Zvažujete půst?

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Zuzana Komůrková

Zvažujete půst?

Včera byl říjnový úplněk a s ním přichází ideální čas pro zahájení podzimního půstu.

Rozhodně radím, nevrhejte se v do půstů a detoxikací po hlavě, v každém případě je dobré si předem nějakou knihu o půstech (opět doporučím Velkou kniha půstu od Ruedigera Dahlkeho) nebo se prokousat záplavou informací na internetu. A pamatujte, půsty mají spoustu forem a každému vyhovuje něco jiného. Někomu bude nejlépe jen s vodou a čaji, jinému budou sedět ovocné či zeleninové šťávy nebo Neera.

Tak jen ve stručnosti pár pravidel a zbytek si nastudujte sami, prosím!!!!!
- půst je vhodné zahájit po úplňku
- půst by měl trvat lichý počet dní, min. 5
- před půstem si dejte alespoň 1 odlehčený den třeba na šťávách nebo ovoci
- při půstu hodně pijte
- půst vždy doplňujte očistnými technikami pro vaše střevo - ideálně klystýry nebo alespoň pitím čaje ze seny či Psyliem
- půst znamená období zvnitřnění, zklidnění, obracení se do sebe, buďte v klidu, v teple, ale přesto nezapomínejte na pohyb - procházky, jóga, nic náročného, buďte opatrní
- velice důležité a mnohdy těžší než samotný půst je návratové období, které by mělo trvat ideálně stejně dlouho jako půst samotný. Měli byste se vracet k "normální" stravě velice pomalu, krůček po krůčku s naprostým vynecháním soli a tuků. Můžete pokazit vše, čím vám půst prospěl.

Tak příjemný a přínosný půst pro vaše tělo i duši! A pamatujte, vše s rozmyslem - nastudujte, načtěte, půst rozhodně není očistná technika pro každého - tedy, ne že bych si myslela, že by někomu neprospěl, ale je potřeba k němu dozrát A pokud budete mít pocit, že to opravdu chcete zkusit, budete mít možnost začít i po listopadovém úplňku nebo třeba na jaře.


Zuzana, Výživou ke změně


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Prosinec - podpora tlustého střeva

Na dveře klepe prosinec, moji milí, poslední měsíc roku. Ani se tomu nechce věřit, ale adventní čas je tu!

V prosinci je nejzatíženějším orgánem tlusté střevo. A to i bez ohledu na blížící se Vánoční svátky spojené v našich zeměpisných šířkách s nezřízenou konzumací cukroví, vánoček, štol, majonézových salátů a smažených řízků, které následuje pečená kachýnka a ve finále Silvestrovská všehochuť zalitá spoustou alkoholu J Jojo, my Češi slavíme dost divným způsobem ;-)

Jako obvykle troška opakování z biologie - tlusté střevo je konečný úsek trávicí trubice, kde probíhá finální zahušťování a vyměšování potravy z těla. V tlustém střevě se vstřebávají zbylé vitamíny, minerály a voda. Nestravitelné zbytky jsou zahušťovány, vzniklé výkaly odchází konečníkem z těla ven. Na procesu tvorby stolice se významně podílí zde usídlené symbiotické bakterie - tzv. střevní mikroflóra. Tlusté střevo člověka je dlouhé asi 1,5 metru a má průměr 5-7 cm.

Leden - podpora močového měchýře

A máme tu LEDEN, moji milí! Konečně to venku vypadá trošku zimně, hurá, mrzne a sněží!

V lednu je nejzatíženějším orgánem MOČOVÝ MĚCHÝŘ. Opět pro začátek lehké opakování z biologie - močový měchýř je dutý roztažitelný orgán uložený v pánvi, který shromažďuje a vylučuje moč, tekutý odpad produkovaný ledvinami.

Sezóna hub je v plném proudu

Sezóna hub je v plném proudu! Máte je rádi? Houbaříte?

Jsme národem houbařů a Češi se dělí většinou na ty, kteří houby milují pro jejich specifickou chuť ve všech možných úpravách, a pak na ty, kteří je prostě nejedí. A to většinou pro jejich lehce gumovou konzistenci.

Houby jsou z pohledu výživováře hlavně těžce stravitelné, neměly by je jíst děti do 3 let a staří lidé (zejména pozdě večer), potřebují být vždy dobře tepelně upravené, duste je vždy minimálně 20 minut. Pokud je chcete uchovat, usušte je nebo poduste a zamrazte. Obsahují zejména vodu a vlákninu, proto jsou velmi dietní a jejich energetická hodnota je zanedbatelná. Jenže všichni víme, že česká kuchyně jim vždy bohatě energii dodá při jejich úpravě :-)

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: