuje zrak. V nějaké studii jsem četla, že v začátcích letectví  této skutečnosti využívali piloti. Dnes už je skutečně prokázáno, že borůvky zlepšují noční vidění, chrání proti zhoršení šedého a zeleného zákalu, pomáhají namáhaným očím.

V případě borůvek bych  mohla o jejich kladech pokračovat skutečně dlouho. Takže bych závěrem, řekla, že jestli se o nějaké potravě dá říci, že je super potravina, tak jsou to borůvky. 

Jak se všemožně dají použít?

Čerstvou šťávu z borůvek můžeme použít jako potěr na kožní ekzémy, lupenku.

Můžeme je také použít jako kloktadlo na bolest v krku, pouze je naředíme vodou.

Dobrá zpráva je, že podle průzkumů ani mražením neztrácejí svoje hodnoty. Takže je lze jíst syrové, zamrazit, či usušit. Optimální je hrstička borůvek denně.

Takže krmme se borůvkami do sytosti a děkujme přírodě za dary, které nám dává.

 

Borůvkový čaj proti dětskému průjmu

Borůvky rozvaříme v malém množství vody, rozmačkáme, precedíme a po trošce podáváme. Tato varianta je vhodná i pro kojence jimž naředíme a podáváme z láhve.


Další články z rubriky Zdravé stravování

Kamutová snídaně

Recept na výživnou nevařenou snídani. A to nejen pro vegetariány a vitariány, kterou jsem před léty připravovala i svým všejedlíkům v rodině; a nyní ji začínám znovu občasně zařazovat. Nedá mi to, se nepodělit o vyváženou skladbu surovin, pro atraktivní obsah širokého spektra lehce stravitelných živin. Vhodnou pro předškolní dítě, studenta, sportovce, staší osoby, v těhotenství, v rekonvalescenci a naprosto každého racionálně se stravujícího člověka.

Původně jsem se inspirovala receptem dietologa profesora Kollatha ( kdo se zabývá jogou, bude vědět ), který našel způsob, jak učinit obilné zrno stravitelným i bez tepelné úpravy, recept jsem výrazně vylepšila a přejmenovala na "Kamutová snídaně" . Přínosem pokrmu je pocit nasycenosti, zvýšení fyzické i psychické výkonosti, úprava váhy a to tak, že hubení zdravě přibývají na váze, a obézním pomáhá hubnout, odstranit zácpu, detoxikovat ..

Proč a jak jíst, pít a cvičit? 28.3.2013

...Neméně podstatným tématem, jako je množství tekutin, je i jejich rozložení v průběhu dne. Vyvarujte se nárazovému vypití půl litru tekutin a více. Popíjejte v průběhu celého dne po malých doušcích. Mějte nápoj stále na očích/po ruce, abyste se kdykoliv mohly svlažit a osvěžit.
A jaké tekutiny jsou pro nás nejlepší? Jistě se shodneme, že by bylo dobré vyvarovat se sycených- tedy perlivých nápojů, stejně jako těch slazených. A to ať již cukrem či umělými sladidly. V zimních měsících bychom se měly soustředit na popíjení teplých čajů, v teplejších částech roku...

Obezita a zrádná fruktóza

V médiích je nyní mnoho informací o problematice konzumace sacharidů - speciálně fruktózy a obezity. Také jste bezpochyby slyšeli některý z výroků - "po džusu a limonádách se tloustne" - "fruktóza způsobuje cukrovku" - "konzumace ovoce, zvyšuje množství tělesného tuku," proto se Vám toto problematiku pokusíme objasnit.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: