6 způsobů jak grilovat zdravě

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Žij-zdravě.cz, s.r.o.

6 způsobů jak grilovat zdravě
Při grilování, ale vzniká celá řada zdraví škodlivých látek, které mají dráždivé a karcinogenní vlastnosti. Jedná se především o polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) a heterocyklické aminy (HCA). PAU vznikají při grilování rozkladem tuku, který odkapává z masa na rozžhavené uhlí. Vzniklé spaliny jsou pak teplým vzduchem opět vyneseny na grilovanou potravinu. Produkce PAU je závislá na obsahu tuku v připravované potravině.

Proto chceme-li grilovat zdravě, tak zde platí celá řada pravidel, které je velmi dobré dodržovat!

1. GRILUJTE ZELENINU A OVOCE
Grilování ovoce a zeleniny je skvělý nápad a velmi se hodí jako příloha k masu nebo rybě. Asi zde není třeba připomínat, že pravidelná konzumace ovoce (200g/den) a zeleniny (400g/den) prospívá našemu zdraví v mnoha ohledech - snižuje riziko ischemické choroby srdeční, cévní mozkové příhody, obezity a některých typů rakoviny.

Ale pro grilování je nejdůležitější, že PAU a HCA se na grilovaném ovoci ani zelenině netvoří! Navíc, jak jsme zmínili, tak ke grilovanému masu je to výborná příloha obsahující vlákninu a antioxidanty. A jaké ovoce a zelenina se skvěle hodí na grilování: rajčata, cibule, papriky, cuketa, lilek, ananas, mango, jablka nebo hrušky.

2. GRILUJTE CHYTŘE
To znamená, že před grilováním vždy zbavte maso viditelného tuku a kůže, aby přebytečný tuk neodkapával na dřevěné uhlí a nedocházelo tak ke vzniku zdraví škodlivých látek, které mají karcinogenní vlastnosti. Stejně tak případně po grilování ořežte zuhelnatělé (černé) části.

3. MARINUJTE, MARINUJTE, MARINUJTE
Maso marinujte - je pak křehčí, stačí kratší doba přípravy a bylinky v marinádách obsažené mohou snižovat množství vytvářených nežádoucích látek. Ale pozor není marináda, jako marináda! Marinády vybírejte a používejte s nízkým obsahem tuku a přídavných látek. To znamená, že nejlepší marinádu si připravte sami z ingrediencí jako je například - víno, ocet, citron nebo limetková šťáva, kvalitní sójová omáčka, med, česnek, cibule, koření a bylinky a trochu skutečně pouze trochu oleje! Studie dokazují, že kvalitním marinováním (bez tuku) můžete snížít tvorbu HCA až o 92% až 99%!

nepoužívejte kupované marinády (polotovary), ale raději sipřipravte své vlastní s malým množstvím oleje (nejlépe řepkového)
nepodlívejte ani nenatírejte maso při grilování
• maso a drůbež měla marinovat nejméně 1 až 2 hodiny; ryby a zeleninu stačí marinovat po dobu jedné hodiny

4. GRILUJTE MĚNŠÍ KOUSKY MASA
Grilujte menší porce masa, drůbeže nebo ryb. Maso tak bude mnohem rychleji hotové a opět není takový prostor pro vznik nežádoucích karcinogenních látek. Dalším trikem, který můžete použít u větších kusu masa (hovězí steaky) je předpečení v troubě a poté teprve dokončení na grilu.

5. NEOTÁČEJTE MASO VIDLIČKOU
Časté otáčení masa vidličkou (píchání do něj) způsobuje uvolňování a odkapávání šťáv na uhlí a vznik nežádoucích HCA. Na otáčení proto používejte místo vidličky, kleště, nebo lopatky.

6. GRILUJTE ŠPÍZY
Tímto velmi zábavným a atraktivním způsobem přípravy opět zkrátíte dobu přípravy na grilu, při zachování chuti. Malé kousky masa, ryb nebo krevet, jsou přímo určeny k napíchnutí na jehlu. A pak je vše již pouze na Vaší invenci, co do špízu použijete a jak vše ozdobíte.

A dalších zásad pro zdravé grilování bychom mohli zmínit i více:

• v případě grilování na dřevěném uhlí, používejte odkapávací misku
kupujte kvalitní dřevěné uhlí, které hoří beze zbytku
grilujte na žhavém uhlí nikoli na plamenech
• svůj gril udržujte vždy čistý, bez nánosů starého oleje
používejte kvalitní suroviny - maso, ryby, zeleninu a ne klobásy a párky s nízkým obsahem masa

SHRNUTÍ
Vzhledem ke všem nástrahám, které na nás při grilování čekají, není tento způsob přípravy úplně nejzdravější. Ale při dodržení zásad, které zde zmiňujeme, není občasná konzumace grilovaných pokrmů pro organismus velkou zátěží. Ale jako vždy je potřeba si uvědomit „všeho s mírou."

Na závěr bychom chtěli zdůraznit asi největší zdravotní přínos vlastního grilování. Málokdo totiž griluje doma sám, ale většinou grilujeme venku na čerstvém vzduchu, společně s přáteli a to jsou právě situace, kdy se uvolníme a snižujeme tak každodenní stres! :-)

Za tým Žij-zdravě.cz, s.r.o., Vám přejeme dobrou chuť!


Další články z rubriky Zdravé stravování

Rozdíly v pečivu - celozrnné, vícezrnné, bílé, grahamové

Jako první věc je potřeba si uvědomit co získáme konzumací bílého pečiva. Víceméně nic - konzumací bílého pečiva dodáváme tělu pouze prázdné kalorie a minimum vlákniny, přibližně 3g ve 100g. Kdežto celozrnné pečivo je pro nás zdrojem tolik potřebné vlákniny, přibližně 8,5g ve 100g (doporučená denní dávka vlákniny je přibližně 35 g). Vláknina napomáhá peristaltice střev, správnému trávení, dodává tělu vitamíny B6 a E, kyselinu listovou, měď, hořčík, mangan a zinek.

Hubnutí pomocí zdravých tuků – super novinka !

Proč přibíráme více a více na váze, jsme víc a víc nemocní a rychleji stárneme? Vědci objevili, že na to je jednoduchá odpověď. Týká se to tzv. skrytého zánětu. Vychází to z výzkumů Dr. Barry Searse z nadace výzkumu zánětů v Marlblehead a také výzkumů dalších univerzit a společností.

Mnoho lidí cvičí, hlídá si stravu i přesto mají velké množství tukových zásob v těle. Jak tuku podkožního, tak útrobního (tuk kolem orgánů v oblasti břicha - je nejvíce nebezpečný). Právě obezita a zvyšování tukové vrstvy je potřeba také vnímat jako civilizační chorobu.

Deset pravidel pro zdravou výživu a vývoj dětí

Abychom jako rodiče udělali maximum pro správný růst a vývoj, měli bychom myslet na kvalitní výživu našich dětí. Dopřejme jim stravu rozmanitou a pestrou a zároveň bohatou na ovoce a zeleninu, mléčné výrobky. Úměrně věku můžete zařazovat také celozrnné potraviny, ryby, maso, luštěniny.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: