Je to zdravý, jednoduchý a přitom levný způsob, jak si připravit doma kefír,
nebo zakysaný nápoj třeba i s přídavkem různého ovoce, vlákniny,
nebo jako základ pro snadnou výrobu domácího tvarohu.
5 důvodů proč jíst hořkou čokoládu
Rubrika: O potravináchAutor: Rudolf Novák - úvodní konzultace ZDARMA
1) Obsahuje vysoké hodnoty antioxidantů a minerálů
Věděli jste, že čokoláda (respektive kakaové boby) má ze všech potravin jedny z nejvyšších hodnot tzv. antioxidantů? Antioxidanty jsou látky, které chrání náš organismus proti tzv. oxidačnímu stresu. Jedná se o děj, kdy vlivem volných radikálů dochází poškozování různých struktur v našem organismu. Za normálních okolností jsou antioxidanty a volné radikály v našem těle v rovnováze. Čokoláda dále obsahuje široké spektrum minerálů jako železo, hořčík, měď, mangan, vlákninu, fosfor, zinek a selen.
2) Odbourává stres
Jak již bylo zmíněno - čokoláda zvyšuje hodnoty neurotransmiteru (přenašeč mozkových impulzů) serotoninu, který funguje jako přírodní antidepresivum a snižuje stresové faktory. Studie provedené vědci ze Švýcarska prokazují, že chemické složení hořké čokolády opravdu hraje klíčovou roli při snižování úrovně stresu u lidí, kteří jsou vystaveni velké psychické námaze. Studie uvádí, že pravidelná dávka 40 gramů hořké čokolády v průběhu dvou týdnů, může prokazatelně snižovat stresové hormony. Pokud chcete toto vyzkoušet, tak doporučuji čokoládu s minimálním obsahem kakaa 85%.
3) Snižuje LDL cholesterol
Kakaové boby prokazatelně snižují hladinu „špatného" LDL cholesterolu, který v těle podporuje tvorbu látky, jenž může za určitých okolností ucpávat vnitřní stěny tepen a žíly. Zároveň může hořká čokoláda zvyšovat hladiny „dobrého" HDL cholesterolu. Správná rovnováha cholesterolu může výrazně snížit riziko srdeční zástavy a onemocnění srdce.
4) Povzbuzuje mysl
Studie provedená na University of Nottingham dokazuje, že konzumace tmavé čokolády může zvýšit průtok krve do mozku až po dobu tří hodin. Zdá se, že kakao může také pomoci ke zlepšení koncentrace, snížit dobu odezvy na podnět a zlepšuje paměť. Toto můžete určitě vyzkoušet při studiu na nějakou zkoušku a nebo přímo před ní.
5) Je to vynikající zdravá potravina
Často se moji klienti diví, když jim doporučím konzumaci hořké čokolády (75-99% kakaa). Mají totiž stále slovo „čokoláda" zafixováno v mysli jako něco nezdravého. Při její konzumaci v hořké podobě se však určitě nemusíte cítit provinile. Naopak je to velmi prospěšná potravina s několika zdravotními benefity. Nyní ji můžete konzumovat s vědomím, že děláte vašemu tělu skvělou službu! Jen samozřejmě dávejte pozor na to, aby jste to nepřehnali. Čtěte důkladně složení a vyhněte se nebo alespoň zmírněte konzumaci těch čokolád, co obsahují vysoké procento cukru. Pamatujte: čím větší procenta kakaa, tím menší procento cukru. A samozřejmě nejlepší zkušenost s každou potravinou je taková, kterou si uděláte na svém vlastním těle.
Už jste někdy zkoušeli čokoládu s 99% obsahu kakaa? To je teprve síla. :)
Autor: Rudolf Novák
Další zajímavé články na: www.celostnistrava.cz
Další články z rubriky O potravinách
Kefír z Tibetského zrna
KONOPNÉ SEMÍNKO – PRO VEGETARIÁNY A VEGANY NEOPOMENUTELNÝ ZDROJ BÍLKOVIN!
Ve stravě vegetariánů a veganů je potřeba dbát na dostatečný příjem bílkovin z rostlinných zdrojů. To, že bílkoviny obsahují zejména luštěniny, asi není žádným překvapením. Ale pro mě je skoro zázračným a hlavně velice chutným zdrojem bílkovin KONOPNÉ SEMÍNKO.
Proto, když ke mně přijde klient vegan, který chce pomoci s vyváženou stravou a chce pracovat na zvýšení příjmu bílkovin z rostlinných zdrojů, první, co doporučím, je kupte si loupané lněné semínko :-)
Jde dohromady alkohol a hubnutí?
Toto je jedna z nejčastějších otázek, kterou lidé řeší obzvláště v období Vánoc a nyní při oslavách nového roku je to ještě aktuálnější. Důležitá informace je, že po alkoholu netloustnete, ale tloustnete díky alkoholu. Nerozumíte tomu? Pojďme si tedy vysvětlit, jak o s tím alkoholem a hubnutím vlastně je.
Newsletter
Copyright © vyzivovi-poradci.cz 2010-2014, Vytvořil Pixman s.r.o.