Žitný chléb s bylinkami

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Studio Fit

Žitný chléb s bylinkami
Paříte mezi ty, co mají prodloužený víkend a chcete ho využít k likvidaci plevele na vašich zahrádkách? Máte na zahradě kopřivy a chystáte se jich o víkendu zbavit? Byla by to škoda. Zužitkujte je a upečte žitný chléb s bylinkami a hned máte netradiční variantu svačiny pro vaše děti.
Kopřivy patří k užitečným plevelům , které pomáhají našemu zdraví. Listy kopřivy obsahují asi 15 % minerálních látek (z nichž nejdůležitější je hořčík), vitamíny (např. K, B2 a v mladých listech také vitamin C), sacharidy, aminokyseliny, glukoniny a další látky.
Suroviny na 1 chléb (asi 16 krajíců)
Těsto:
500g žitné mouky
1 velké vejce
50g droždí
2 lžíce rozpuštěného másla
250 ml mléka
Sůl
Kmín

Náplň:
2 hrsti mladých kopřiv
1 hrst nasekaného libečku
3 jarní cibulky
2 stroužky česneku
250g tvarohu (nejlépe kozího)
Sůl

Ze všech surovin vypracujte v míse těsto a nechte ho asi hodinu odpočinout a nakynout.
Bylinky a cibulku nakrájejte najemno a česnek utřete s trochou soli. Vše smíchejte s tvarohem.
Hotové těsto rozválejte, potřete tvarohovou směsí a stočte jako štrůdl. Potom chléb přemístěte na plech s pečícím papírem a na několika místech propíchejte špejlí. Chléb nechte ještě asi 20 minut kynout. Pečte zvolna asi při 180°C. V průběhu pečení potírejte chléb vodou. Chléb krájejte po vychladnutí.


Další články z rubriky Zdravé recepty

Kváskový chléb - kouzlo z mouky a vody

Před časem mě na internetu zaujal článek o výrobě domácího kváskového chleba a říkala jsem si, že to by mohla být skvělá alternativa ke kupovanému pečivu, které mnohdy (poměrně často) nesplňuje moje nároky na chuť ani kvalitu. Protože mám ráda, když si můžu vše od základu vyzkoušet sama, pustila jsem se nejdřív do výroby domácího kvásku. Nějak jsem nemohla uvěřit, že obyčejná voda a žitná mouka mohou spolu něco takového vytvořit, ale dala jsem jin šanci :) Kvásek jsem podle návodu „krmila" moukou i vodou v přesných intervalech a sledovala, jak ve velké zavařovací sklenici stoupá a zase klesá. Zdálo se mi to jako zázrak. První bod zlomu přišel, když jsem si přečetla, že kvásek musí „vonět jako kvásek". Za prvé tedy netuším, jak voní kvásek a za druhé mě ta slibovaná vůně vůbec nepřišla voňavá. Musím přiznat, že jsem byla blízko toho, celé své několikadenní snažení vyhodit. Ale nakonec jsem si řekla, že to přece jen zkusím a dám tomu šanci.

Bezlepkový koláč

Bezlepkový koláč nebo nákyp s ovocem, který je francouzsky "šik" nebo "chic"???? Dezert pro bezlepkáře a nejen pro ně! Vyzkoušejte! Je to jednoduché a tak lahodné, že budete za hvězdu!

Co potřebujete?

Jarní hraní s chřestem

Ukažme svým dětem, že vaření může být zábava. Využijme toho, že je sezóna chřestu v plném proudu. Proč zařadit chřest do jídelníčku? Tato zdravá zelenina, díky svému složení, dodá našemu tělu vitalitu. Obsahuje velké množství vody, bílkovin a vlákniny. 100g chřestu má pouze 92 kJ. Do palety prospěšných látek, které obsahuje, patří zejména vitaminy skupiny B (včetně kyseliny listové - ve 100g chřestu je 37% doporučené denní dávky) a vitamin C a betakaroten. Z minerálních látek to je pak draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek a železo.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: